Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De Lijn bestelt 65 gelede e-bussen

De Lijn

De Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn heeft een nieuwe stap gezet in de vergroening van haar vloot. De raad van bestuur heeft de bestelling goedgekeurd van 65 gelede e-bussen bij de leverancier Iveco.

De bussen worden in de loop van de eerste helft van 2024 geleverd. De bestelling is goed voor een bedrag van 48 miljoen euro.

“De vergroening van het openbaar vervoer in Vlaanderen is een belangrijke maatregel in onze ambitie voor gezondere lucht en om de klimaatuitdagingen daadwerkelijk aan te pakken. Met deze bestelling zetten we een volgende stap in ons ambitieus vergroeningsprogramma voor De Lijn”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “De inzet van e-bussen betekent de vergroening en modernisering van de vloot, met als doel de luchtkwaliteit in Vlaanderen en de reiservaring voor de klant te verbeteren.”

“Voor het eerst bestelt De Lijn ook gelede e-bussen,” voegt directeur-generaal van De Lijn Ann Schoubs eraan toe. “Gelede bussen zijn een belangrijk onderdeel van onze vloot.

Aangezien ze ruim 110 klanten kunnen vervoeren, zijn ze ideaal geschikt om tijdens piektijden meer wagens uit het verkeer te halen. Om onze klanten extra te motiveren om van het openbaar vervoer gebruik te maken, besteden we ook bij deze gelede e-bussen aandacht aan bijkomend comfort voor en veiligheid van onze reizigers en de chauffeur.”

Om meer Vlamingen op het openbaar vervoer te krijgen, beschikken deze e-bussen over een aantal troeven, zoals een uitnodigend helder interieur met (kunst)lederen zetels en een rustgevende vloerbedekking van imitatiehout, een geoptimaliseerde klimatisatie, USB-laadpunten, aangename ledverlichting, 3 moderne XL-schermen met real-time informatie en een elektrische oprijplaat voor kinderwagens en rolstoelen.

De bestelling is toegewezen aan Iveco, dat als best geplaatste inschrijver uit de aanbesteding kwam.

“Voor Iveco Belgium is dit de tweede grote bestelling van De Lijn en we zijn er ook deze maal van overtuigd dat deze bussen heel sterk gewaardeerd zullen worden door de passagiers, wat uiteraard het belangrijkste is.” zegt Paul Mechele, Business Director Brand Iveco Benelux.

De 18 meter lange gelede e-bus heeft een emissievrije autonomie van ruim 300 km op een enkele laadbeurt. De bussen worden met een CCS2-stekker geladen op de stelplaats.

Ze worden geleverd in de eerste helft van 2024. De bestelling ter waarde van 48 miljoen euro wordt gefinancierd vanuit de investeringsmiddelen van De Lijn.

De Lijn

Deel dit artikel