Rond 17.10u werd de buurt aan de Molenvest-Gildenlaan opgeschrikt door enkele zware ontploffingen die in de verre regio te horen waren. 

Locatie van de explosie is het oud-Belgacomgebouw op de Molenvest in Herentals, waar politie Neteland gevestigd was, en waar de stedelijke Kunstencampus in opbouw is. 

Een aantal gasflessen zijn tijdens dakwerken ontploft en in brand gevlogen. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse.  Niemand geraakte gewond. De brand was snel onder controle.

Of de ontploffing schade aan woningen in de buurt heeft toegebracht, wordt nog onderzocht. Zeker is dat er scherven van de gasflessen op een nabijgelegen bakkerij terecht gekomen zijn. Brandweer onderzoekt nog de oorzaak van de explosie.

'Schade aan het dak aanzienlijk'

'Arbeiders waren vandaag op het dak van de Kunstencampus bezig met het branden van roofing', weet burgemeester Mien Van Olmen. 'Daarbij is iets misgelopen. De bouwvakkers konden zich gelukkig op tijd in veiligheid brengen. Er vielen geen gewonden.'

'De brandweer heeft 10-tallen gasflessen op het dak kunnen koelen om te vermijden dat ook die flessen zouden ontploffen, en ze legden een schuimtapijt aan op het dak.

Toch is de schade aan het dak aanzienlijk. De ontplofte gasflessen hebben hier en daar gaten in het dak geslagen. 

Bij bakkerij Sus Mens (Wasserijstraat), naast de Kunstencampus gelegen, boorden enkele shrapnels van de gasflessen zich in het dak.  Eentje kwam zelfs in de Collegestraat op de openbare weg terecht (op 400m van de explosie).

UPDATE  27/5 - 09.50u

De explosies op het dak van de Kunstencampus Molenvest verstoorden ook het telefoon- en internetverkeer. 

De kabels aan de zendmast op het gebouw werden beschadigd.  Proximus-klanten die in de buurt wonen, lieten op sociale media weten sterk verminderde ontvangstkwaliteit en trage verbindingen te hebben. Ondertussen is het probleem hersteld.

Ook de communicatie tussen ANPR-camera's van politie Neteland en de mast werd verstoord.

Beelden Nnieuws : Mark Jaspers / Johan Temmerman / J. Maes / B. Geeraerts / J. Goelen.