Het spreekwoord luidt "één zwaluw maakt de lente niet" maar met de verkondigers van de lente gaat het de laatste decennia niet goed. Ze kunnen onze hulp meer dan ooit gebruiken!

In de vroege lente arriveren de zwaluwen na een lange, barre tocht over de Sahara in onze contreien. Bij hun aankomst gaan ze op zoek naar een geschikte nestlocatie. Hier wringt het schoentje echter de laatste tijd.

Veel geschikte locaties verdwijnen omdat oude huizen en stallen afgebroken worden of zwaluwonvriendelijk worden gerestaureerd. Een bijkomend probleem voor de zwaluwen is de schare voorraad aan geschikte bouwstoffen, veroorzaakt door de menselijke verhardingsdrang.

Hoog tijd om onze gevleugelde vrienden bij te staan met kunstnesten. Als regionaal landschap kunnen wij deze dan ook kosteloos verdelen aan geschikte locaties.

Zwaluwen en gierzwaluwen zijn erg kieskeurige vogels. Daarom is het belangrijk om na te gaan of je woning en de omgeving wel voldoen aan de eisen. Want aan een leeg nest heb je niets. Neem de criteria voor boerenzwaluw, huiszwaluw of gierzwaluw op onze website alvast even door.

Ik heb interesse in het plaatsen van een kunstnest