Sinds 1 januari dit jaar is de netvergoeding voor zonnepaneelinstallaties kleiner dan 10 kW een 'feit'.Nog géén feit : wanneer en op welke manier de eindafrekening gebeurt. Achter de concrete invulling hiervan staan immers nog heel wat vraagtekens.




Maar hoe de theorie moet omgezet worden in praktijk, is nog niet duidelijk.
Ondertussen roert de sectorfederatie zich.

Zij hebben juridische stappen ondernomen.

Beheerder, leverancier en klant

Er zijn drie partijen in het spel: de netbeheerder, de energieleverancier en de eindklant.

Kort samengevat neemt de netbeheerder de aanleg, onderhoud en beheer van het netwerk voor zijn rekening. De leverancier brengt de stroom tot bij de eindklant.

In het verhaal van de netvergoeding vertaalt zich dat in de volgende rolverdeling: de leverancier int bij de klanten en stort het bedrag door aan de netbeheerder. 

Complexe materie, extra werk

Tot daar de theorie. Maar hoe dat er in de praktijk moet uitzien, is nog niet concreet. De gesprekken tussen de netbeheerders en de leveranciers over de precieze invulling zijn nog altijd aan de gang.

"Voor zover wij weten, is er nog geen duidelijkheid", klinkt het bij de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt VREG. Hetzelfde geluid bij netbeheerder Infrax. Alles wat wél vastligt, staat trouwens duidelijk op de website van beheerder Eandis.

Geen deadline

Een deadline of een datum waarop er witte rook wordt verwacht, is er niet. De complexe materie en de veelheid aan partijen werken een snelle beslissing alvast niet in de hand. Tussen het fiat van alle partijen en de eigenlijke implementatie zal er trouwens sowieso een tijdspanne zitten. De netvergoeding brengt voor de leveranciers immers heel wat extra werk mee. Zo moeten ze bijvoorbeeld hun facturatiesysteem aanpassen. En een manier vinden om wanbetalers aan te pakken, om maar twee dingen te noemen.

"Wij hopen op uitspraak in juli"

Er is nog een vierde partij die van zich laat horen: PV-Vlaanderen, de sectororganisatie voor fotovoltaïsche zonne-energie. Zij vechten zoals aangekondigd de netvergoeding juridisch aan. "De verschillende pleitdata liggen vast.

De laatste pleidooien zijn gepland voor de eerste week van juni. Wij hopen op een afspraak in juli", laat voorzitter Alex Polfliet weten. Mogelijk scenario: in juni komt er een akkoord over de invulling van de netvergoeding, terwijl de vergoeding zelf de volgende maand juridisch moet wijken...

"Onoplosbare problemen"

"Wij zitten niet mee aan de tafel, maar hebben wel ons best gedaan om aan alle partijen duidelijk te maken hoe moeilijk de materie is. De beslissing om de netvergoeding in te voeren is één, maar dat concreet maken, is helemaal niet zo eenvoudig."

Neem nu de slimme meter, bijvoorbeeld. Als zonnepaneeleigenaar heb je het recht om in plaats van een forfaitair bedrag te betalen, een extra meter te installeren die precies meet wat je op het net zet en er afhaalt. "Maar dat blijkt niet overal uitvoerbaar te zijn", zegt Polfliet.

"En als het toch uitvoerbaar is, rijzen er nieuwe vragen. Je gaat dan immers stroom injecteren op het net waarvoor je geen verkoopscontract hebt. Dat mag in principe niet.

Hoe los je zo'n situatie op? En zo hebben we tientallen scenario's in kaart gebracht waarvoor er geen oplossing is." Er ligt dus nog werk op de plank.

"Strijd niet gestreden"

En zelfs als die oplossingen er komen én PV-Vlaanderen juridisch aan het kortste eind trekt, zal de sectororganisatie zich mogelijk roeren. "Als onze procedure tegen de netvergoeding an sich niet lukt, dan starten we een nieuwe tegen de verschillende uitvoeringen die ons niet zinnen.

Als de leverancier en de beheerder afspreken om het zus en zo te doen, en daar is geen wettelijk kader voor, dan gaan we in beroep. De strijd is nog niet gestreden", besluit Polfliet.

Stijn Vandevoordt / bron Levios