Fietsdeelsysteem Blue-bike mocht vandaag zijn 25.000e lid verwelkomen. Natalie Eulaers uit Geel werd vandaag in de bloemetjes gezet door het Blue-biketeam en het Geelse stadsbestuur.

Daarnaast werden er ook officieel nieuwe Blue-bikefietsen in gebruik genomen aan het station.

Het aantal leden bij Blue-bike neemt de laatste maanden sterk toe. Het mooie weer nodigde uit om te fietsen en steeds meer mensen hebben aandacht voor gezondheid en milieu – of de sterk gestegen brandstofprijzen. Zo steeg het aantal gebruikers van Blue-bike recent naar 25.000 en zou nu zelfs het Sportpaleis te klein zijn om een feest te organiseren voor alle leden.

Natalie Eulaers uit Geel schafte zich eerder dit jaar nietsvermoedend als 25.000ste een Blue[1]bikelidmaatschap aan. Blue-bike verwelkomde haar vandaag met een bos bloemen en een cadeaubon van een lokale fietsenwinkel.

“Ik gebruik Blue-bike vaak als verbinding tussen Lier en Duffel en voor uitstapjes naar andere steden in België”, vertelt Natalie.

“Ik gebruik de fietsen ook hier in Geel om anderen te voorzien van een fiets. Het is een superhandig systeem.” Ook Geels schepen van mobiliteit en fietsbeleid Marlon Pareijn wilde de 25.000ste Blue-bikegebruiker feliciteren en tekende present aan het station. In Geel zijn al sinds 2014 Blue-bikes beschikbaar aan het station.

Ze hebben hun nut al bewezen en halen heel wat autoverkeer van de baan: de Blue-bikes in Geel worden het meeste gebruikt door inwoners van Antwerpen, Gent en Mol, samen goed voor 1.715 ritten in 2021.

Ook de Gelenaars zelf maken graag gebruik van de blauwe deelfietsen, net zoals Natalie. Dankzij de tussenkomst van de stad Geel en de Vlaamse overheid kunnen Blue-bikeleden hier al een fiets ontlenen aan €1,50 voor de eerste 24 uur in plaats van aan het standaardtarief van €3,50.

Nieuwe Blue-bikes boosten Geels fietsgebruik Er werden vandaag bovendien 22 gloednieuwe Blue-bikes in gebruik genomen aan het station van Geel. Met een fiets met 7 versnellingen in plaats van 3 zullen bezoekers en inwoners van de stad zich nog vlotter kunnen verplaatsen. Ook deze fietsen kan je ontlenen via de sleutelautomaat.

“Er werden recent 500 nieuwe Blue-bikes van Oxford afgeleverd die oudere exemplaren moeten vervangen. De fietsen zullen in de komende weken over verschillende bestaande locaties in Vlaanderen verdeeld worden”, zegt Stefaan Butaye, algemeen directeur van Blue-bike.

“De oude fietsen gaan trouwens niet verloren: ze worden gedemonteerd door de gedetineerden in de gevangenis van Oudenaarde. Herbruikbare stukken worden in de Fietspunten opnieuw ingezet als vervangonderdelen.”

Grootste Blue-bikefan legt 1800 ritten af

Van de Blue-bikeleden die al langer aan boord zijn, zijn er een dertigtal die sinds het begin van hun lidmaatschap meer dan 1000 ritten aflegden. “Onze meest intensieve gebruiker legde sinds 2014 al meer dan 1800 ritten af met een Blue-bike. Dat zijn er meer dan 250 per jaar, wat net overeenkomt met het aantal werkdagen”, zegt Stefaan Butaye.

“De meeste van onze leden gebruiken Blue-bike voor woon-werkverkeer of andere aan het werk gerelateerde verplaatsingen – meestal voor de laatste kilometers naar de eindbestemming na het gebruik van het openbaar vervoer.

Maar ook het recreatief gebruik zit sinds de coronacrisis in de lift. Met onze fietsen in combinatie met openbaar vervoer kan je het hele land verkennen.”

De drie Blue-bikegebruikers die het vaakst gefietst hebben krijgen van Blue-bike een cadeaubon om hun eigen fiets te laten herstellen bij een Fietspunt in de buurt. Blue-bike werkt over gans het land met Fietspunten om hun fietsen te onderhouden. De medewerkers zorgen ervoor dat de Blue-bikes helemaal in orde zijn en volgen defecten nauwgezet op.

De Fietspunten zijn op die manier een heel belangrijke partner voor Blue-bike en essentieel in het bestaan van het fietsdeelsysteem. Ook Blue-bikepartner Ethias is tevreden Ook Ethias, partner van Blue-bike, is blij dat er steeds meer Blue-bikeleden de weg naar duurzaam vervoer gevonden hebben.

Ethias zorgt voor een unieke pechbijstand voor alle Blue-bikegebruikers zodat die steeds met een gerust hart op pad kunnen gaan. De n° 1 verzekeraar van de publieke sector heeft zelf ook grote plannen en wil zijn CO2-uitstoot significant inperken.

“Tegen 2030 willen we bij Ethias volledig CO2-neutraal zijn. Alle gebouwen en het ganse wagenpark worden tegen dan koolstofvrij. Net daarom willen wij ook een prominente rol spelen in de “modal shift” en zijn we blij met nieuwe Blue-bikeleden zoals Natalie”, zegt Didier Reynaerts, manager Public Affairs bij Ethias.

Lid worden Om Blue-bike te gebruiken moet je lid zijn van Blue-bike, of via een externe partner - zoals de KBC-app - een ticket aankopen. Lid worden kost slechts €12 per jaar en kan eenvoudig online via de website van Blue-bike, of in een van de deelnemende winkels.

Foto : 25.000e lid een cadeaubon (€ 75 bij fietsenwinkel Van Eyck in Geel) overhandigd krijgt van Blue-bike en het stadsbestuur van Geel.  V.l.n.r.: algemeen Blue-bikedirecteur Stefaan Butaye, 25.000ste Blue-bikelid Natalie Eulaers, Geels schepen van mobiliteit en fietsbeleid Marlon Pareijn / © Blue-bike.