De ANPR-camera's die de voorbije weken werden geplaatst aan de op- en afrit Herentals-West van de E313 in Grobbendonk en Nijlen zijn in gebruik genomen.

Korpschef politiezone Neteland Luc Smeyers : 'De toestellen kunnen niet alleen geseinde, niet-verzekerde of gestolen voertuigen detecteren maar kunnen ook ingeschakeld worden voor een trajectcontrole langs de N13 tussen Herentals en Nijlen. Je snelheid temperen is de boodschap. 

Later deze week wordt het hele ANPR-cameranetwerk in politiezone Neteland operationeel, ook aan Herentals-Industrie en Herentals-Oost (Olen).'

Werking van ANPR-camera's

De inmiddels wereldwijd ingeburgerde term voor deze techniek is de Engelse afkorting ANPR: Automatic Number Plate Recognition. In de VS wordt het LPR genoemd: License Plate Recognition.

Korpschef Luc Smeyers : 'ANPR-camera's registeren alle voorbijrijdende voertuigen. Heel wat toepassingen maken gebruik van deze technologie en hun aard is zeer uiteenlopend. Dit gaat van trajectcontrole in het kader van verkeershandhaving tot kleuranalyse voor politionele doeleinden. Maar de toepassing steunt telkens op de gegevens gegenereerd en geregistreerd door één of meerdere ANPR-camera's.

De verwerking van geregistreerde gegevens gebeurt in een centraal systeem. Het is mogelijk om dit centraal systeem steeds uit te breiden met extra ANPR-camera's volgens de noden die er in politiezone Neteland zijn.'