Dinsdagmiddag stellen de politiezones Regio Turnhout, Neteland, Voorkempen, Brasschaat en de Federale Politie Antwerpen samen met gouverneur Cathy Berx de bovenlokale ANPR-server voor.

Deze gecentraliseerde server kan beelden en data van zowat 150 ANPR-toestellen uit de regio, verspreid over het grondgebied van 17 Antwerpse steden en gemeenten, raadplegen en verbinden.

Wat zijn ANPR-camera's? 

ANPR-toestellen zijn automatische nummerplaatherkenningscamera's (afgeleid van het Engels Automatic Numberplate Recognition). Een ANPR-systeem registreert alle voorbijrijdende voertuigen. Een technologie met tal van toepassingen,  uiteenlopend van aard. 

Zo kunnen ANPR-toestellen ingezet worden voor trajectcontrole in functie van verkeershandhaving, maar ook om bijvoorbeeld niet-verzekerde, gestolen of geseinde voertuigen op te sporen. De verwerking van geregistreerde gegevens gebeurt in een centraal systeem, de ANPR-server.

De bovenlokale ANPR-server (BAS), technisch gerealiseerd door MACQ en Proximus, verbindt nu alle ANPR-camera’s van de  4 aangesloten politiezones.  BAS kan zo de data en beelden van de afzonderlijke zones consulteren én verbinden. 

Als de testfase bij de 4 politiezones goede resultaten oplevert, dan breidt het centrale systeem in de toekomst verder uit.  ANPR-camera’s van andere politiezones  zullen dan kunnen aansluiten op deze server.