U bent hier

2.710 voertuigen met ANPR gecontroleerd tijdens actie tegen woninginbraken

Geel | Kempen regio
06.02.2018 - 09.42u
Door: Mark Jaspers

Maandag voerde de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout een actie tegen woninginbraken. Tijdens deze preventieve actie werden 2.710 voertuigen in ANPR gecontroleerd. Deze werden uit het verkeer gehaald en aan een controle onderworpen.

Ook werden er 27 personen nagetrokken in politionele databanken.

Twee informatierapporten werden opgesteld voor verdachte handelingen. Eén persoon die geseind stond voor een onderzoek, werd aangetroffen. Eén bestuurder legde een positieve drugstest af. 35 bestuurders werden gecontroleerd op alcoholgebruik. Niemand van hen had teveel gedronken.

Eén bestuurder kreeg een boete omdat hij niet-handenvrij aan het telefoneren was.

Inzet

Op vier locaties in Geel werd het in- en/of uitgaand verkeer aan een grondige controle onderworpen. De locaties werden bepaald op basis van recent cijfermateriaal van woninginbraken.

De politiezone zette bij deze actie zeventien personeelsleden in. De actie liep van 12 tot 18 uur. Ook in de andere gemeenten van de politiezone staan dergelijke acties in de nabije toekomst gepland.

Samen werken aan veiligheid

Met deze actie wil de politiezone de inwoners nog een keer attent maken op het fenomeen van woninginbraken. Zij zet al langer veel in op woninginbraken en op een goede wisselwerking met de inwoners. Zo spoort zij aan om alle verdachte zaken te melden.

Op deze manier heeft de politiezone al meerdere zaken opgehelderd. Ook kan je bij de politiezone gratis inbraakpreventief advies aanvragen om je woning beter te beveiligen tegen inbrekers. Je kan ook bij je thuis een Polysafe-avond organiseren.

Je nodigt dan buren, vrienden, familie, ... uit en de inbraakpreventie-adviseur komt langs en vertelt wat je allemaal kan doen om je woning beter te beveiligen tegen inbrekers. Ondertussen zijn er ook slimme camera's in de zone die nummerplaten herkennen. Ook deze worden ingezet in de strijd tegen woninginbraken. Bovendien houdt de politiezone regelmatig kleinschaligere acties op haar grondgebied.

Cijfergegevens

In 2017 stelde de politiezone 157 woninginbraken vast. Daarnaast registreerde ze ook 64 pogingen tot inbraak. Voor de inbraken en de pogingen samen is dit een lichte daling van twee procent ten opzichte van 2016. Sinds 2011 is dit het laagste aantal inbraken.

Het ging meestal (97 procent) om inbraken in het hoofdverblijf. De meerderheid van de inbraken gebeurde overdag. Drie vierde van de inbraken gebeurde tussen 8 en 21 uur, met een piek tussen 20 en 21 uur. 67 procent van de inbraken worden tijdens de week gepleegd.

De inbrekers maakten voornamelijk juwelen, cash geld en computers buit. In meer dan de helft van de inbraken werd er aan de achter – of zijkant van de woning een raam of deur opengebroken. (pol)

imageMeer nieuws

Startschot Grote Lenteschoonmaak Kleine Nete

Grobbendonk | Kempen regio | Neteland 27.02.2020 - 16.36u

Zo'n 80.000 bezoekers voor schaatsbaan Sport Vlaanderen

Herentals | Neteland | Vlaanderen 27.02.2020 - 13.44u

6e editie van Walk 4 Charity

6e editie van Walk 4 Charity
Geel | Kempen regio | Laakdal regio 27.02.2020 - 11.08u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Nieuwtjes schepencollege Geel
Geel 27.02.2020 - 11.04u

Doorbraak in astma-onderzoek: eiwit geïdentificeerd dat ernstige ontstekingen veroorzaakt

Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 27.02.2020 - 01.46u

Doodrijder 16-jarige Ian onder elektronisch toezicht

Doodrijder 16-jarige Ian onder elektronisch toezicht
Grobbendonk | Kempen regio | Vorselaar 26.02.2020 - 22.47u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto