Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De autodeur openen, moet straks met de "Dutch reach": zo maak je er een gewoonte van

Als je je rijbewijs wil halen, zal je binnenkort ook gecontroleerd worden op de manier waarop je je portier opent. De zogenoemde Dutch reach moet in Europa de standaard worden om ongevallen met openzwaaiende autodeuren te vermijden.

Toch zal het niet gemakkelijk worden om alle autobestuurders te overtuigen de veilige techniek te gebruiken, zegt sociaal psycholoog Vera Hoorens.

Misschien heb je het zelf al eens meegemaakt: je bent aan het fietsen langs een rij auto's en ineens zwaait iemand een autodeur open. Dit soort situaties veroorzaakt jaarlijks enkele honderden ongevallen in ons land.

Om dat te voorkomen, heeft het Europees Parlement deze week een aantal nieuwe regels goedgekeurd. Eén maatregel die in het oog springt: bij het rijexamen zal voortaan gecontroleerd worden of de kandidaat-bestuurder het portier op een correcte manier opent. 

"Dutch Reach"?

Die correcte manier is de zogenoemde Dutch reach. Je opent je portier dan met de hand die het verste van de deur is verwijderd. In ons land is dat dus je rechterhand. Daardoor ben je fysiek verplicht om door de spiegel en over je schouder te kijken. (VRTNWS)

Deel dit artikel