U bent hier

9e Reünie wielerlegendes @ Maekelhoeve Veerle-Laakdal

Kempen regio | Laakdal regio | Neteland | Vlaanderen
14.10.2019 - 23.42u
Door: Herman Gezelle

Volgende zondag komen  heel wat wielerlegendes samen in de Maekelhoeve in Veerle-Laakdal voor een jaarlijkse unieke reünie. Suske Verhaegen, Staf Van Roosbroeck, Karel Andries, Jos Van Olmen en Francis Vermeulen waren generatiegenoten én streekgenoten die van in de jeugdreeksen mekaar met succes bekampten.

'Toen zoveel jaren later we weer samenkwamen, klikte het nog steeds en borrelde weer van alles op', zegt Herentalsenaar en ex-renner Francis Vermeulen.  'De eerste vaststelling was, dat Sus Verhaegen zowat een volle kelder materiaal had verzameld over het wielrennen, uitslagen, boeken, bekers, foto’s, fietsen enz.

Tijdens onze samenkomsten en in onze gesprekken, kwamen we anderzijds dikwijls tot de conclusie, dat, hoewel onze Kempen fantastische kampioenen had voortgebracht, daar geen aandacht voor was en alles tussen de plooien van de geschiedenis verdween.

Rik Van Looy, Rik Van Steenbergen, Herman Van Springel, Ward Sels, Roger Rosiers, Vic Van Schil, Jos Huysmans, de Spruyten, Schoenmaekers, Vekemansen, Verrydsen anderen… opgegaan in de mist?

We gingen er van uit dat, mochten deze toppers Italianen zijn geweest, er zeker voor de eerste drie, straatnamen, gebouwen en of standbeelden zouden zijn.

Inmiddels is daar door de jaren heen al beweging in gekomen: Rik Van Looy kreeg in standbeeld in Herentals, en is ereburger Grobbendonk en Herentals.

Verder is Sus zijn verzameling ondergebracht in het Kempens museum in Grobbendonk en word daar samengewerkt met het Boomse museum.

Er licht ook een groot project op tafel om een Kasteelhoeve in Grobbendonk te restaureren en daar het Wielermuseum, het erfgoed, en eventueel het (gesloten) diamantmuseum en een Taverne op dit fietsknooppunt, onder te brengen.  Dit alles onder de ongebreidelde drang van Sus om de droom waar te maken.

We vonden ook dat, en zo is het begonnen, het mooi zou zijn om de kempenaars samen te brengen en niet alleen “de Champs”, maar ook de kleinere renner…zonder wie er geen koers en geen schare supporters zou zijn.

Nu, dat hebben we geweten, na een korte aftoetsing bleek, dat zowat iedereen er bij wou zijn.  Dat resulteerde in een eerste feest in “Den Engel” in zandhoven met 230 bekende w.o. Rik Van Looy, Peter, Annie Monsere als Meter, Remy de Moor, Jean Baptist Claes, André Dierckx, Ortaire Goosens, Walter Jacobs (de chirurg en wedstrijddokter).

Alle volgende edities waren eveneens succesvol.  Dus volgende zondag 20 oktober krijgen we de 9e editie en is natuurlijk het verhaal nog niet uitverteld.  Alle deelnemers zijn ieder jaar écht dol enthousiast en komen telkens weer.'

Grootste ex-renners organisatie in België

'Het is een échte vriendenkring waar ieder zijn eigen deelname betaalt, vermits we geen VZW of wat dan ook zijn en ook niet willen zijn en het niet de bedoeling is winst te genereren. Er zijn al 210 inschrijvingen.

Daardoor zijn we inmiddels dan ook uitgegroeid tot de grootste ex-renners organisatie in Belgie en blijven we  voortdurend aan de weg timmeren en de lat hoog leggen', besluit ex-renner Francis Vermeulen.

Op de foto boven : De organisatie van de vereniging ex-renners met hun sterkhouders: de vrouwen. — met Liliane van de Sus, Verhaegen Suske, Francis Vermeulen, Christine van de Francis, Leon Daelemans, Hilde Van Gansen, Anne-Marie De Ridder, Maria van de Jos Van Olmen, Staf Van Roosbroeck en Renilda Smits/ foto's Francis Vermeulen/ Nnieuws.

Relevante artikels

imageMeer nieuws

Actrice Corrie van Gorp (78) overleden

Internationaal 24.11.2020 - 12.50u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 24.11.2020 - 12.19u

Planten voor studentenkamers

Planten voor studentenkamers
Geel | Kempen regio 24.11.2020 - 10.31u

‘De Prinses van Coronaland’, een sprookje tegen de angst

‘De Prinses van Coronaland’, een sprookje tegen de angst
Kasterlee | Neteland | Vlaanderen 24.11.2020 - 08.56u

Cunina viert haar 30-jarig bestaan

Cunina viert haar 30-jarig bestaan
Kempen regio | Vlaanderen 24.11.2020 - 08.24u

Drukkerij Van Dingenen wordt onderdeel van Drukservice Impressa

Drukkerij Van Dingenen wordt onderdeel van Drukservice Impressa
Herentals | Kempen regio 23.11.2020 - 19.52u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto