Gisterennamiddag plaatste de stad Geel een warmte-krachtkoppeling (WKK) in het zwembad. Dit systeem maakt het mogelijk om op basis van brandstof zowel warmte als elektriciteit op te wekken. Dit past in het energie-actieplan van de stad. Hiermee wil Geel het energieverbruik in stedelijke gebouwen verminderen en ook de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) zo veel mogelijk te beperken.

De kostprijs van het project bedraagt 232.518 euro.

Deze investering levert jaarlijks een besparing van 32 000 euro op. Dit staat gelijk aan een vermindering 620 ton CO² reductie of 629 MWh energie. Op 7,5 jaar zal de stad de investering volledig terugverdienen. De levensduur van een WKK bedraagt ongeveer 15 jaar.

Duurzaam energiebeleid door investeringen
De stad investeerde ook het voorbije jaar in haar gebouwen om het energieverbruik te verminderen en ook de uitstoot van CO2 te beperken. Zo leverde de renovatie van de stookplaats van jeugdcentrum De Bogaard een energiebesparing van 60% op. In 2014 isoleerde het zwembad de glijbaan.

Ook dit levert jaarlijks een fikse energiebesparing op. In november 2014 mocht Geel dan ook de ACE for Energy award in ontvangst nemen. Geel viel op door enkele acties uit het energie-actieplan zoals de isolatie van de glijbaan van het zwembad. Sinds 2011 kent het totale energieverbruik van de stedelijke gebouwen een daling.

Ook in de toekomst blijft de stad investeren. In zwembad wordt binnenkort de verlichting bekeken en aangepast. Door verlichting met hogere efficiëntie en betere kwaliteit te plaatsen, vermindert het verbruik. Op dit moment krijgen het stadhuis en de muziekacademie een energiezuinige stookketel.

Zwembad gesloten
Het stedelijk zwembad is nog gesloten tot en met zondag 13 september wegens onderhoudswerken