Zuurstoftekort in tumorcellen draagt bij tot de groei van kanker. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van Belgische wetenschappers. Het onderzoek toont aan dat een betere toevoer van zuurstof naar tumoren de woekerende cellen minder vatbaar maakt voor groei.

Dat biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen kanker die toegespitst zijn op de bloedvaten.

De studie onder leiding van professor Diether Lambrechts en doctor Bernard Thienpont van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de KU Leuven is gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Over het ontstaan van kanker is al veel bekend: onder invloed van kankerverwekkende stoffen of door toeval muteert het DNA van een cel. Door die mutaties gaat de cel zich ongecontroleerd delen, vermenigvuldigen, waardoor een tumor ontstaat.

Kankercellen verschillen echter niet alleen genetisch, door de mutaties, van gezonde cellen maar ook epigenetisch. Bepaalde functies van genen zijn anders, of de genen worden niet uitgedrukt - niet "gebruikt" -, terwijl de genetische code ervan, het DNA, hetzelfde is als in gezonde cellen. (vrt)