Vlaamse sportsector luidt alarmbel in open brief aan minister Vandenbroucke
Dinsdag 8 december 2020Zonder snelle actie is de federale regering goed op weg om de Vlaamse sportverenigingen met een financiële kater op te zadelen.

Vanaf 1 januari 2021 dreigen onze clubs het werk van duizenden coaches, lesgevers, scheidsrechters en juryleden niet meer via het statuut van het verenigingswerk te kunnen vergoeden.

Laten we hopen dat de 1,4 miljoen sportende Vlamingen daarvoor de rekening niet gepresenteerd krijgen. Beste minister Vandenbroucke, beste Frank, in naam van de Vlaamse sportsector pleit ik ervoor om medewerkers van sportclubs voor eens en voor altijd in het voordelige statuut van het verenigingswerk onder te brengen.

Anders dient de overheid onze sporten een ongeziene uppercut toe.

Onze telefoons staan de laatste weken roodgloeiend. Bijna acht maanden nadat het Grondwettelijk Hof de regeling rond onbelast bijverdienen vernietigde, is er nog geen duidelijkheid voor de 49 Vlaamse sportfederaties, in totaal goed voor 18.000 sportclubs, die ik vertegenwoordig.

Elke dag krijg ik dezelfde vraag, waarop ik het antwoord schuldig moet blijven: "Wanneer komt er een oplossing voor het verenigingswerk?" Vóór het jaareinde hebben we een daadkrachtig antwoord nodig.

U wilt toch net als ons de gezinnen en sporters vanaf 2021 niet opzadelen met een berg extra lidgeld per jaar? Of een ongeziene leegloop van gediplomeerde coaches en scheidsrechters op uw conto schrijven?

Lidgeld vanaf 2021 maal twee of een zwaar tekort aan trainers en coaches

Als de politiek deze maand niet tot een oplossing komt, wordt de zakcent die deze helpende handen krijgen in ruil voor hun passie en engagement anders berekend.

Dat betekent dat verenigingen al snel 30% extra aan sociale en fiscale bijdragen zullen moeten betalen op de uitkeringen aan Jan de arbiter, Conny het judo-jurylid, of Mo de zwemcoach. Dat is een ongeziene uppercut voor het merendeel van onze clubs.

Ik vrees dat de Vlaamse sportsector dan noodgedwongen enorm aan kwaliteit inboet vanaf 1 januari. Gediplomeerde coaches en scheidsrechters zullen massaal afhaken zonder een duidelijke, legale vergoeding.

Tenzij clubs, die na het coronajaar al op hun tandvlees zitten, de rekening doorschuiven naar hun leden. Zonder nieuw statuut is het kiezen tussen de pest en de cholera: willen we het risico lopen onze kinderen naar een sportclub te sturen waar er een tekort aan trainers en coaches is om een kwalitatieve opleiding te garanderen?

Of zijn we bereid om gezinnen voor hun sportende kroost honderden euro's extra lidgeld te laten betalen voor een seizoen gezond sporten?

En dan zwijg ik nog over de ergste nachtmerrie van de Wetstraat: een terugkeer naar een verdoken circuit van zwartwerk. Want dat zal de realiteit worden, bij gebrek aan degelijke, wettelijke oplossingen.

Als ik mij niet vergis was zwartwerk vermijden net de drijfveer achter de regelgeving rond onbelast bijverdienen in de sportsector, een bezorgdheid die wij delen.

Sportsector dupe, maar niet kern van het probleem

Eén ding is duidelijk: de sportsector is een geval apart en past niet zomaar in een generiek keurslijf. We verdienen een eigen statuut met eigen regels. Beste Frank, laat de sportsector alstublieft niet de dupe worden van de beslissing van het Grondwettelijk Hof.

Ik begrijp dat de regelgeving rond onbelast bijverdienen in zijn breed toepassingsgebied kan leiden tot oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. Maar het Grondwettelijk Hof spreekt over de verschillende soorten bij-jobs of klusjes die werk afnemen van mensen op de 'reguliere arbeidsmarkt'.

De sport maakt daar geen deel van uit. De meeste van onze helpende handen zijn geen werknemers: ze combineren hun engagement met een voltijdse job. Ze volgen na hun werkuren opleidingen en cursussen om bij te blijven met de nieuwste trends en regels.

Ze bereiden zich 's avonds aan de keukentafel nog voor op de volgende training of wedstrijd. En ik denk niet dat arbiter Jan topscheidsrechter Wim Smet werkloos zal maken. Of dat zwemcoach Mo een bedreiging is voor de job van Ronald Gaastra.

We begrijpen, beste Frank, dat u de afgelopen maanden andere katten te geselen had. Maar voor dit dossier zitten we al enige tijd in de extra time. De verschillende sportfederaties en hun clubs hebben nu echt pasklare oplossingen nodig.

Zekerheid om na een ongekend moeilijk 2020 van 2021 een grandcru sportjaar te maken. U kunt ervoor zorgen dat de werking van onze sportclubs een robuuste fundering krijgt via een statuut voor gediplomeerde trainers en scheidsrechters.

Ik reik u graag de hand om daar de komende weken snel, maar terdege werk van te maken. Een duidelijk, billijk systeem dat de volgende decennia financieel en administratief haalbaar is voor onze clubs. Dat is het mooiste cadeau dat we onder onze kerstboom kunnen wensen. 

Koen Umans, voorzitter Vlaamse Sportfederatie, de koepel van alle Vlaamse sportfederaties in Vlaanderen

Mede ondertekend door:

Basketbal Vlaanderen Vzw
Boogsport Vlaanderen Vzw
Cycling Vlaanderen
Danssport Vlaanderen Vzw
FROS Multisport Vlaanderen Vzw
Gezinssport Vlaanderen Vzw
Golf Vlaanderen Vzw
GymnastiekFederatie Vlaanderen Vzw
Judo Vlaanderen Vzw
KAVVV&Fedes
Klim- En Bergsportfederatie Vzw
Koninklijke Belgische Korfbalbond - Vlaamse Liga - Vzw
Motorsport Vlaanderen Vzw
Nederlandstalige Liga Voor Onderwateronderzoek En -Sport Vzw
Paardensport Vlaanderen Vzw
Parantee-Psylos Vzw
Rugby Vlaanderen Vzw
Sneeuwsport Vlaanderen Vzw
Sporta-Federatie Vzw
Sportievak Vzw
Squash Vlaanderen Vzw
S-Sport // Recreas Vzw
Tennis Vlaanderen Vzw
Triatlon Vlaanderen Vzw
Vlaamse Atletiekliga Vzw
Vlaamse Baseball En Softball Liga Vzw
Vlaamse Hockey Liga Vzw
Vlaamse Ju-Jitsu Federatie Vzw
Vlaamse Kano & Kajak Federatie Vzw
Vlaamse Reddingsfederatie Vzw
Vlaamse Roeiliga Vzw
Vlaamse Schermbond Vzw
Vlaamse Schietsportkoepel Vzw
Vlaamse Tafeltennisliga Vzw
Vlaamse Zwemfederatie Vzw
Voetbal Vlaanderen Vzw
Volley Vlaanderen Vzw
Wandelsport Vlaanderen Vzw
Waterski & Wakeboard Vlaanderen Vzw
Wind En Watersport Vlaanderen Vzw
Vlaamse Traditionele Sporten vzw