De hoge temperaturen van de voorbije dagen eisen hun tol. Morgen wordt de zwoelste dag van de week, met temperaturen die tot 30 graden kunnen oplopen. Blijft het tijdens de ochtend nog overwegend droog, dan komen er in de namiddag zware onweerswolken vanuit Frankrijk ons land binnengerold die plaatselijk voor heel wat wateroverlast kunnen zorgen.

"Het wordt opletten geblazen", zegt Tim Van Damme van stormcell.be, "gezien het feit dat die onweersbuien zeer krachtig van aard kunnen zijn, en dus kunnen zorgen voor de bijhorende wateroverlast.

Tot afgelopen nacht toonden de weermodellen de grootste onweerskansen in het westen van het land, meer bepaald langs de kustregio. Volgens de laatste modellen zou het geheel zo'n 50 kilometer meer landinwaarts verschoven zijn.

We kunnen voorlopig dus stellen dat de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Waals-Brabant, Vlaams-Brabant, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Antwerpen de zwaarste kalibers kunnen verwachten. De neerslaghoeveelheid loopt lokaal op tot 40mm."

Er worden 'mixed layer cape waarden' verwacht tot 2.400 Joule per kilogram. "Dat is in mensentaal uitgedrukt de hoeveelheid potentieel convectieve energie aanwezig in 1 kilogram lucht. Normale waarden schommelen tussen 0 en 200 Joule per kilogram", aldus Van Damme.(kmi)