In 2020 is de stad Geel weer zot van Dimpna. Met de Ommegang en Gheelamania krijgt de Ierse heilige heel wat aandacht. Ook het Davidsfonds doet mee met een korte lessenreeks: op donderdagen 23 april en 7 mei kan u luisteren naar Niels Schalley en Sven Van Dorst.

Zij maken deel uit van het specialistenteam dat 'De legende van de heilige Dimpna' – het altaarstuk van Goswin van der Weyden -, heeft doorgelicht. Zij geven u een unieke kijk op het restauratieproces.

Rond 1505 schilderde Goswin van der Weyden, kleinzoon van de beroemde Rogier van der Weyden, het Dimpna-altaarstuk. Dat meesterwerk verbeeldt het leven en martelaarschap van de heilige Dimpna in zeven scènes en was bestemd voor de abdij van Tongerlo.

De Ierse prinses die samen met haar biechtvader Gerebernus in Geel de marteldood stierf, werd vereerd voor haar vermogen om waanzin en krankzinnigheid te genezen. The Phoebus Foundation nam het werk drie jaar lang onder handen: Niels Schalley, Sven Van Dorst en een team specialisten restaureerden het altaarstuk met advies en hulp van nationale en internationale experts.

Het bijhorende technisch onderzoek bracht nieuwe bevindingen aan het licht: de betekenis van het altaarstuk, de oorsprong en het creatieve proces erachter werden helemaal blootgelegd. Prachtige details en levendige kleuren zijn nu voor het eerst in eeuwen opnieuw te bewonderen. Niels Schalley en Sven Van Dorst nemen u graag mee op ontdekking.

De eerste sessie is voorzien voor donderdag 23 april van 14 tot 16 uur. De tweede wordt georganiseerd op donderdag 7 mei.

De locatie: het Wijnhuis, Stationsstraat 56 in Geel.

De kostprijs: 40 euro (35 euro voor Davidsfondsleden). Koffie en een digitale syllabus zijn inbegrepen .

Inschrijven kan via Jan Drijkoningen (tel. 014/72 35 87, jan.drijkoningen3@gmail.com) of via Davidsfonds Academie Leuven (tel. 016/31 06 70).

Je kan ook online inschrijven via de website van Davidsfonds Academie via deze link.