U bent hier

Zweedse top-dj Avicii (28) overleden

Internationaal
20.04.2018 - 19.50u
Door: Mark Jaspers

De Zweedse artiest en muziekproducer Tim Bergling, beter bekend als Avicii, is op 28-jarige leeftijd overleden. Hij werd vrijdagnamiddag dood aangetroffen in Oman. Dat meldt zijn management in een mededeling. Over de omstandigheden van zijn dood is nog niets bekend.

"Het is met diepe droefheid dat we het verlies van Tim Bergling aankondigen, ook gekend als Avicii", klinkt het in de mededeling. "Hij werd dood aangetroffen in Masqat, Oman, deze vrijdag in de namiddag, lokale tijd. De familie is zwaar aangedaan en we vragen dat iedereen hun nood aan privacy in deze moeilijke tijden respecteert."

Gezondheidsproblemen

Bergling kampte al lang met gezondheidsproblemen. In 2016 verraste hij vriend en vijand door zijn pensioen als live-dj aan te kondigen. Aanvankelijk was dat om "een normaal leven" te leiden. "Het lag niet aan de shows of de muziek, maar aan het hele gedoe errond dat nooit natuurlijk aanvoelde", zei hij. "Ik ben meer het introverte type en dat was altijd moeilijk voor me. Ik denk dat ik te veel negatieve energie aan boord heb genomen."

Kort daarna raakte bekend dat hij noodgedwongen moest stoppen vanwege zijn zwakke gezondheid. "Het einde van een live-tijdperk betekent niet het einde van Avicii of mijn muziek", schreef Bergling in 2017. "Ik ga terug naar de plek waar het allemaal steek houdt: de studio."

Snel en hard leven

De dj-producer leed al enige tijd aan acute pancreatitis, in 2013 vertelde hij de ziekte het gevolg was van jarenlang en zwaar alcoholmisbruik, veelal om zijn plankenkoorts te onderdrukken. Ook moest hij onder het mes om zijn appendix en galblaas te laten verwijderen als gevolg van de ziekte.

De Zweed kende zijn eerste doorbraak in 2011 met 'Levels', maar zijn wereldhit 'Wake Me Up' bombardeerde hem in 2013 tot wereldster.

Op Twitter wordt met verslagenheid gereageerd. "Alle zever terzijde, niemand kan ontkennen wat hij bereikt en gedaan heeft voor moderne elektronische muziek", schrijft Deadmau5 met wie Avicii relletjes op Twitter uitvocht. "Verschrikkelijk nieuws ... een prachtige ziel, gepassioneerd en extreem getalenteerd... hij had nog zo veel voor hem", aldus Calvin Harris.

De muziekwereld reageert geschokt op het overlijden van Avicii en ook voor de Belgische dj Like Mike is het maar moeilijk te geloven dat de Zweedse dj er niet meer is. Op Instagram plaatste hij een ontroerend eerbetoon aan de man.

"Woorden kunnen je verlies niet beschrijven. Ik zal je missen broer en weet dat je over ons waakt. Je zal altijd in onze harten en geesten zijn. Ik hou van je, broer."

Dat eerste bericht liet Like Mike vrijwel meteen volgen door een tweede: "Fuck ik mis je broer." (Gva)


imageMeer nieuws

Ex-wielrenner Jurgen Van den Broeck gaat autoracen : nieuwe passie voor Morkhovenaar

Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 06.07.2020 - 09.05u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg
Heist op den Berg 05.07.2020 - 20.12u

Nieuwe samenwerking en renner voor VDB Cycling Team

Kempen regio 05.07.2020 - 20.10u

Hidrodoe : eerste bezoekers krijgen feestelijk onthaal

Hidrodoe : eerste bezoekers krijgen feestelijk onthaal
Herentals | Provincie Antwerpen 05.07.2020 - 15.27u

Veel interesse voor overname visgroot- en -kleinhandel Arijs

Veel interesse voor overname visgroot- en -kleinhandel Arijs
Herentals | Herenthout | Neteland 05.07.2020 - 07.34u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto