Op dinsdag 17 mei stationeert de simulatietruck van de firma Medtronic een dag op campus Sint-Elisabeth Turnhout.

In deze truck kunnen artsen en verpleegkundigen van het ziekenhuis een medische techniek oefenen (via computersimulatie)

Vaatchirurg dr. Stabel legt uit om welke techniek het gaat: "Een patiënt met een aneurysma of verbreding van de buikslagader wordt meestal behandeld door het plaatsen van een endoprothese (endovasculaire techniek). Dat is een soort beklede stent die via de twee liezen wordt ingebracht.

Tegenwoordig kan dat zelfs enkel door een prik en zonder echte insnede in de lies. Het voordeel is dat deze ingreep minder zwaar is dan een open buikoperatie, met sneller herstel en kortere verblijfsduur in het ziekenhuis.

Deze techniek is niet nieuw voor ons, maar daar waar vroeger vooral open buikoperaties werden gedaan (klassieke techniek), schakelt men nu al veel sneller over naar deze minimaal invasieve techniek met alle voordelen voor de patiënt."

Verpleegkundigen die patiënten verzorgen die deze ingreep hebben ondergaan, hebben er baat bij om exact te weten wat er gebeurt tijdens zo'n ingreep. Zo kunnen ze de nazorg veel beter inschatten.

De firma Medtronic die gespecialiseerd is in medische technologieën, toert met haar simulatietruck door heel Europa en biedt de zorgverleners van AZ Turnhout de kans om de techniek van dichtbij te leren kennen.