U bent hier

2.710 voertuigen met ANPR gecontroleerd tijdens actie tegen woninginbraken

Geel | Kempen regio
06.02.2018 - 09.42u
Door: Mark Jaspers

Maandag voerde de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout een actie tegen woninginbraken. Tijdens deze preventieve actie werden 2.710 voertuigen in ANPR gecontroleerd. Deze werden uit het verkeer gehaald en aan een controle onderworpen.

Ook werden er 27 personen nagetrokken in politionele databanken.

Twee informatierapporten werden opgesteld voor verdachte handelingen. Eén persoon die geseind stond voor een onderzoek, werd aangetroffen. Eén bestuurder legde een positieve drugstest af. 35 bestuurders werden gecontroleerd op alcoholgebruik. Niemand van hen had teveel gedronken.

Eén bestuurder kreeg een boete omdat hij niet-handenvrij aan het telefoneren was.

Inzet

Op vier locaties in Geel werd het in- en/of uitgaand verkeer aan een grondige controle onderworpen. De locaties werden bepaald op basis van recent cijfermateriaal van woninginbraken.

De politiezone zette bij deze actie zeventien personeelsleden in. De actie liep van 12 tot 18 uur. Ook in de andere gemeenten van de politiezone staan dergelijke acties in de nabije toekomst gepland.

Samen werken aan veiligheid

Met deze actie wil de politiezone de inwoners nog een keer attent maken op het fenomeen van woninginbraken. Zij zet al langer veel in op woninginbraken en op een goede wisselwerking met de inwoners. Zo spoort zij aan om alle verdachte zaken te melden.

Op deze manier heeft de politiezone al meerdere zaken opgehelderd. Ook kan je bij de politiezone gratis inbraakpreventief advies aanvragen om je woning beter te beveiligen tegen inbrekers. Je kan ook bij je thuis een Polysafe-avond organiseren.

Je nodigt dan buren, vrienden, familie, ... uit en de inbraakpreventie-adviseur komt langs en vertelt wat je allemaal kan doen om je woning beter te beveiligen tegen inbrekers. Ondertussen zijn er ook slimme camera's in de zone die nummerplaten herkennen. Ook deze worden ingezet in de strijd tegen woninginbraken. Bovendien houdt de politiezone regelmatig kleinschaligere acties op haar grondgebied.

Cijfergegevens

In 2017 stelde de politiezone 157 woninginbraken vast. Daarnaast registreerde ze ook 64 pogingen tot inbraak. Voor de inbraken en de pogingen samen is dit een lichte daling van twee procent ten opzichte van 2016. Sinds 2011 is dit het laagste aantal inbraken.

Het ging meestal (97 procent) om inbraken in het hoofdverblijf. De meerderheid van de inbraken gebeurde overdag. Drie vierde van de inbraken gebeurde tussen 8 en 21 uur, met een piek tussen 20 en 21 uur. 67 procent van de inbraken worden tijdens de week gepleegd.

De inbrekers maakten voornamelijk juwelen, cash geld en computers buit. In meer dan de helft van de inbraken werd er aan de achter – of zijkant van de woning een raam of deur opengebroken. (pol)

imageMeer nieuws

Boeiende Expo '100 Jaar Metallo Belgium'

Boeiende Expo '100 Jaar Metallo Belgium'
Internationaal | Kempen regio | Turnhout regio 16.07.2019 - 18.42u

Geel Zomert gaat voor duurzame energie

Geel 16.07.2019 - 18.39u

VC Herentals schakelt mee

Neteland 16.07.2019 - 18.36u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 16.07.2019 - 15.55u

Natuurpunt luidt alarmklok: helft minder egels gezien in 10 jaar tijd

 Natuurpunt luidt alarmklok: helft minder egels gezien in 10 jaar tijd
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.07.2019 - 12.32u

WHO: "Te veel suiker in commerciële babyvoeding en veel ongepaste etiketten"

WHO: "Te veel suiker in commerciële babyvoeding en veel ongepaste etiketten"
Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.07.2019 - 19.39u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto