Na de vele opruimacties met leerlingen werd het tijd voor een positieve benadering van het zwerfvuilprobleem. De 'zwerfvuilstrijd' wil vooral sensibiliseren rond zwerfvuil. Om jongeren bewust te maken van het zwerfvuilprobleem koos IOK Afvalbeheer bewust voor een campagne die aansluit bij hun interesses: een spel en sociale media.

Hoe lang zwerft zwerfvuil?

Van januari tot maart barstte de 'Zwerfvuilstrijd' los op 13 Kempense secundaire scholen. Tijdens de middagpauze dook de zwerfvuilstand op de speelplaats op. Meer dan 1.670 leerlingen schoten met een zwerfvuilkanon op een schietschijf.

Hierbij maakten ze de inschatting hoe lang de 'zwerfvuilprojectielen' achterblijven in de natuur. Om te tonen dat ze tegen zwerfvuil zijn, poseerden ze met een persoonlijke boodschap voor een facebook-wedstrijd.

11.444 likes tegen zwerfvuil

De groepsfoto's van de deelnemers kregen in totaal 11.444 likes. Een krachtig signaal tegen zwerfvuil. De leerlingen van 4 VVI (Voeding en Verzorging) van VTI Spijker in Hoogstraten kregen de meeste likes op hun foto, maar liefst 561. Zij zijn dus de terechte winnaars van de hoofdprijs: een frituur op de speelplaats. Dankzij deze klas, kan het hele 4de jaar genieten van een frietje tijdens de middagpauze.