De trieste huisvesting en zorg  in enkele woon- en zorgcentra werpen een veralgemeend negatief beeld op de leefwereld van senioren. Het kan echter anders. Naast de kwaliteitsvolle zorgcentra voor hulpbehoevenden, bestaat er een minder gekende vorm van samenwonen voor de actieve senior. Seniorenflats zijn woongelegenheden  voor vooruitziende nog actieve mensen, wiens onderhoud van huis of tuin te belastend wordt  wegens hogere  leeftijd, gezondheidsproblemen of overlijden van partner. De flats beschikken over alle aanpassingen en hulpmiddelen  die toekomstgericht  noodzakelijk kunnen worden om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen. Er heerst geen ziekenhuis- of rusthuissfeer, doordat er geen zwaar zorgbehoevenden verblijven en er geen permanente verpleegpost aanwezig is. In seniorenflats Noorderhof nabij Herentals wonen gelijkgestemden met een leeftijd tussen 59 en 87 samen onder één dak. Vrijheid en eigenheid bewaren zolang het kan, is hun motto.

Een warme, geborgen thuis creëren waar senioren zolang mogelijk hun dagelijkse activiteiten onderhouden in een veilige omgeving, dat was de wens van Bart en Lieve Hellings-Swijzen. Het idee groeide uit de dagelijkse contacten die ze familiaal en beroepsmatig met ouderen en serviceflatbewoners in hun apotheek te Noorderwijk hadden.

Ondanks de vele voordelen die serviceflats  volgens hen te bieden hebben, hoorden ze steeds dezelfde minpunten  terugkeren.

De rustige ligging van de meeste zorgcentra, te midden van parken en groen, blijkt de relatief mobiele bewoners te isoleren. Hun leefwereld verkleint ogenblikkelijk, doordat de lange wandelafstand tot de stads- of dorpskern hen afhankelijk maakt van vrienden en familie. Zelf hun lievelingskoekje of weekblad kiezen uit de rekken van de lokale winkels is voor velen  niet meer haalbaar.

Bovendien merkten Bart en Lieve op dat de flatbewoners in de zorgcentra dagelijks geconfronteerd worden met het aftakelingsproces van zorgbehoevende en dementerende senioren. Beiden menen dat deze confrontatie niet bevorderlijk is voor het moreel van de actieve senior.

Door gesprekken met senioren en bezoeken aan beurzen verzamelden de initiatiefnemers  ideeën om hun 15 seniorenflats optimaal in te richten. Gedurende 5 jaar sleutelden de bezielers aan hun project.

Seniorenflats Noorderhof is een privé initiatief in het levendige centrum van Noorderwijk, waar senioren zolang mogelijk in aangepaste woongelegenheden zelfstandig kunnen wonen en à la carte hulp kunnen inroepen wanneer dat nodig zou zijn. Op deze manier kan de huurprijs minimaal gehouden worden. Verpleging, verzorging, maaltijden aan huis, huishoudhulp en dergelijke zijn diensten waar  indien mogelijk een budgetvriendelijke oplossing op maat voor gezocht wordt.

Eind 2011 betrokken de eerste senioren hun flats. Momenteel worden de 8 afgewerkte eenheden bewoond door senioren tussen 59 en 87 jaar. Het organiseren van ontmoetingsmomenten leidt tot de beoogde familiale sfeer en hechte band. Uit de samenkomsten groeien initiatieven  waardoor vereenzaming en verveling onbestaande lijken.   Het geborgen gevoel wordt gerealiseerd door de getroffen veiligheidsmaatregelen en de spontane sociale controle van de bewoners onderling.

November 2013 zullen de overige zeven flats instapklaar zijn.  

Bewoners aan het woord: 

Agnes, actieve, jongste bewoner:

“Waarom we besloten om ons huis te verkopen en de komende jaren in het Noorderhof te gaan wonen ?

Met het vooruitzicht van gezondheidsproblemen in de toekomst en een huis dat na 35 jaar aan grote renovatiewerken toe was , hebben we ruim de tijd genomen om te wikken en te wegen of dit voor ons een goede oplossing zou zijn . En we hebben nog nooit spijt gehad van onze beslissing . We hadden het gevoel van eindelijk op de juiste plaats terecht te zijn gekomen. Veiligheid , comfort en toch helemaal op je eigen plekje kunnen wonen , wetende dat er bij problemen altijd een oplossing binnen handbereik zou zijn . Ook het samenwonen onder één groot dak met een verscheidenheid aan mensen is een verrijking voor ieder van ons . Het is onze thuis geworden , mede dank zij de erg goede contacten met onze huisbazen Bart en Lieveke .

En nog een groot pluspunt : binnen loopafstand kan je hier in Noorderwijk voor werkelijk alle boodschappen terecht.

Als voorlopig jongste bewoner hoop ik oprecht hier nog vele jaren te mogen slijten . Eén goede raad nog : wacht niet te lang om de stap naar comfortabel wonen te zetten. Zo kan je er nog vele jaren zorgeloos van genieten.”

Denis en Maria, de zoete inval:

“Wij, Denis en Maria, hebben het geluk om samen als koppel van ons verblijf in Noorderhof  te kunnen genieten. 57 jaar woonden we in de buurgemeente  Olen. De aanpassing van ons huis naar onze flat is heel  vlot verlopen. We hebben een  goede keuze gemaakt door  ons huis in Olen te verkopen.

’s Morgens heeft Maria haar bezigheid met het bereiden van een vers middagmaal, terwijl Denis met plezier de boodschappen doet. Als het nodig is, gaat hij ook voor de dames op de gang naar de winkels in de buurt.

In de namiddag  is het hier steeds de zoete inval.  De koffie, thee en  lievelingskoekjes van de bewoners staan hier altijd klaar. Dikwijls brengen de bewoners zelf ook koekjes en taart mee. Samen met de buren lachen we hier veel en houden we hier gezellige babbeltjes. We vervelen ons hier nooit, de dagen lijken hier zelfs te kort! We voelen ons hier helemaal thuis.”  

Familieleden aan het woord:

Inge, dochter van Maria:

“Sinds het overlijden van vader, zat mijn moeder stilletjes aan weg te kwijnen in haar veel te grote huis. De bezoekjes van de familie brachten wel wat afleiding, maar de eenzaamheid opvangen konden we niet.

Na een periode van twijfel en angst om haar "zo dierbare thuis" te verlaten, is 1 jaar geleden mijn moeder met een klein hartje naar het Noorderhof verhuisd.

Je moet haar nu zien, mijn moeder is terug een vrouw geworden die het de moeite vindt om zich elke dag opnieuw mooi aan te kleden, omdat er elke dag wel iets te beleven valt "op de gang". Moeder, die vroeger vanaf 8 uur voor de TV zat, omdat er toch niets te doen  viel en elke dag weer die grote leegte voor haar had…   Diezelfde moeder moet ik nu dikwijls gaan zoeken ergens in de blok, omdat er altijd wel iemand is die een tas koffie of thee met een koekje heeft klaar staan. Diezelfde moeder organiseert nu bijeenkomsten in "haar gezellige flatje" . Het kon alleen maar in mijn dromen...

Ik kan alleen maar vaststellen dat de bewoners van het Noorderhof een gezellige bende onder mekaar is, een bende van zielsgenoten die mekaar helpen en steunen, die samen lachen en verhalen vertellen, die samen zingen en soms ook huilen, die samen feesten en op stap gaan.

Ik, als dochter van een bewoonster heb er naar mijn gevoel een grote familie bij gekregen waarmee het altijd leuk is om “een babbeltje en een koffiekletske” te doen.

Dus als ze aan mij vragen wat mijn ervaringen zijn met een seniorenflat,  ik kan alleen maar aan de twijfelaars zeggen: "NIET TWIJFELEN, DOEN “.  Elke uitgestelde dag is er een te veel.

Lief en Bart, bedankt voor jullie bezorgd- en betrokkenheid, interesse en inzet. Eén woord is genoeg en jullie staan met de glimlach klaar.  En ik, ik ben zo content en blij om mijn moeder weer gelukkig te zien in haar "nieuwe thuis". 

Schoonzoon van Rita:

“Of de seniorenflats ons bevallen? Wij kunnen enkel maar zeggen dat het voor ons en voor  Rita een positieve ervaring is geweest om te verhuizen naar het Noorderhof!

Een rusthuis is vaak iets waar de mensen een afkeer van hebben en het bezien als de laatste stap. Moeten opstaan als de verpleging het wenst, extra vroeg in bed gestoken worden om geen last te zijn voor de avondploeg. Naar een gezamenlijke badkamer moeten gaan om een bad te nemen of te douchen is voor velen ook een minder prettige ervaring.

Na het overlijden van Rita haar echtgenoot werd al vlug duidelijk dat de woning te groot was voor haar alleen. Toch bleef ze er verschillende jaren nog alleen wonen. Als de gezondheid dan steeds minder wordt en het onderhoud van een groot huis een last wordt, begint alles zwaar door te wegen. Dagelijks veel trappen moeten doen om te gaan slapen of om te gaan winkelen was ook een zware opdracht. Gevolg, nog weinig onder de mensen komen, vereenzaming, depressief omdat het aldaar wonen niet meer leuk was.

De verhuis naar Noorderhof heeft ervoor gezorgd dat Rita terug positief door het leven kan stappen. Vooral het contact met andere bewoners heeft Rita terug een lach op haar gezicht gegeven.

De inspanningen die Bart en Lieve  leveren om het de bewoners gezellig te maken door verwelkoming drink, nieuwjaarsreceptie, gezellig samenzijn bij kermis  en dergelijke maken dat de bewoners echt gelukkig zijn in hun nieuw thuis en geven een warm familiaal gevoel.

Tevens is het ook een geruststelling voor de familieleden van de senioren, de bewoners zijn nooit alleen. Als Rita momenteel nog in haar vroegere woning zou gewoond hebben, dan had het verhaal totaal anders geweest. Rita heeft ons na haar val kunnen bereiken via het nood oproepsysteem. We waren op korte tijd bij haar om haar met de ambulance naar de spoeddienst te laten brengen.

Een eigen stek, met eigen badkamer en eigen privacy, zelf nog een potje kunnen koken, genieten van de zon op het terras, een verwenpartij in het beautycenter, het contact en de hulp van de andere bewoners of zelfs de kinderen van de andere bewoners maken dat in het Noorderhof wonen gezellig wonen is , en een  hechte band schept met iedereen.

Mogelijkheid om te laten poetsen, maaltijden te laten brengen, boodschappen te laten doen zijn de kers op de taart.”

Inge, kleindochter van Gusta:

“Mijn naam is Inge, kleindochter van Gusta en ik ben grootgebracht op de plek waar Gusta en de andere senioren nu wonen. Ik had het geluk om als kind te mogen spelen op de boerderij van moemoe en vava.  Een boerderij die, samen met mijn ouders en grootouders, veel liefde, genegenheid en geluk bracht.  Gusta en haar man Emiel kwamen hier wonen na hun huwelijk in 1953.

Enkele jaren geleden, toen Gusta en Emiel al lang op pensioen waren en genoten van hun dagen samen, zonder te moeten werken, ging het niet zo goed meer met Emiel. Hij verhuisde naar het rusthuis. Gusta bleef achter in een veel te groot huis. De eenzaamheid sloeg toe en ’s avonds als het donker werd, was  ze vaak bang alleen thuis.  We probeerden als familie alles te doen om het Gusta zo aangenaam mogelijk te maken maar we zagen dat ze niet meer echt gelukkig was.

Toen er sprake kwam over het project  Noorderhof  moesten we niet lang twijfelen, het was de ideale oplossing voor moemoe.  De boerderij werd afgebroken en er kwamen  seniorenflats in de plaats. Omdat voor senioren de vertrouwde omgeving heel belangrijk is, is het nu voor Gusta de beste plek om te wonen.  Haar grote huis vol leegte werd ingeruild tegen een gezellige en aangepaste flat.

Van de eenzaamheid is ze ondertussen af, sinds Gusta in haar flat woont, is ze altijd onder de mensen. De bewoners  spreken onderling af en zitten vaak bij elkaar te kletsen.  Ook wanneer het even moeilijk gaat met één van de medebewoners zijn ze er voor elkaar met hun onvoorwaardelijke steun.

Het is voor Gusta de ideale leefomgeving, boordevol sociale contacten, die ze tot voordien niet zoveel meer had.  Haar schrik om ’s avonds alleen thuis te zijn is verdwenen en in de plaats daarvan zit ze op haar gemakje TV te kijken, wetende dat ze niet echt alleen is.

Door gebruik te maken van de op maat gemaakte diensten voor senioren, zoals maaltijden aan huis en thuisverpleging proberen we Gusta een zolang mogelijk zelfstandig leven te geven in deze aangename omgeving.  Wanneer we als familie van op afstand kijken, zien we dat de bewoners van  Noorderhof  één grote groep vrienden zijn die het perfect met elkaar kunnen vinden en die waken over elkaars behoeften, gezondheid en veiligheid.  Samen met moemoe willen wij als familie benadrukken dat dit de beste beslissing ooit was.”