Het Torenhof in Tongerlo was maandagavond the place to be voor al wie de Middenkempense horecasector een warm hart toedraagt. Zo'n 180 zaakvoerders en medewerkers kwamen netwerken tijdens hun 5e Horeca Meating. 'Ons aantal leden blijft constant stijgen, dat doet deugd', zegt Joris Wils, voorzitter Horeca Middenkempen (De Repertoire).

'Overheid grote schuldige, ik noem dit zelfs schuldig verzuim'

'We moeten elke dag keihard werken voor weinig geld. We zijn terecht een sector in crisis. Al jaren de sector met de meeste faillissementen.  Dit kan je wijten aan onkunde, dat er soms zaken worden opgestart door mensen die niet half weten waaraan ze beginnen.

Je gaat me echter niet zeggen dat alle faillissementen hiervan de oorzaak zijn.
De overheid is hier voor mij een grote schuldige, en ik noem dit zelfs schuldig verzuim.

Vooreerst door een ongelijk speelveld creëren met de €25.000 regel.  Een regel door controleurs moeilijk tot niet te controleren.'

'Maar liefst 3 BTW-percentages : onbegrijpelijk'

'Vervolgens zijn we een sector waarin maar liefst 3 BTW-percentages worden toegepast', vervolgt Joris Wils.

'Een voorbeeld : een afhaalfrietje aan 6%, een frietje op een festivalweide 12%, een ontbijt in een hotel 6% evenals de koffie bij dit ontbijt aan 6%, een ontbijt in een brasserie aan 12% en de koffie hierbij aan 21%. Begrijpen wie begrijpen kan.

Het invoeren van 1 BTW-tarief zou het al een stuk makkelijker maken en minder BTW-fraude met zich meebrengen. We zijn tenslotte een sector die zorgt voor véél tewerkstelling, zelfs bij de laaggeschoolde en in de lagere sociale klasse.'

'Overheid ook nog schuldig aan woordbreuk'

'Als laatste is de overheid ook nog schuldig aan woordbreuk. Bij de invoering van de witte kassa zouden de meeropbrengsten op termijn terugvloeien naar de horeca. Meeropbrengsten zijn er zowel via de RSZ als de BTW, maar de beloofde terugvloeiing laat op zich wachten.

Maar niet getreurd, we hebben iemand in Brussel die zowel nu voor de verkiezingen als erna de politici zal herinneren aan wat ze nog allemaal dienen te verwezenlijken met name onze CEO Matthias De Caluwe.'

'Lokale politici : gebruik de horeca, niet MISbruiken'

'Lokale politici moeten ook het belang van horeca in hun stad of gemeente correct inschatten', onderstreept Joris Wils, voorzitter Horeca Middenkempen. 'Het gebeurt maar al te vaak dat bij een evenement op een marktplein de horeca er rond wordt uitgebuit, niet tegenstaande ze deze horeca nodig hebben om er een succes van te maken.

Daarom wil ik gemeentebesturen uit de regio oproepen om horeca te gebruiken, maar niet te misbruiken.

Ze dienen tevens ook op hun hoede te zijn voor de POP-UPS die de komende weken overal weer zullen verschijnen. Deze tijdelijke horeca, komt meestal op in de betere periodes van het jaar, en zijn maar al te vaak niet in orde met de nodige regelgevingen zoals: witte kassa, Sabam, brandveiligheid, personeel, vergunningen en noem maar op.

Voordat ze in het vizier van de inspectiediensten komen zijn de zaken meestal terug gesloten.

We willen steden en gemeenten erop wijzen dat bestaande zaken ook de nodige aandacht moeten krijgen. Bestaande zaken zijn meestal het ganse jaar open, dus ook in de rustige en moeilijkere tijden.
Zij zorgen wel het ganse jaar door dat toeristen, inwoners en zakenmensen goed ontvangen worden, en zo het ganse jaar door bijdragen tot een levende en bloeiende economie.'

'Tekort aan degelijk kwaliteitsvol personeel'

'We moeten echter de overheid niet voor alles wat er mis gaat de schuld geven en ook in eigen boezem durven te zien. Zo hebben we als horecasector algemeen te maken met het tekort aan degelijk kwaliteitsvol personeel en vaak een groot verloop.

Het is zo dat in alle technische scholen een terugval is van het aantal leerlingen, dus ook in onze hotelscholen. Het personeelsprobleem dat we nu al kennen zal dus ook in de komende jaren niet verbeteren.

Ook hier kan de overheid ons een duwtje in de rug geven door de bestaande RSZ kortingen door te trekken naar elk personeelslid en dit los te koppelen van een tijdsregistratie.'

'Pest-controles in de horeca'

'Ook hier hoor je soms de wildste verhalen van controleurs die vaak binnenkomen in ware razzia stijl en een hele zaak stilleggen op de drukste avond van de week.

De horeca zet zich in om professioneler te worden, we zouden dan ook hetzelfde willen vragen aan controleurs om controles in alle sereniteit uit te voeren.

De controles en boetes die ze uitschrijven als je afrekent op een proforma zonder een BTW-kasticket te overhandigen, zijn voor mij pestcontroles en dienen onmiddellijk te stoppen. In deze gevallen is er geen enkele intentie om frauduleuze praktijken uit te voeren.

Trouwens waar is het vertrouwen in de witte kassa? Ik heb het gevoel dat zaken met een witte kassa meer en beter worden gecontroleerd dan zaken zonder. Heeft men dan geen vertrouwen in het systeem dat ze hebben uitgerold? Dat is hetzelfde als op een weg waar een flitspaal staat, naast die flitspaal nog eens een mobiele flitscontrole te zetten ter controle van de flitspaal. Dus ook hier is er nog werk aan de winkel.

'Kies voor Horeca Vlaanderen'

'Waarom je moet kiezen voor Horeca Vlaanderen? Unizo, het NSZ, en alle andere zelfstandige organisaties leveren goed werk. Maar heel breed en niet specifiek Horeca gerelateerd.

Horeca Vlaanderen is de énige belangenorganisatie die tot in de hoogste rangen van dit land onderhandelt en erop aandringt om een gelijk, eerlijk en leefbaar speelveld te bekomen voor de ganse Horeca, zodat wij een sector kunnen worden die niet enkel aanzien wordt als een schijf van zwarte omzet. Maar als betrouwbare partner die mee werkt aan een bloeiende economie voor dit land.'

'Aantal leden op 5 jaar tijd verdubbeld in onze regio'

'Verder wil nog even ons bestuur bedanken voor alles wat ze doen voor de organisatie Middenkempen. Want ik sta hier wel als voorzitter, maar zou toch willen benadrukken dat het een WIJ-verhaal is.

We mogen terecht trots zijn op ons werk als je weet dat het aantal leden op 5 jaar tijd in onze regio verdubbeld is en dit enkel kan toegewezen worden aan de hechte samenwerking van ons bestuur', besluit Joris Wils, voorzitter Horeca Middenkempen.

Matthias De Caluwe topman van Horeca Vlaanderen : 'Omzet horeca €15,1 miljard eind 2017, méér fier zijn op onze job'

'Ik heb met m'n team de afgelopen 5 dagen zo'n 100 politici ontmoet tijdens onze flexi-tour ter promotie van de flexi-jobs', zegt Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen.  'Er zijn na de vorming van de nieuwe regering dringend nieuwe maatregelen nodig : o.a. BTW dranken naar 6%, niks anders.

We moeten ook méér fier zijn op onze job. Van alle faillissementen zijn er 21,4 % binnen de horecasector. Dat moet en zal beter gaan. We werken trouwens in de mooiste sector.'

Op de hoofdfoto : Het bestuur Horeca Middenkempen vlnr. : Rob Reymen, Tonny Luyten, Jo Helsen, Patrick Ooms, Toon Biermans, Jolien Laenen, Matthias De Caluwe, Joris Wils, Johan Ariën en Kris Keyken.

Guy Verellen / foto's Nnieuws ©.