De oproep van Volvo Cars in Gent om mee te investeren in zonnepanelen op het bedrijf is een succes. De werknemers kunnen instappen in een systeem van "crowdlending", waarbij je zes jaar lang een bedrag uitleent aan het project en dat nadien weer met intrest terugkrijgt.

Er komen 15.000 zonnepanelen op de daken van de autofabriek. Het personeel van Volvo kan mee investeren, maar ook gewone burgers. In totaal is er 1 miljoen euro nodig.

Ondertussen zijn al ongeveer 1.000 werknemers van Volvo Cars geïnteresseerd.

In totaal zouden de zonnepanelen zo'n 5 procent van het totale elektriciteitsverbruik van de fabriek moeten opleveren. Goed voor een besparing van 200.000 euro per jaar.

Crowdlending

Volvo Car Gent biedt een unieke opportuniteit aan zijn medewerkers om mee te genieten van de opbrengst van hun investering. Via Eneco, dat het project op zich neemt, hebben de medewerkers van Volvo Car Gent de mogelijkheid om te participeren in het project via "crowdlending".

Als de medewerkers gedurende 6 jaar een beperkt bedrag uitlenen aan Eneco, kunnen ze genieten van een gegarandeerd brutorendement van 4% en krijgen ze na de verlooptijd hun initiële investering terug.

Crowdlending is een specifieke vorm van crowdfunding waarbij de medewerkers voor een termijn geld uitlenen.

"We zijn blij dat een grote autofabrikant als Volvo stilstaat bij zijn energieverbruik en zijn steentje wil bijdragen om voor toekomstige generaties een groenere toekomst mogelijk te maken.

Via de crowdlending willen we de medewerkers actief betrekken in dit duurzame project. Op deze manier hopen we hen ook te doen stilstaan bij het belang van duurzame energie en willen we hen belonen voor hun inzet."
Iwein Goigne, CEO Eneco Solar

Volvo Car Gent en Eneco mikken op 1 miljoen euro opgehaald kapitaal via deze crowdlending.

Bij Volvo in Gent werken 6.000 medewerkers. De minimuminleg is 250 euro. (pp)