U bent hier

Zware kettingbotsing op A19 ter hoogte van Zonnebeke : minstens 1 dode, 5 zwaargewonden

Vlaanderen
03.12.2013 - 11.04u
Door: Herman Gezelle

Op de A19 is er vanochtend rond 9.30u een zware kettingbotsing gebeurd in Zonnebeke, in West-Vlaanderen. Er zijn tientallen auto's bij betrokken. Plotse dichte mist was de aanleiding voor het ongeval. Volgens de burgemeester van Zonnebeke zou 1 dode zijn. Er zijn tientallen gewonden en er is nog veel onduidelijkheid. De weg is in beide richtingen afgesloten. 

Rond half tien waren er twee kettingbotsingen, een in de richting van Kortrijk en een in de richting van Ieper. Het provinciaal rampenplan is van kracht. Het algemene telefoonnummer voor betrokkenen die informatie willen, is 09/241.89.32. Er is een minicrisiscentrum in het gemeentehuis van Zonnebeke en er is een opvangcentrum in Beselare voor de niet-gewonden.

Er zouden bijna 100 wagens bij het ongeval betrokken zijn dat over 10 kilometer verspreid was. De ravage is enorm.

In "Het Journaal" op Eén zei gouverneur Carl Decaluwé dat er bevestiging is van 1 dode. "Er zijn 5 zwaargewonden die nog levensbedreigend gewond zijn, 11 zwaargewonden en 38 lichtgewonden. Zij zijn al afgevoerd. Ter plaatse waren er rond 13 uur nog 3 lichtgewonden en 1 persoon die ook nog levensbedreigend gewond was."

VRT-journalist Tijs Mauroo benadrukt dat de zichtbaarheid op het moment van het ongeval 0 meter was. "Dat heeft de mensen verrast. Het was echt een grote muur waar ze tegen reden, dat horen we van iedereen." Mauroo schat dat er in totaal 80 à 100 wagens betrokken waren. "De mensen die geen schade geleden hadden, mochten rechtsomkeer maken."

De hulpdiensten zijn massaal ter plekke en er wordt ook psychosociale hulp voorzien. De opritten ter hoogte van het ongeval zijn afgesloten. Er is een veldhospitaal opgetrokken in de buurt.

De afhandeling van het ongeval zal veel tijd in beslag nemen. Het Vlaams Verkeerscentrum roept op om de omgeving te vermijden. Ook op de omliggende wegen is er verkeershinder.

Het Rode Kruis Vlaanderen roept mensen met bloedgroep O negatief op om vandaag nog bloed te geven. (Foto's Twitter)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto