U bent hier

ZwartOpWit, online drukkerij uit Herenthout krijgt als 'Breinbreker' FSC Project Award

Herenthout | Vlaanderen
25.10.2018 - 09.55u
Door: Herman Gezelle

Als drukkerij per se zelf je nieuwe kantoorruimte willen bouwen, volgens een compleet herbruikbaar concept en zonder waste en afval. De opdracht die zaakvoerder Manu Lemeur enige tijd geleden zijn bedrijf instuurde, is met moeite een uitdaging te noemen. 'Breinbreker' klinkt juister.

'In de buik van een gigantische en lawaaierige productiehal wilde drukkerij ZwartOpWit milieu- en mensvriendelijke bureaus', zegt  Manu Lemeur.  'Die dan bovendien ook nog eens op om het even welk moment opnieuw af te bouwen zouden zijn en ergens anders weer neer te planten. Eventueel zélfs in een compleet andere vorm.

Als innovatief bedrijf durft er wel eens wat geschoven worden in de productiehallen en is het niet ondenkbaar dat ook de nieuwe kantoren ooit weer [moeten] verhuizen. Handig dus dat de superdeluxe kantoorruimte meegenomen en in een andere constellatie weer opgebouwd kan worden.'

Ontwerper

'Een duurzaam en hernieuwbaar systeem bedenken, een universele 3D puzzel die bestaat uit verschillende modules, zoiets is geen sinecure. Om dat te kunnen waarmaken was een soort 'legohoofd' nodig dat gevonden werd bij ontwerper en bouwer Wout  Fierens.

Zijn partner Mick en hij zijn van alle kunstmarkten thuis en hebben van de kruisbestuiving tussen verschillende disciplines hun waarmerk gemaakt. https://www.mick-wout.com

En als je met designers werkt, moet je hen genoeg experimenteerruimte en alle vrijheid geven. Dat is dan ook precies wat ZwartOpWit heeft gedaan.'

Het getal vier in de hoofdrol

'Wout Fierens heeft de nieuwe 100% herbruikbare kantoorruimte gebouwd met FSC gecertificeerd hout en ... spanbanden! Dat multiplex hout is Radiata Pine uit Polen. Het heeft het voordeel dat er geen 'knopen' in de houttekening zitten.

De constructie zelf heeft iets van een Matroesjka: zo'n Russisch houten popje waar een steeds kleiner wordend exemplaar binnenin zit. Want het is een gebouw in een gebouw. Maar het meest lijkt het nog op een meccano XXL.

De ontwerper doopte zijn bouwwerk 'QuadriVille'.

Niet omdat er bij drukkerij ZwartOpWit quadri gedrukt wordt, wél omdat de basis en het vertrekpunt van deze universele puzzel een vierkant van vier op vier is. Elk element en iedere structuur in QuadriVille is een vermenigvuldiging of deling van dit vierkant.

Je kan er een meetlat naastleggen. Overal kom je deze afmetingen tegen: 20, 40, 80, 120, 160 en 200 mm. Daardoor is de uiteindelijke constructie ook 3,2 m hoog, 5,6m breed en 12m lang geworden. Geen toeval.'

FSC Project Award

Gisteren werden de FSC Project Awards uitgereikt door FSC België en werd dit innovatieve project bekroond in de categorie projectbouw. Door gebruik te maken van FSC gecertificeerd hout dragen projectontwikkelaars bij aan het behoud van bossen en een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Zaken die drukkerij ZwartOpWit erg belangrijk vindt, zo bewijzen ook de FSC en PEFC certificaten en het CO2-Vinçotte label die behaald werden. Elke stap die het bedrijf zet, is er een om te groeien in milieubewustheid.

Wordt vervolgd

De eerste constructie is intussen klaar: de innovatieve kantoorruimte voor 8 mensen werd recent in gebruik genomen.

Staan nog op stapel: een beursstand tijdens Festivak 7-8/11, een lounge, lunchplek en sanitair. De meccano XXL breidt dus verder uit en gaat voor nóg een extra X erbij. Want als het goed is, mag het iets méér zijn.

Drukkerij ZwartOpWit

'ZwartOpWit is dé duurzame groene drukkerij met een hoek af.

Print- én drukwerk is eenvoudig en snel online te bestellen via www.zwartopwit.be en dat maakt de drukkerij extra bijzonder. Achter de vernuftige webshop schuilt een bedrijf van vlees en bloed met bijna 100 medewerkers die dag na dag met een leeuwenhart voor hun vak gaan. ZwartOpWit staat voor 100% eigen productie en dat al 83 jaar lang.

Vanuit de drukkerij in Herenthout worden de bestellingen dagelijks geleverd tot aan de deur of in een van de 10 afhaalpunten verdeeld over Vlaanderen.

Toekomstvisie

'Met zijn innovatieve visie is ZwartOpWit – Drukkerij Bulckens een van de toonaangevende werkgevers uit de Kempen.

Toch zijn groei in omzet en personeel niet de voornaamste prioriteiten. ZwartOpWit zet de komende jaren verder in op kwaliteit, klantservice en een efficiënte organisatie van de werkzaamheden steeds met de focus op haar verantwoordelijkheid voor mens, milieu en maatschappij. Om dit te realiseren worden de meest innovatieve en moderne technieken gehanteerd.

Op de foto : het marketingteam ZwartOpWit met de zusjes Ellen & Sofie Spooren. (pp)

imageMeer nieuws

Daar is de BeNeLiga weer

Internationaal | Nationaal 14.07.2020 - 17.12u reading time12min

Daar is de BeNeLiga weer 2020 staat vol nieuwtjes voor voetballiefhebbers. Zo zijn er nieuwe UEFA-ontwikkelingen wat betreft de EURO 2020, en ook verse plannen rondom belangrijke matchen, waaronder de Bekerfinale en de Jupiler Pro League.

De beste voetbalcommentator aller tijden: Rik De Saedeleer

Provincie Antwerpen | Vlaanderen 14.07.2020 - 14.59u

Twee maanden wandelplezier met Stabbel

Twee maanden wandelplezier met Stabbel
Geel | Herselt | Hulshout | Kempen regio | Laakdal regio | Westerlo 14.07.2020 - 08.46u

WHO-baas waarschuwt: 'In te veel landen gaat het de verkeerde kant op'

Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 14.07.2020 - 01.51u

Egels sterven aan onbekende ziekte : alert zijn voor wondjes, abcessen en gezwollen poten

 Egels sterven aan onbekende ziekte : alert zijn voor wondjes, abcessen en gezwollen poten
Herenthout | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 14.07.2020 - 01.43u

Het aantal besmettingen stijgt opnieuw: hoe zorgwekkend is dat?

 Het aantal besmettingen stijgt opnieuw: hoe zorgwekkend is dat?
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 13.07.2020 - 17.34u

Goed nieuws voor Manchester City: club mag Champions League in van TAS

Internationaal | Vlaanderen 13.07.2020 - 14.07u

Luminus krijgt dan toch extra windturbine in Herentals-Industrie

Luminus krijgt dan toch extra windturbine in Herentals-Industrie
Grobbendonk | Herentals | Herenthout | Neteland 13.07.2020 - 12.44u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto