Een goed cv opstellen is een van de eerste dingen die je moet doen als je op zoekt bent naar een andere job. Met een goed geschreven curriculum vitae vergroot jij jouw kansen op dat felbegeerde sollicitatiegesprek.

En wil je een goede eerste indruk achterlaten, dan is het beter de volgende onderdelen juist te mijden op je cv.

1. Je diploma secundair onderwijs

Over het algemeen hoef je niet zo ver terug in de tijd te gaan en kun je je diploma secundair onderwijs weglaten op je cv. Heb je een vervolgopleiding gedaan dan spreekt het voor zich dat je ook over een diploma van de middelbare school bezit. Uiteraard zijn er uitzonderingen.

Je vermeldt je diploma secundair onderwijs als je geen vervolgopleiding hebt genoten of als je middelbare schooltijd relevante informatie bevat voor de functie waarop je solliciteert. Denk aan een bijzonder schoolproject, het opzetten van je eigen onderneming of als je net start op de arbeidsmarkt.

2. Bedrijfsjargon

Vermijd bij het omschrijven van je werkervaring het gebruik van bedrijfsjargon. Termen, functietitels of ander jargon die gebruikelijk zijn bij vorige werkgevers worden niet persé gebruikt door de toekomstige werkgever.

Zorg er dus altijd voor dat je je functietitel en je werkomschrijving zo globaal mogelijk houdt.

3. Irrelevante werkervaring

We gaan nog een stapje verder: ook niet al je vorige jobs moeten in het cv worden opgenomen. Relevantie is essentieel bij het solliciteren. De lezer van je curriculum vitae is niet geïnteresseerd in irrelevante werkervaring zoals een job bij de kassa toen je student was of vakantiewerk.

Juist wordt er gekeken naar eerdere ervaring die nauw aansluit bij de vereisten uit de vacature.

Bekijk je werkhistorie met een kritisch oog en kies de meest relevante informatie om te vermelden. Let er wel op dat je geen 'gaten' creëert als je bepaalde werkervaring weglaat.

4. Te veel (persoonlijke) details

Uiteraard vermeld je op je cv je persoonsgegevens en hoe de recruiter contact met je kan opnemen. Beperk je tot de essentie en treed niet te veel in detail over je privéleven. Zo hoef je burgerlijke staat, aantal kinderen, geboorteplaats en nationaliteit niet op te nemen op je cv.

Hetzelfde geldt voor het onderdeel 'werkervaring'. Houd het kort en som in korte zinnen op wat je gedaan hebt en wat je taken waren.

Op deze manier voorkom je dat de recruiter afhaakt en je cv bestempelt als 'niet interessant'. Toch graag details vermelden? Noteer deze op je LinkedIn-profiel en plaats een link naar je profiel bij de persoonsgegevens op je cv.

5. Onprofessionele foto

Zet je een foto op je cv, voeg dan een recent en representatief exemplaar toe. Hoe leuk die ene vakantiefoto ook is, het zal averechts werken. Een professionele foto is een foto waar je alleen op staat, in gepaste kleding en met een rustige achtergrond.  Foto cvwizard.