Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Antwerpse gemeenten vieren Europadag - ook in Neteland Kempen

EU

Op dinsdag 9 mei vieren we de Dag van Europa. En wie jarig is, trakteert. Europa Direct provincie Antwerpen liet de leerlingen van het PIVA speciaal voor deze gelegenheid pralines met de Europese vlag maken.

20 Antwerpse steden en gemeenten bestelden deze pralines en organiseren op Europadag een uitdeelactie.

Wie jarig is, trakteert

9 mei is de officiële feestdag van de Europese Unie. Op dezelfde dag in 1950 lanceerde Robert Schuman zijn Europese toekomstvisie. Het begon met een economische samenwerking tussen zes landen. Vandaag werken 27 landen samen op verschillende domeinen. In 1985 werd 9 mei uitgeroepen tot de Dag van Europa.

Het idee achter deze dag is om burgers bewust te maken van wat de Europese Unie doet en betekent voor ons allemaal. Een werk dat nooit af is, maar het is een mooie dag om stil te staan bij hoe ver we al gekomen zijn.

Europa Direct organiseert voor het tweede jaar op rij een actie voor de Antwerpse steden en gemeenten. Alle lokale besturen konden pralines, ballonnen en Europese vlagenlijnen bestellen.

Daarnaast biedt Europa Direct ook gepersonaliseerde social media posts aan. Baarle-Hertog, Balen, Brasschaat, Grobbendonk, Hemiksem, Herentals, Hulshout, Kalmthout, Kasterlee, Lille, Mechelen, Meerhout, Merksplas, Niel, Oud-Turnhout, Putte, Schilde, Sint-Katelijne-Waver, Vorselaar en Wilrijk gingen op dit aanbod in.

Elke dag Europadag

“Via deze actie brengen we Europadag onder de aandacht bij lokale besturen én maken we het laagdrempelig om iets rond deze dag te organiseren. Europa Direct organiseert niet enkel een actie rond dag van Europa, maar probeert elke dag Europa dichter bij de inwoners van provincie Antwerpen te brengen. Op 10 mei organiseren ze bijvoorbeeld de lezing ‘Groener Europa’ met Frank Deboosere en Koen Thewissen in het Provinciehuis. Die dag staat de middaguitzending van Radio 2 ook in het teken van dit thema, dat trouwens één van de belangrijke prioriteiten van de EU is voor de volgende jaren.”

“Europa investeert namelijk niet enkel in Oost- of Zuid-Europa, maar ook hier bij ons. Provincie Antwerpen zet, met ondersteuning vanuit Europa, nieuwe innovatieve projecten op rails en ontwikkelt initiatieven waar onze hele samenleving beter van wordt. LIFE ACLIMA, dat inzet op waterbesparing in de landbouw, en de vele Europese projecten van Kamp C rond duurzaam bouwen zijn maar enkele concrete cases vanuit provincie Antwerpen.”

Uitdeelacties pralines

Hieronder ontdek je de acties die de gemeenten die pralines bestelden, organiseren rond Dag van Europa.

BAARLE-HERTOG

De oudste kinderen van de scholen van Baarle-Hertog werkten rond het thema Europa met o.a. een Europamarkt, op 9 mei sluiten ze dit project feestelijk af.

BALEN

In de bibliotheek zal er een themastand zijn met Europese boeken en meer informatie over lokale Europese projecten.

BRASSCHAAT

De bib zit in een Europees jasje met een themastand met Europese boeken en informatie over de EU.

GROBBENDONK

Jong en oud kan Europa ontdekken aan de infostand in de bibliotheek.

HEMIKSEM

Het onthaal van de Sint-Bernardusabdij zit in een Europees jasje.

HERENTALS

Ontmoetingsplaats De Cirkel wordt in thema aangekleed.

HULSHOUT

Europadag wordt gevierd in de kinderopvangen, de bibliotheek en aan de loketten van het gemeentehuis.

KALMTHOUT

Momenteel strijkt Pop up Europa neer in Kalmthout. Zij delen de pralines uit in Dienstencentrum De Groten Uitleg, Visit Kalmthout en de Bib.

KASTERLEE

Lille en Kasterlee brengen hun deelname aan Pop up Europa dit najaar onder de aandacht. De bezoekers van de bib krijgen een praline.

LILLE

Lille en Kasterlee brengen hun deelname aan Pop up Europa dit najaar onder de aandacht.

In de bib zijn er verschillende themastanden. De pralines worden uitgedeeld aan leerlingen die voor de klasuitleen langskomen op 9 mei.

MECHELEN

Mechelen deelt de pralines uit op de activiteiten rond Construct Europe, het stadsfestival dat in 2024 zal plaatsvinden.

MEERHOUT

De bezoekers van het gemeentehuis ontdekken meer over de werking van de EU.

MERKSPLAS

De bib zit in een Europees jasje. Zo zijn er themastanden en spelen ze het Europees volkslied.

NIEL

In de bibliotheek van Niel zal er een infostand zijn over de geschiedenis van Europa.

PUTTE

Bezoekers van de bibliotheek ontdekken een Europese info- en boekenstand en kunnen deelnemen aan een Europa-quiz waarvan de antwoorden in de bib te vinden zijn.

SCHILDE

Schilde plaatst een Europese stand in de bibliotheek waar ook teruggeblikt wordt op Pop up Europa Schilde.

SINT-KATELIJNE-WAVER

Buurtrestaurant De Plek biedt een Europees getint menu aan.

VORSELAAR

Vorselaar deelt pralines uit op het event voor nieuwe inwoners en organiseert een actie op school.

WILRIJK

In Schouwburg De Kern kan je op 8 en 22 mei naar de LUX filmdagen. Ook de bib zit in een Europees jasje.

EU

Deel dit artikel