Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zondagopeningen Heistse musea en Water- en uitkijktoren

Wie erop uit wil trekken, moet het niet altijd ver van huis zoeken.  Vanaf 5 maart kan je in Heist-op-den-Berg weer elke zondagnamiddag van 14 tot 18 uur terecht in:

  • Treinmuseum ‘schaalmodellenverzameling Pieter Nombluez’ (Kerkplein 1)
  • Heemkundig en radiomuseum ‘Die Swane’ (Kerkplein 24)
  • Water- en uitkijktoren (Kerkhofstraat)

Het treinmuseum toont je een historische en didactische verzameling miniatuurtreinen, met de nadruk op de periode van de stoomtrein. Via de audiogidsen kom je er alles over te weten. In de nagebouwde treinwagon geniet je van een film over het belang van treinen.

Ø Tip: op de zolderverdieping vind je een aantal reproducties van schilderijen van Pieter Nombluez.

Het heemkundig museum leert je alles over de leefwijze van onze grootouders en de regionale geschiedenis. Regelmatig zijn er weefdemonstraties op het oude weefgetouw.

Op de zolderverdieping vind je in het radiomuseum een prachtige collectie oude radio’s en gadgetradio’s. Ø Tip: ontdek een clandestiene radio uit de tweede wereldoorlog in een koekjesdoos en een luster met ingebouwde radio! 

De water- en uitkijktoren biedt je een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij helder weer heb je een mooi uitzicht over de omgeving en zie je zelfs Antwerpen en de Limburgse mijnterrils. Op de trap leer je via grappige tekeningen van Dieter Dresselaers de verschillende stappen van waterzuivering kennen.

Tip: de water- en uitkijktoren eens op een origineel tijdstip ontdekken? Noteer nu al 3 april (ochtendopening van 6.30 tot 10 uur) en 30 april (avondopening van 20 tot 23 uur) in je agenda!

De bezienswaardigheden bevinden zich op wandelafstand van elkaar boven op de Heistse berg.

Heemerf ‘Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve’ (Bruggeneindse Heibaan) is elke zondag open. In de schaduw van de molen vind je een heus heemerf met een bakhuis in 19e-eeuwse stijl. Die vond je vroeger bij elke boerderij. Ook is er een 17e-eeuwse lemen langgevelhoeve met de typische zelfdragende vakwerkconstructie.

Tip: je kan van een streekbiertje of ander drankje genieten in de hoeve of op het terras.

Prijzen:          

  • Treinmuseum en Water- en uitkijktoren: 2 euro (+12 j), 1 euro (-12 j), gratis (-6 j)
  • Heem- en radiomuseum en Heemerf: gratis.

Deel dit artikel