Analyseapparatuur brengt momenteel intensiteit, samenstelling en rijgedrag van het verkeer in kaart op en rond de Molenvest. De verzamelde gegevens dienen voor de 'mobiliteitsstudie kunstencampus'.

Vraag is : welke extra verkeersdruk gaat de opening van de kunstencampus in 2020 op de hele buurt Molenvest leggen?  

Het stadsbestuur heeft vergevorderde plannen om het voormalige Belgacom/Proximus-gebouw aan de Molenvest te verbouwen tot kunstencampus. De opening is voorzien in 2020. De 100-den leerlingen en docenten die het gebouw straks bezoeken, gaan sowieso een belangrijk effect hebben op de mobiliteit in deze woonbuurt, die nu al jaren onder erg hoge parkeerdruk staat.

'Dat dit onderzoek naar de effecten op de mobiliteit al niet veel eerder werd uitgevoerd, heeft zijn redenen', klinkt het bij het schepencollege. 'Vorig schooljaar opende scholengroep kOsh aan de Ieperstraat-Lierseweg de nagelnieuwe campus voor de 1e graad van het secundair onderwijs met 900 leerlingen en leerkrachten. Daar hebben we op gewacht.'

Telescopische palen met camera

Sinds kort staan er 4 meettoestellen op de toegangswegen naar de Molenvest.  De firma Dinaf Traffic Control uit Etten-Leur (NL) voert de metingen uit. 

De analyseapparatuur telt fietsers, automobilisten en vrachtwagens die aan het meetpunt passeren. Het systeem registreert wie op een bepaald punt rechtdoor rijdt of afslaat, wanneer er een piekmoment is geweest.  Snelheden worden niet geregistreerd.

De resultaten van het mobiliteitseffectenrapport wordt eind november verwacht.

Burgemeester Jan ­Bertels (Sp.a) bevestigt dat er op de Molenvest géén ondergrondse parking komt.  Andere pistes worden bekeken.

Extra aandacht moet gaan naar de alarmmomenten voor politie Neteland bij calamiteiten tijdens de drukke verkeersbewegingen rond de scholen kOsh campus Collegstraat en campus Ieperstraat, DTL HIK aan de Collegestraat-Kerkstraat, en daarbij dan nog de kunstencampus in 2020.

Onrust bij buurtbewoners Molenvest

Buurtbewoonster Ingrid Torfs op de Molenvest : 'We verwachten zeker verkeersinfarcten en blokkages wanneer de politie dringende interventies moet doen. Met zoveel jonge fietsers, auto's, voetgangers. Niemand van de bewoners op de Molenvest zal nog een parkeerplaats voor z'n eigen deur vinden. Iedereen houdt z'n hart vast.' Foto's Johan Temmerman/ NNieuws (pp)