Het college van burgemeester en schepenen heeft op 15 oktober beslist om het zwembad van Itegem te laten repareren zodat het nog een aantal jaren terug opengesteld kan worden.

 

Het instructiebad in Itegem is al 40 jaar oud. Het werd gebruikt voor watergewenning en zwemlessen door scholen en verenigingen.

Dakversteviging

Omdat er een probleem zou kunnen zijn met de stevigheid van het dak, bestelde het college een aantal maanden geleden een stabiliteitsstudie van de dakstructuur. Begin juni was deze studie afgerond. Er werd enkele weken later beslist om verstevigingswerken te laten uitvoeren voor een bedrag van 50.000 euro. Het gebruik van het gebouw zou dan gegarandeerd kunnen worden tot het moment waarop het nieuwe zwembad in gebruik genomen zou kunnen worden.

 

Op 13 augustus werden deze plannen echter doorkruist door een onvoorzien schadegeval. De kelder van het zwembad was ondergelopen, met als gevolg dat de technische zwembadinstallaties in de kelder onbruikbaar werden.

Onmiddellijk ging de sportdienst in overleg met de gebruikers op zoek naar een oplossing.

Voor de 11 scholen – 8 Heistse en 3 van buiten de gemeente – die gebruik maakten van het instructiebad voor hun zwemlessen werd een depannageschema opgesteld dat een alternatief bood, grotendeels in het zwembad in de Lostraat. Voor de verenigingen is men volop bezig met eenzelfde oefening.

Het herstellen van de schade zou volgens eerste voorlopige schattingen behoorlijk kunnen oplopen en meer dan een halfjaar in beslag nemen. Het gemeentebestuur wou een correct zicht hebben op alle informatie vooraleer een definitieve beslissing te nemen over de toekomst van het zwembad. Dit moet immers ook ingepast worden in de meerjarenplanning die het bestuur momenteel aan het opmaken is.

Reparatie goed nieuws voor scholen 

Gisteren, 15 oktober 2013, is de knoop dan doorgehakt. Het zwembad wordt gerepareerd, weliswaar onder bepaalde voorwaarden:

-       De exploitatie van het instructiebad in Itegem zal lopen tot het nieuwe zwembad opengaat. Op dat moment worden beide ‘oudere’ baden, van de Lostraat en van Itegem, gesloten. In het eisenpakket voor het nieuwe zwembad wordt immers opgenomen dat er een instructiebad aanwezig moet zijn.
De opening van het nieuwe zwembad wordt voorzien voor 2017 à 2018.

-       De kosten voor de reparatie mogen niet betekenisvol uitstijgen boven het bedrag van 120.000 euro. Dit bedrag is voorzien voor de versteviging van het dak, de reparatie of waar nodig vernieuwing van de technische installatie en legionellabestrijding.

 

Er wordt zo vlug mogelijk gestart met een aanbesteding van de werken, men heeft goede hoop dat het zwembad in Itegem heropend gaat kunnen worden tegen september 2014, het begin van het schooljaar 2014-2015. Dit schooljaar kunnen de gebruikers een beroep doen op het schema dat de sportdienst uitwerkte.

 

Deze beslissing is vooral genomen vanuit maatschappelijk oogpunt. Voor de scholen en verenigingen is een tijdelijke oplossing doenbaar, maar op langere termijn zou het opvangschema minder pedagogisch verantwoord zijn en minder comfort bieden aan de gebruikers. Het bestuur heeft dit mee in rekening genomen en zich niet alleen op het economische aspect gericht.