Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CVO Vitant : eerste horeca cursisten ontvangen Europass, hét ticket naar internationale arbeidsmarkt - extra foto's

CVO Vivant

Wie droomt van een internationale horecacarrière, krijgt de springplank aangeboden door CVO Vitant, het provinciaal volwassenenonderwijs.  In één schooljaar tijd leiden ze daar cursisten op tot volwaardige koks en kelners.

Tien cursisten liepen daarenboven een internationale stage in restaurants in Portugal, Tsjechië, Frankrijk of Spanje. Tijdens de proclamatie op 19 juni ontvingen de eerste horeca cursisten zo hun Europass. “Met ons volwassenenonderwijs haalden we de Erasmus+-accreditatie binnen, daardoor bieden we niet alleen een geweldige ervaring aan maar ook een ticket richting internationale arbeidsmarkt,” licht gedeputeerde Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen toe.

Het eenjarig traject Horeca – Hotelbedrijf bij provinciaal volwassenenonderwijs CVO Vitant is het neusje van de zalm voor cursisten die zich op één schooljaar willen (om)scholen tot een volleerd kok en kelner.

Op 10 maanden tijd worden cursisten klaargestoomd tot volwaardige koks en kelners en zijn ze ook klaar om een eigen zaak te starten. Als kers op de taart gaan de cursisten 4 weken werkplekleren in een klasse-restaurant, tot in het buitenland toe. Want CVO Vitant beschikt over een Erasmus+ accreditatie. Dit betekent dat deze stage nu ook in het buitenland kan plaatsvinden.

 

Erasmus+ accreditatie voor provinciaal volwassenenonderwijs

 

CVO Vitant heeft sinds februari 2023 een Erasmus+- accreditatie op zak in het domein beroepsonderwijs en opleiding. Hiervoor werd een 5-jarig plan Internationalisering bij EPOS ingediend en goedgekeurd. Dankzij zo’n accreditatie kunnen cursisten en personeelsleden verbonden aan een beroepsgerichte opleiding op buitenlandse leermobiliteit.

Ook de bijhorende budgetten werden via beurzen voor leermobiliteiten goedgekeurd, zodat deelnemers via een beurs zorgeloos naar het buitenland kunnen. Lerenden hoeven zo niets zelf te betalen. “Er zijn tal van mogelijkheden om in het buitenland te leren. Niet alleen voor onze cursisten om stage te doen, maar ook onze personeelsleden krijgen de kans om aan jobshadowing te doen in een restaurant, school, bedrijf…”

 

Cursisten brengen wereldkeuken mee naar België

 

Tien cursisten van het eenjarig traject grepen hun kans en gingen één maand stage lopen in een restaurant of hotel in Portugal, Tsjechië, Frankrijk en Spanje. De jongste student is 18 jaar en de oudste 62 jaar. Allemaal gaan ze voor een carrière in de horeca. Enkelen van hen volgen zelfs de opleiding gratis als werkzoekende via de VDAB. Door deze buitenlandse stage ontvingen ze bijkomend een Europass, wat hen nog meer gegeerd maakt op de internationale arbeidsmarkt.

 

Enkele cursisten aan het woord:

Jul Daelemans ging naar Tsjechië:

‘Een van de meest interessante ontdekkingen tijdens deze stage was hoe de keukens in Tsjechië werken. Ze werken redelijk gelijkaardig zoals in België, maar ik heb geleerd dat ze heel veel groenten en fruit pekelen, op zuur zetten en fermenteren. Dat is echt een leuke verandering. In België ken ik geen restaurants die bijvoorbeeld gefermenteerde bloemkool of brandnetelkimchi gebruiken. Ik ben nu geïnspireerd om deze technieken met lokale Belgische producten te proberen en zo tot verrassende, lekkere resultaten te komen.’

Mathijs van der Zijp ging naar Spanje:

‘ Eens aangekomen bij restaurant Quema werd ik vriendelijk ontvangen door Diana (de chef). Zij stelde me voor aan mijn mede-collega's van de keuken. Paco, de pâtissier en Carlos de sous chef. De start van een leerrijke stage kon beginnen en ik kan je met zekerheid vertellen, ik was met men billen in de boter gevallen. De werkdagen vlogen vooruit en elke dag leerde ik wel iets nieuws. Het was niet te vergelijken met onze typische Franse/Belgische keuken maar toch was ik een beetje verliefd geworden op de Spaanse keuken. De heerlijke Iberico ham, de garnacha blanca, de tostadas, de foie,.. ik kan blijven opnoemen wat er zo goed was aan de keuken.”

Lars van Hecke ging naar Tsjechië:

“Ik koos voor Tsjechië vanwege de rijke culinaire tradities en de kans om nieuwe technieken en recepten te leren. Erasmus was een geweldige kans om mijn horizon te verbreden en de Tsjechische keuken van dichtbij te ervaren. Het restaurant waar ik stage liep, staat bekend om zijn verfijnde Tsjechische gerechten met een moderne twist. De chef-kok van het restaurant, Marek Straka is enthousiast over de samenwerking: "Het is altijd inspirerend om met jonge, gemotiveerde koks uit verschillende delen van de wereld te werken. We leren net zoveel van hen als zij van ons."

 

Lijst cursisten die een Europass ontvingen en hun stageplaatsen:

Hotel Alambique in Fundão, Portugal

  • Caroline Mudde, 45 jaar, uit Hemiksem
  • Michael Fabry, 38 jaar, woonachtig in Antwerpen

Restaurant Chateau Petit in Hlohovec u Břeclavi, Tsjechië

  • Jul Daelemans, 18 jaar, woonachtig in Sint-Niklaas
  • Lars van Hecke, 19 jaar, woonachtig in Sint-Niklaas

Restaurant Quema in Zaragoza, Spanje

  • Mathijs Van der Zijp, 25 jaar, woonachtig in Brasschaat

Restaurant El Chalet in Zaragoza, Spanje

  • Lennert Baeten, 24 jaar, woonachtig in Olen

Restaurant En La Parra in Salamanca, Spanje

  • Lotte Minne, 22 jaar, woonachtig in Boechout
  • Xander Willems, 19 jaar, woonachtig in Balen

Restaurant Likoké in Les Vans, Frankrijk

  • Theo Sempels, 62 jaar, woonachtig in Mechelen
  • Romy Srumsiri, 18 jaar, uit Westerlo.        

Foto's Hilde Verhelst - provincie Antwerpen /NNieuws. 

CVO Vitant : eerste horeca cursisten ontvangen Europass

CVO Vitant : eerste horeca cursisten ontvangen Europass

CVO Vitant : eerste horeca cursisten ontvangen Europass

CVO Vitant : eerste horeca cursisten ontvangen Europass

CVO Vitant : eerste horeca cursisten ontvangen Europass

CVO Vitant : eerste horeca cursisten ontvangen Europass

CVO Vitant : eerste horeca cursisten ontvangen Europass

CVO Vitant : eerste horeca cursisten ontvangen Europass

CVO Vitant : eerste horeca cursisten ontvangen Europass

CVO Vitant : eerste horeca cursisten ontvangen Europass

CVO Vitant : eerste horeca cursisten ontvangen Europass

CVO Vitant : eerste horeca cursisten ontvangen Europass

CVO Vivant

Deel dit artikel