U bent hier

Zorgen om ketamine: 5 keer meer meldingen in ziekenhuizen na drugsgebruik

Internationaal | Nationaal
07.10.2019 - 23.42u
Door: Herman Gezelle

Het tripmiddel ketamine lijkt steeds populairder te worden op feestjes, ziet het Nederlandse Trimbos Instituut. In 6 jaar tijd is het aantal mensen dat zich na gebruik ervan in Nederland meldde bij een ehbo-post of in een ziekenhuis vervijfvoudigd, blijkt uit nieuwe cijfers van het instituut.  Ook in Belgiê is het tripmiddel ketamine 'populair' onder jongeren.

In de nieuwe Monitor Drugsincidenten (NL) waarschuwen onderzoekers dat het gebruik van ketamine steeds normaler wordt. Tussen 2009 en 2017 steeg op ehbo's het aandeel incidenten met ketamine van 2,7 procent in 2009 naar 8,2 procent in 2017.

Het narcosemiddel dat hallucinaties kan veroorzaken, wordt voornamelijk gebruikt onder jongeren tijdens het uitgaan. Uit recente uitgaansonderzoeken blijkt dat het gebruik van de drug onder die groep veel hoger ligt dan in eerste instantie werd gedacht.

Onderzoekers zien dat ketamine eerst alleen werd gebruikt door ervaren drugsgebruikers. "Maar het lijkt nu toegankelijker te worden in meerdere stromingen van het uitgaanscircuit", stellen de onderzoekers. Volgens hen wordt het middel op feesten en 'afterparties' gebruikt. (NOS)

Effecten

Ketamine is een verdovende stof met het effect van een dissociatief tripmiddel. Dat wil zeggen dat de gebruiker een scheiding ervaart tussen geest en lichaam. In milde dosissen veroorzaakt ketamine een dromerige, zweverige roes.

In hoge doses wekt het een soort bijna-dood-ervaring op (ook wel 'K-hole' genoemd). De gebruiker tast de grenzen tussen bewustzijn en niet-bewustzijn af. Tijdens de trip heeft hij het gevoel zijn lichaam te verlaten of te sterven.

Ketamine ook genaamd Special K, Ketalar.

(bron: De Druglijn.be)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto