Vanaf vandaag kunnen werkgevers vacatures voor Oekraïners melden bij VDAB onder de noemer #werkplekvrij.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits lanceert hiervoor samen met VDAB een onthaalpagina met uitleg voor de werkgevers: werkgevers.vdab.be/werkgevers/werkplekvrij.

Binnenkort komt er ook informatie op de site voor de vluchtelingen zelf en voorziet VDAB in taalopleidingen, sollicitatieondersteuning of begeleiding bij diploma-erkenning.

"De vluchtelingen uit Oekraïne verdienen een warm welkom. Ook op de werkvloer moeten ze goed onthaald worden. Werken kan zorgen voor wat structuur, een inkomen en sociaal contact en kan er mee voor zorgen dat ze zich hier wat meer thuis voelen.

Voor zij die willen en kunnen werken, bereiden we ons momenteel stap voor stap voor. Vanaf vandaag is er de onthaalpagina op de website van VDAB waar werkgevers hun vacatures bekend kunnen maken via de hashtag #werkplekvrij.

Er volgt ook nog een praktische pagina met concrete informatie voor Oekraïense vluchtelingen die werk zoeken en niet vertrouwd zijn met de werking van VDAB." – Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits

Onthaalpagina voor werkgevers

VDAB staat klaar om Oekraïners en andere nieuwkomers snel te begeleiden naar een job. Belangrijk daarbij is de toegankelijkheid van de jobs.

Daarom lanceert VDAB vandaag een onthaalpagina voor werkgevers die ervoor openstaan om Oekraïners en nieuwkomers aan te werven: https://werkgevers.vdab.be/werkgevers/werkplekvrij .

Op de pagina staan antwoorden op vragen van werkgevers of ze een nieuwkomer mogen aanwerven, hoe ze de aanwerving best aanpakken, en op welk ondersteuningsaanbod van VDAB ze een beroep kunnen doen tijdens de aanwerving en tewerkstelling van anderstalige kandidaten.

Heel wat sectoren hebben knelpuntvacatures waar snelle inzetbaarheid mogelijk is. Denk maar aan de dienstenchequebedrijven, de landbouwsector of de horeca.

Daarnaast zijn er ook Oekraïners of andere nieuwkomers met een hogere scholingsgraad en/of relevante werkervaring. Zij kunnen zich aanmelden voor bijvoorbeeld bepaalde IT- of ingenieursberoepen. Voor die beroepen is kennis van het Nederlands vaak geen absolute vereiste.

#werkplekvrij

Werkgevers kunnen hun vacatures voor Oekraïners op vdab.be publiceren door in de titel de hashtag #werkplekvrij te zetten.

Daarmee geven ze duidelijk aan dat ze ook anderstalig talent een kans willen geven en ervoor openstaan om extra ondersteuning te bieden om van de aanwerving een succes te maken.

Op de onthaalpagina geeft VDAB concrete tips over hoe werkgevers een laagdrempelige vacature kunnen publiceren. Zo staat er bijvoorbeeld om enkel kennis Nederlands te vragen als dit echt noodzakelijk is voor de job, en om eventueel een onderscheid te maken tussen Nederlands spreken, begrijpen, lezen of schrijven.

Ook het sollicitatieproces kunnen werkgevers aanpassen, bijvoorbeeld door kandidaten de kans te geven om te tonen wat ze kunnen in plaats van hen dat te laten vertellen.

Informatie voor Oekraïense vluchtelingen

VDAB voorziet de komende weken op haar website ook informatie voor de Oekraïense vluchtelingen zelf.

Er wordt hierbij vertaling of ondertiteling voorzien in het Oekraïens.

Zo kunnen de nieuwkomers vertaalde vacatures raadplegen en meer info terugvinden over hoe ze zich kunnen inschrijven bij VDAB.

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: "Op dit moment weten we niet hoeveel mensen uit Oekraïne naar Vlaanderen zullen komen, en hoe lang ze hier zullen blijven.

Wel is duidelijk dat we ieder van hen die hier tussentijds aan de slag wil, maximaal kansen willen bieden op werk. Daarom vragen we werkgevers nu al om zich toegankelijk op te stellen, en de vacatures die zich daartoe lenen actief open te stellen voor nieuwkomers.

Zo kunnen we hen samen helpen om deze verschrikkelijke periode op een zo zinvol mogelijke manier door te brengen."