U bent hier

6 Kempense gemeenten bundelen hun krachten om extra bezoekers aan te trekken

Geel | Heist op den Berg | Herentals | Mol | Neteland | Turnhout regio
19.06.2021 - 09.08u
Door: Lex Verellen

Met het project 'De 6 van de Kempen' slaan de provincie Antwerpen, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en 6 Kempense steden en gemeenten de handen in elkaar om hun winkelkernen en ondernemers extra onder de aandacht te brengen.

Geel, Herentals, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Mol en Turnhout willen zo hun lokale economie versterken.

Ze vertrekken daarvoor vanuit een gezamenlijke Kempense identiteit, aangevuld met typische elementen voor hun eigen winkelkern. Europa, Provincie Antwerpen, Vlaanderen en de lokale besturen investeren met dit project het volgende jaar meer dan 760.000 euro in de Kempense detailhandel.

Aan de Kempen hangt een positief imago van rust, groen en gemoedelijkheid.

Het project 'De 6 van de Kempen' wil daar nog een element aan toevoegen: verrassende winkelkernen, gekoppeld aan innovatief ondernemerschap. Voor de steden en gemeenten in de Kempen is het moeilijk opboksen tegen grotere winkelsteden als Antwerpen, Hasselt en Eindhoven.

Door de coronacrisis is de druk op zelfstandigen en kleine ondernemers nog verhoogd. Door de krachten te bundelen en als één geheel naar buiten te treden, willen De 6 van de Kempen nieuwe klanten lokken, die op zoek zijn naar een verrassende beleving.

Detailhandel-experten van provincie Antwerpen en POM Antwerpen zullen daarvoor nauw samenwerken met de lokale besturen van Geel, Herentals, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Mol en Turnhout.

"Dit project is een investering in het post-coronatijdperk en past perfect in de relanceplannen voor de lokale economie," stelt gedeputeerde voor Europese Samenwerking Helsen.

"Het doel is om het bestaande winkelaanbod te versterken met nieuwe initiatieven en vormen van innovatief ondernemerschap. Dat moet leiden tot nieuwe winkelconcepten op maat van iedere stad of gemeente. Zo willen we ook op lange termijn perspectief bieden aan de zes winkelkernen."

De deelnemende steden en gemeenten hebben heel wat gemeenschappelijke kenmerken. Ze zullen zich samen profileren als typisch Kempens, maar daarnaast ook elk hun specifieke troeven uitspelen en eigen accenten leggen. Iedere winkelkern richt zich daarbij tot een specifieke doelgroep.

Zo focust Geel vooral op het studentenpubliek, Heist-op-den-Berg kijkt naar de evenementbezoekers, Herentals richt zich tot (fiets)recreanten, Hoogstraten mikt op de fijnproevers, Mol wil vakantiegangers verleiden en Turnhout zet in op de strip-en spelliefhebbers.

De 6 van de Kempen kunnen rekenen op steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling EFRO (307.120 euro), de provincie Antwerpen (202.947 euro) en de Vlaamse overheid (92.524 euro). Ook de betrokken steden en gemeenten doen hun duit in het zakje (samen 165.210 euro).

Reacties

Heist-op-den Berg 

“De 6 van de Kempen wil bezoekers van evenementen en het cultuurcentrum, alsook de recreatieve toeristen mee laten genieten van onze 'Goesting om te beleven'. Om het op zijn Heists te zeggen: “Welle hemme alles in Heist-op-den-Berg”, en iedereen mag dat weten en mee beleven!”

Herentals 

“De Kempen is een unieke regio met een bom van unieke troeven (groen, erfgoed, nabijheid, cultuur, shopping, zorg...), die des te meer naar voor zijn gekomen in deze coronatijden. Lokaal shoppen, gemoedelijkheid, sympathieke omgang, veiligheid, korte keten en streekproducten hebben een extra dimensie gekregen. Als stad zijn we bijzonder blij dat de provincie het overkoepelende merk ‘Kempen’ opneemt en zal uitdragen, om het ‘winkelhieren’ en onze streektroeven nog beter uit te spelen.”

Hoogstraten 

“Door onze krachten te bundelen creëren we met het project De 6 van de Kempen heel wat unieke kansen om onze troeven uit te spelen samen met onze partners. Met De 6 van de Kempen willen we Hoogstraten profileren als Bourgondische toegangspoort voor bezoekers uit Vlaanderen en Nederland. We zetten in op het aantrekken van nieuwe doelgroepen voor ons handelscentrum, maar ook het stimuleren van innovatief en duurzaam ondernemerschap.”

Mol 

“Met meer dan 800.000 overnachtingen per jaar is Mol één van de grotere spelers in het verblijfstoerisme met groen, water en zand als belangrijke troeven. Daarnaast hebben we een bruisend handelscentrum, boordevol beleving. De 6 van de Kempen biedt de uitgelezen kans om beide werelden meer met elkaar te verbinden en elkaar wederzijds te versterken door in te zetten op streekidentiteit.”

Turnhout 

“De 6 van de Kempen geeft ons een opstap om onze citymarketing ook te richten naar creatieve grafische ondernemers, een sector met een sterk verleden in Turnhout, die we op een verfrissende manier in de kijker willen zetten. Om dit te realiseren willen we Rock Paper Pencil – een samenwerking tussen de bedrijfswereld, de lokale en provinciale overheid en Strip Turnhout – groeikansen geven en zichtbaar maken in onze winkelstraten”

Geel 

“Geel wil in gesprek gaan met de 4.000 studenten van Thomas More om na te gaan op welke manier zij meer betrokken kunnen worden bij het centrumgebeuren en welke voorzieningen daaraan gekoppeld moeten worden.

Als je weet dat de afstand van de campus tot het centrum slechts 2 km bedraagt, liggen daar zeker kansen. Aansluitend willen we onderzoeken welke segmenten nog ontbreken binnen het bestaande detailhandelsapparaat om zo voor een complementaire aanvulling te zorgen.”

imageMeer nieuws

Circus Pipo naast VC Herentals

Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 02.37u reading time1min

Circus Pipo slaat z'n tenten op aan het multifunctioneel terrein, Herenthoutseweg naast VC Herentals.  Je kan er van 1 tot en met 10 juli voorstellingen beleven.

Tickets aan de kassa of online https://circuspipobelgium.be/praktische-info/

'Circus Pipo staat sinds jaar en dag garant voor dé familie-uitstap bij uitstek.
Dit eigentijdse circus brengt een heerlijke mix van puur traditioneel circus en unieke, wervelende sensaties voor jong en oud.'

Wolfstee dicht tot februari 2023

Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.33u

Moonfield Festival op Oude Bleken Mol

Kempen regio | Mol 28.06.2022 - 01.14u

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 27.06.2022 - 18.58u

Turnhoutse huisartsen slaken noodkreet over huisartsentekort: "Signaal geven aan de overheid"

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Turnhout regio | Vlaanderen 27.06.2022 - 17.27u

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'
EU | Internationaal | Neteland | Olen 27.06.2022 - 16.06u

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk
Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.39u

Vanaf donderdag onderhoudswerken op ring Lier (R16)

Kempen regio | Lier regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.14u

Fietser uit Turnhout spuwt 11 keer naar politie: 12 maanden cel

 Fietser uit Turnhout spuwt 11 keer naar politie: 12 maanden cel
Kempen regio | Turnhout regio 27.06.2022 - 14.40u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto