De topprestaties en knappe overwinningen hebben wielerkeizer Rik Van Looy in gans Vlaanderen populair gemaakt.

Volgens dokter Toon Claes, bestuurder van de Vlaamse Wielerschool, verdient Rik Van Looy alleen al voor zijn prominente rol in de uitbouw ervan, een standbeeld.

'Ik maakte het als jonge snaak mee hoe mijn vader dokter Dries Claes niet alleen de arts en toeverlaat van Rik Van Looy was, maar ook de rechterhand was van pater Van Clé, stichter van Sporta', onderstreept Toon Claes.

'Omdat er vanuit de wielerbonden geen initiatieven kwamen om kinderen te begeleiden en te beschermen bij hun instap in het wielrennen, werden vanuit Sporta de lokale Sporta Wielerscholen gepromoot.

'Mijn vader én Rik Van Looy sloegen in de 2e helft van de jaren '70 de handen in elkaar. Ze brachten het toenmalige Bloso mee in een mooie en grotere structuur, en de Vlaamse Wielerschool was geboren. Mijn vader werd de eerste voorzitter, Rik werd technisch directeur en Pater Van Clé, wel die zegende het huwelijk in tussen Rik en Nini."

De visie van Rik Van Looy is bij de Vlaamse Wielerschool, al die jaren onveranderd gebleven. "In tegenstelling tot federaties die in de eerste plaats competitief ingesteld zijn, betekent voor Rik elk rennertje evenveel. Het primaire doel van de wielerschool is niet om kampioenen te kweken, wel om zoveel mogelijk kinderen de liefde voor de fiets bij te brengen."

De mooie erehaag van de jeugd van de Vlaamse Wielerschool deed Rik dan ook zichtbaar deugd.  Een emotionele dag.