U bent hier

Zoveel gaat uw nieuwe burgemeester verdienen

Vlaanderen
03.02.2018 - 19.27u
Door: Herman Gezelle

 

De lokale verkiezingen vinden pas plaats in oktober en de coalities moeten nog worden gesmeed, maar toch is nu al duidelijk hoeveel uw toekomstige burgemeester en schepenen zullen verdienen. Dat komt omdat hun wedde van de hele legislatuur afhankelijk is van het inwonersaantal van de gemeente op 1 januari van het jaar van de verkiezingen. En die cijfers zijn er nu.

Op 1 januari 2018 waren we met 11.358.357 ingeschreven in het rijksregister. Dat zijn er 54.829 meer dan in het jaar daarvoor. Die cijfers zijn van belang voor het berekenen van de weddes van uw lokale verkozenen. Dus hoewel de verkiezingen nog moeten plaatsvinden, kan nu wel al worden gezegd hoeveel ze de komende legislatuur gaan verdienen (red. los van indexeringen).

Burgemeesters verdienen een percentage van de wedde van een Vlaams Parlementslid. Hoe groot het percentage is dat een burgemeester verdient, is afhankelijk van het bewonersaantal van de gemeente waarvan hij of zij burgemeester is. Dat bewonersaantal wordt vastgelegd op 1 januari van het jaar waarin de verkiezingen worden georganiseerd.

Schepenen (en OCMW-voorzitters) verdienen dan weer een percentage van het loon van de burgemeester. Ook dit percentage is afhankelijk van het bewonersaantal. Schepenen van gemeenten met minder dan 50.000 inwoners krijgen 60 procent van de brutowedde van een burgemeester. In gemeenten waar het aantal hoger ligt, krijgen de schepenen 75 procent.

Hoe meer inwoners, hoe hoger de wedde

Dat de wedde van burgemeesters en schepenen afhankelijk is van het inwonersaantal heeft vooral met de werklast te maken. Voor de kleinste gemeenten van het land is het burgemeesterschap geen voltijdse taak en heeft die meestal nog een andere job. Voor een centrumstad is het natuurlijk wel zo dat de burgemeester fulltime aan de slag is.

Burgemeesters en schepenen die in oktober worden herkozen kunnen door de bevolkingsaangroei meer verdienen dan ze nu doen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Meerhout. Op 1 januari 2018 wonen daar 10.321 mensen, op 1 januari 2012 waren dat er 9.913. Hierdoor stijgen de burgemeester en schepenen in loonschaal en zal de nieuwe burgemeester 655 euro en de nieuwe schepenen 393 euro bruto per maand meer verdienen dan nu het geval is. (VRTNWS)

Bekijk HIER hoeveel uw burgemeester verdient.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto