Onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta brengt de diversiteit aan nationaliteiten op de arbeidsmarkt in de provincie Antwerpen in kaart.
Goed 15 % van de werknemers in Antwerpen heeft niet de Belgische nationaliteit, datzelfde aandeel zien we ook algemeen in België.
Dat stelt hr-dienstverlener Acerta vast op basis van een onderzoek bij zo'n 28.500 bedrijven, waarvan 6.500 uit Antwerpen.
Buurland Nederland, Roemenië en Marokko zijn in Antwerpen het best vertegenwoordigd van alle buitenlandse nationaliteiten. In Antwerpen zijn de meeste niet-Belgen actief in de sector van vervoer & logistiek en verder vooral in de horeca en de voedingsnijverheid.
"Het is een logische en positieve evolutie, gezien de huidige arbeidskrapte en diversiteit van de maatschappij. Maar meer diverse nationaliteiten betekent niet automatisch dat je een meer inclusieve werkomgeving creëert", stelt Acerta.
15 % van werknemers in Antwerpen is niet-Belg
Elk jaar zijn er in ons land meer mensen met een andere dan de Belgische nationaliteit in loondienst aan de slag. In de provincie Antwerpen was eind 2021 15,3 % van de werknemers geen Belg, zo blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta.
Het aandeel niet-Belgen op de Antwerpse arbeidsmarkt steeg de afgelopen vijf jaar met een vierde (+27,0 %). Het aandeel en de stijging van niet-Belgische werknemers in Antwerpen is daarmee groter dan de evolutie die we algemeen voor België zien.
Vooral niet-Belgen uit Nederland, Roemenië en Marokko
De 15 % niet-Belgen in de provincie Antwerpen is samengesteld uit 6,6 % werknemers uit een EU-land en 8,7 % van buiten de Europese Unie.
Van de buitenlandse EU-burgers die in Antwerpen werken, komen de meesten uit buurland Nederland en uit Roemenië. Van de niet-EU-burgers kom je in het Antwerpse bedrijfsleven vooral werknemers tegen met een Marokkaans paspoort.
Meeste niet-Belgen in Antwerpen aan de slag in vervoer & logistiek
De toename van het aandeel niet-Belgen op de arbeidsmarkt voltrekt zich in nagenoeg alle sectoren, maar het aandeel verschilt wel tussen de sectoren en ook de groei is niet overal gelijk.
De sector die in Antwerpen opvallend meer dan gemiddeld niet-Belgen in dienst heeft is de sector van vervoer & logistiek (33,5 %). Andere sectoren met meer dan gemiddeld niet-Belgen in dienst zijn: de horeca (22,1 %), de voedingsnijverheid (20,8 %) en de bouw (18,7 %).
Vooral in chemische bedrijven in Antwerpen kom je merkelijk minder dan gemiddeld niet-Belgische werknemers tegen.
Andere sectoren de onder het gemiddelde blijven zijn: bedienden in paritair comité 200, de zorg en de kleinhandel, elke met rond de 10% niet-Belgen in dienst.
Diversiteit rendeert enkel met inclusie
Dat er meer werknemers met een andere nationaliteit op onze arbeidsmarkt actief zijn, is volgens Acerta een logische evolutie, gezien de migratie.
Ook de arbeidskrapte noopt bedrijven om verder te kijken dan de eigen landsgrenzen om nieuw personeel te rekruteren.
Peter Van Ostaeyen, kantoordirecteur Acerta Antwerpen: "Arbeidskrapte is één reden om zo breed mogelijk te rekruteren, maar het hoeft niet de enige reden te zijn.
Ook de behoefte om een afspiegeling te zijn van de maatschappij leeft bij ondernemingen en past in de huidige tijdsgeest. Als het personeelsbestand een betere afspiegeling is van de bevolking, vergroot de herkenbaarheid, toegankelijkheid en het draagvlak van de organisatie.
Daarnaast draagt diversiteit bij aan een groter innovatief en creatief vermogen, men bekijkt oplossingen vanuit verschillende perspectieven waardoor nieuwe producten en diensten ontstaan en bestaande producten en diensten verbeteren. Een bijkomend voordeel is dat diversiteit op de werkvloer ook zorgt voor een betere concurrentiepositie, omdat men beter in staat is wensen en verwachtingen van klanten te identificeren en hier bovendien beter aan tegemoet kan komen.
Tot slot ontstaat door diversiteit een open en flexibele bedrijfscultuur, dat maakt het werken plezanter."
"Een echte win-winsituatie wordt het pas als de organisatie ook werkt aan inclusiviteit. Waar diversiteit gaat over de mix, gaat inclusiviteit over iedereen betrekken. Verbondenheid creëren in een omgeving waarin iedereen zichzelf mag zijn en talent tot zijn recht laten komen", aldus nog Peter Van Ostaeyen.
Over de cijfers
De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van een set van 260.000 werknemers in dienst bij 28.500 werkgevers uit de private sector, waaronder zo'n 27.700 kmo's en iets meer dan 800 grotere ondernemingen.
Het gaat over werknemers – mensen met een arbeidsovereenkomst – in België die niet de Belgische nationaliteit hebben. In de subset van Antwerpen zitten 6.500 werkgevers.
Een zonovergoten braderij in westernstijl kreeg vrijdag bij de massa flanerende bezoekers het predicaat : 'Een voltreffer van het Braderijcomité, alias Handelshart.'
Eindelijk zaten de terrassen nog eens vol. De menigte genoot van de passerende westernhorses met hun pronte cowboys & -girls van @Sunset Valley Ranch, de country music, de fijne demo's linedance onder de Belforttoren. Kortom een westernschot in de roos.
Hij droomde van Parijs-Roubaix, maar geel in de Tour overtreft misschien zelfs zijn stoutste verwachtingen.
Yves Lampaert heeft iedereen verrast door de openingstijdrit te winnen. Een sprookje in Denemarken. De Belg dook ruim vier seconden onder de tijd van Wout van Aert, die tweede werd en zich net als de andere topfavorieten wat verkeek op de weersomstandigheden.
Tadej Pogacar was de beste klassementsman. (VRTNWS)
Digitale betalingen zijn erg populair in België. Steeds meer mensen laten muntstukken en bankbiljetten links liggen en grijpen naar hun betaalkaart of smartphone.
Dat blijkt uit de laatste Digital Payment Barometer, een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van de partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. Vanaf 1 juli kunnen de Belgen hun digitale betaalmiddelen ook ten volle benutten, want ze zullen overal in België worden aanvaard.
Wie in aanmerking komt voor een coronavaccinatie, kan hiervoor één keer per maand terecht in Herentals. Het vaccinatiecentrum bevindt zich naast het AZ ziekenhuis.
Deze zomer is er een prikdag op vrijdag 15 juli en eentje op vrijdag 26 augustus.
Wie komt er in aanmerking voor een prik?
Yannick Michiels uit Mol heeft als eerste Belg ooit een medaille behaald op het wereldkampioenschap Oriëntatieloop in het onderdeel sprint.
Hierbij moet je met behulp van een stadsplan zo snel mogelijk je weg vinden naar de finish. Yannick Michiels werd derde.
"Deze medaille is historisch. Het is een enorme beloning na jaren van trainen", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. (VRTNWS)
Vanaf vandaag is het tijdelijk niet mogelijk om Vlaamse premies aan te vragen voor renovatie en energiebesparende maatregelen. Het digitale loket daarvoor gaat een paar maanden dicht.
Anderzijds is 1 juli de startdag voor mensen met zonnepanelen die hun eigen stroom willen delen, of die denken recht te hebben op een vergoeding voor dubbel betaalde netkosten.
Het was al langer aangekondigd en nu is het zover: verschillende Vlaamse premies worden samengevoegd tot één verbouwpremie, die je vanaf 1 oktober zal kunnen aanvragen.
De Geelse Innovatiecampus zet een belangrijke stap in haar verdere ontwikkeling. De partners zijn op zoek naar een innovatiemanager die zich zal inzetten om nieuwe bedrijven aan te trekken en bruggen te slaan met de kennis- en onderwijsinstellingen in de regio.
Op termijn zouden 2000 mensen een job moeten vinden op de campus.
Onderzoek wijst uit dat mensen actiever zijn als er zich dichter bij hun woonplaats sportinfrastructuur bevindt.
Daarom kocht team Sport en Jeugd Heist-op-den-Berg via de groepsaankoop van Sport Vlaanderen een mobiele IPitup-beweegbank. Dat is een meerpersoonszitbank met allerlei beweegfuncties.
De bank staat op dit moment opgesteld aan sporthal De Lichten in Booischot en kan door iedereen vrij gebruikt worden. Ze is voorzien van infopanelen met laagdrempelige oefeningen.
Groep Infrabo, advies- en studiebureau uit Westerlo, bestaat volgend jaar 40 jaar. Een uitgelezen moment om een volledig nieuwe huisstijl te lanceren die aansluit bij de hedendaagse activiteiten van het bedrijf.
Logo in een nieuw jasje
Vanaf vrijdag 1 juli 2022 komen er nieuwe verkeersregels voor elektrische steps. Die mogen voortaan niet meer op het voetpad rijden.
De Vlaamse verkeersbelasting wordt bijna 10 procent duurder en de soepelere procedure om tijdelijke werkloosheid aan te vragen loopt na meer dan twee jaar ten einde. Ze werd ingevoerd aan het begin van de coronacrisis. (VRTNWS)