U bent hier

Daar is de BeNeLiga weer

Internationaal | Nationaal
14.07.2020 - 17.12u
Door: Herman Gezelle

Daar is de BeNeLiga weer 2020 staat vol nieuwtjes voor voetballiefhebbers. Zo zijn er nieuwe UEFA-ontwikkelingen wat betreft de EURO 2020, en ook verse plannen rondom belangrijke matchen, waaronder de Bekerfinale en de Jupiler Pro League.

Zowel de grote klassementen als provinciale voetbalreeksindelingen staan voor nieuwe uitdagingen. Ook de KBVB wil gebruik maken van voorlopige reeksindelingen bijvoorbeeld. Dit jaar brengt ook een nieuwe stabiliteit voor de voetbalwereld.

Zo zijn er namelijk ontwikkelingen op vlak van de BeNeLiga, een belangrijke competitie die zowel Belgisch als Nederlands toptalent in de kijker zal zetten. Daarom laten wij je maar al te graag kennismaken met de BeNeLiga. Wat is de BeNeLiga?

Nog nooit van de BeNeLiga gehoord? Wel, het is een competitie tussen achttien ploegen. Tien ploegen uit Nederland en acht uit België. Zij zullen het tijdens 34 speeldagen tegen elkaar opnemen. De eerste zeven ploegen krijgen een Europees ticket. Onderaan vinden we twee degradanten terug.

Als de BeNeLiga nog een keer georganiseerd zal worden dan zullen het de kampioenen uit België en uit Nederland zijn die de plaatsen gaan innemen van deze degradanten.

Uit welke ploegen zal de BeNeLiga bestaan?

Hoewel de BeNeLiga uit achttien ploegen bestaat, zijn er op dit moment al elf grote namen met elkaar in bespreking om concrete plannen op tafel te kunnen leggen.

De ploegen die deze G11 vormen zijn zeker niet van de minste. Aan de Belgische kant zien we Club Brugge, Anderlecht, Gent, Genk, en Standard. Zij krijgen het gezelschap van Ajax, PSV, Feyenoord, Vitesse, Utrecht, en AZ. Deze elf clubs krijgen meteen ook een ticket om zelf te kunnen deelnemen aan de BeNeLiga. De resterende zeven teams zullen geselecteerd worden op basis van hun prestaties van de voorbije en komende seizoenen.

Dit betekent dat vier Nederlandse en drie Belgische teams de komende jaren niet alleen zullen strijden om op het hoogste niveau te kunnen spelen maar ook om deel te kunnen uitmaken van de BeNeLiga.

Wat kan de invoering van de BeNeLiga betekenen?

De invoering van de BeNeLiga zou het voetballandschap voor eeuwig veranderen en in positieve zin. Deze gezamenlijke competitie zou namelijk financieel zeer interessant zijn voor zowel België als Nederland.

Volgens het onderzoek van Deloitte zou de BeNeLiga een omzetstijging tot 35 procent kunnen betekenen voor de ploegen. Deze stijging zou vooral te verklaren zijn door de tv-rechten, ticketverkoop en sponsoring. Het zullen vooral de tv-rechten zijn die grootste bron van inkomsten zullen worden.

Niet alleen op financieel vlak maar ook sportief vlak zou de BeNeLiga een grote sprong voorwaarts zijn. De BeNeLiga zal namelijk zorgen voor volle stadions, internationale aandacht en talentvolle spelers die opgemerkt worden. Dankzij de invoering van de BeNeLiga zullen de fans ook de kans krijgen om elke week verschillende topmatchen te kunnen bijwonen. Een beklijvende match tussen Ajax en Anderlecht of een zinderende wedstrijd tussen PSV en Club Brugge?

Wie wil dit nou niet? Het brengt in ieder geval een welkome vaste stroom aan alle bijbehorende plezante factoren, zoals samen aan de buis gekluisterd zitten en opspringen als je favoriet scoort, genieten van een uitbundige ambiance en de immense zee van vlaggetjes en voetbaltruitjes.

Wat ook een leuk extraatje kan zijn, is om de kansen voor elke wedstrijd te controleren. Door platforms voor voetbalweddenschappen zoals bijvoorbeeld Betway te bekijken hebben supporters een duidelijker idee van wie het favoriete team is wat betreft het winnen van de wedstrijden, wat het gevoel van opwinding zeker kan vergroten.

Zit je er in het online stadion dan bijvoorbeeld voor de fictieve match "Ajax vs Anderlecht"? Dan weet je dat het ongetwijfeld een nagelbijtende match zal worden omdat beide ploegen elk 34 landstitels veroverden. Mocht je een weddenschap plaatsen samen met je vrienden, dan kun je zeker op het puntje van je stoel zitten. Even spannend als de matchen die gespeeld zullen worden in de BeNeLiga. Er is altijd reden om de voetbal ambiance nog wat meer door te laten gaan.

Zet dus maar alvast een heerlijk verfrissend pintje Jupiler of Amstel klaar. Zowel voor -als tegenstanders

Zoals bij elke nieuwe uitvinding, invoering of idee, zijn er zowel voor als tegenstanders te vinden. De BeNeLiga is in dat opzicht niet anders.

Een van de tegenstanders van deze nieuwe competitie is Mehdi Bayat, algemeen directeur van voetbalclub Sporting Charleroi. In een interview met Sporza gaf hij een opvallende reden aan waarom hij de BeNeLiga niet echt ziet zitten. Volgens hem staat het Belgische voetbal ver boven het Nederlandse voetbal en is het dus niet logisch op sportief vlak dat er tien Nederlandse ploegen zullen aantreden en maar acht uit België.

Peter Croonen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Pro League, is daarentegen een van de voorstanders van de invoering van de BeNeLiga. Hij hoopt namelijk dat het een ‘gamechanger’ kan worden en dat het samenvoegen van zowel de Nederlandse als Belgische competitie tot een betere competitie kan leiden. Zit er toekomst in de BeNeLiga? Of er toekomst zit in de BeNeLiga valt nog af te wachten, aangezien er op dit moment nog geen concreet businessplan op tafel ligt. Mocht de BeNeLiga goedgekeurd worden, dan zouden we in 2025 de eerste matchen kunnen bijwonen. Nog een paar jaar geduld dus.' (Hans Vercammen)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto