Vervoermaatschappij De Lijn en netbedrijf Fluvius starten een structurele samenwerking voor de realisatie van oplaadinfrastructuur voor elektrische bussen in Vlaanderen.
Door de samenwerking mikken beide bedrijven vooral op synergievoordelen, onder meer door hun investeringsplannen maximaal op elkaar af te stemmen.
Elektrische bussen cruciaal voor energietransitie
In het kader van de klimaatdoelstellingen hebben zowel Europa, als Vlaanderen en diverse steden en provincies klimaatplannen uitgewerkt.
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit: 'Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten we in Vlaanderen volop de kaart trekken van combimobiliteit trekken en de omslag maken naar meer duurzame verplaatsingen..
Dit is voor De Lijn een drijvende factor om haar vloot verder te vergroenen. Deze doelstelling werd zowel verankerd in het Vlaams regeerakkoord als in de beheersovereenkomst.
Ik ben verheugd dat we dankzij deze samenwerkingsovereenkomst een nieuwe stap zetten richting een volledig emissieloos openbaar vervoer in Vlaanderen.'
Laadinfrastructuur en aansluiting energievoorzieningen
E-bussen hebben geen klassieke verbrandingsmotor (op fossiele brandstoffen zoals diesel of benzine), maar worden aangedreven door een elektrische motor en batterij.
De batterijen laden op met stroom van het elektriciteitsnetwerk. Er is dus ook voldoende laadinfrastructuur nodig zodat de e-bussen kunnen opladen.
Zuhal Demir, Vlaams minister Energie: 'Wie 'energietransitie' zegt, zegt automatisch ook 'elektrische mobiliteit'. We willen op termijn steeds minder voertuigen op benzine en diesel en steeds meer elektrische voertuigen op de baan.
En om dat mogelijk te maken, hebben we natuurlijk elektriciteit en oplaadinfrastructuur nodig. Ik ben dan ook bijzonder trots dat twee Vlaamse bedrijven elkaar gevonden hebben om samen aan de slag te gaan en deze doelstellingen in het Vlaamse regeerakkoord mee helpen realiseren.'
De samenwerkingsovereenkomst tussen De Lijn en Fluvius heeft als doel het voorzien van de nodige laadinfrastructuur, zowel op de stelplaatsen en de onderhoudscentra van De Lijn als mogelijk op het openbaar domein.
Fluvius zoekt hierbij ook maximaal synergie met de bestaande elektriciteitsnetten en -cabines. Gemiddeld vraagt een stelplaats een elektrisch vermogen van 10 megavoltampère (MVA), wat ongeveer overeenkomt met het aansluitvermogen van 1 000 gezinnen.
Wat houdt de samenwerkingsovereenkomst in?
Voor de vergroening van haar vloot kiest De Lijn resoluut voor elektrische bussen, of kortweg 'e-bussen'. In totaal wil De Lijn tegen 2035 liefst 1 200 bussen vervangen door hybride of elektrische exemplaren.
Om die bussen op te laden is op tal van plaatsen heel wat elektrisch vermogen nodig. Fluvius zal als partner die ambitie mee helpen realiseren.
Roger Kesteloot, directeur-generaal De Lijn: 'De Lijn zet vol in op de vergroening van haar vloot. Elektrisch rijden betekent veel meer dan enkel de aankoop en ingebruikname van e-bussen.
Ook de bijhorende laadinfrastructuur en de aansluiting op de energievoorzieningen van de netbeheerder in de stelplaatsen van De Lijn moeten uitgerold worden. Het gaat om een volledig nieuw ecosysteem.
Dankzij deze samenwerking met Fluvius kunnen we ervoor zorgen dat de verdere uitrol vlot verloopt en dat we de doelstellingen halen.'
De samenwerking tussen De Lijn en Fluvius startte dit voorjaar met een proefproject in Leuven, waar sinds september 2020 6 elektrische bussen rijden. Het succes van dat proefproject lag aan de basis van de structurele samenwerking die nu wordt opgestart.
Frank Vanbrabant, ceo Fluvius: 'Vlaanderen zit volop in een cruciale energietransitie en elektrische mobiliteit is daar een belangrijk onderdeel van.
Die beweging brengt grote uitdagingen met zich mee voor de elektriciteits-netten die almaar intensiever belast zullen worden naarmate de elektrificatie toeneemt.
We moeten inzetten op slimme technieken en de juiste samenwerkings-verbanden om elektrische mobiliteit maximaal te ondersteunen, en de overstap op een financieel efficiënte manier te realiseren. Daarom is deze samenwerking tussen Fluvius en De Lijn zo belangrijk.'
Beide partners stellen samen een plan van aanpak op om de stelplaatsen en onderhoudscentra van De Lijn voor te bereiden op de aanleg van de nodige infrastructuur.
Voor elke site zorgt Fluvius voor een advies op maat waarmee De Lijn tegemoet kan komen aan de vermogensbehoefte ter plaatse.
Zo kunnen Fluvius en De Lijn samen een stappenplan opstellen voor de stapsgewijze uitrol en aansluiting van oplaadinfrastructuur, zonder dat de lokale energiebevoorrading in het gedrang komt. Ook mogelijke toekomstige laadlocaties op het openbaar domein worden verder onderzocht.
De overeenkomst heeft een looptijd van 5 jaar en kan verlengd worden met telkens 5 jaar. Tussentijds gebeuren er evaluaties om uit de geleerde lessen eventuele tussentijdse wijzigingen door te voeren.
Budget en financiering
De samenwerkingsovereenkomst heeft geen directe financiële impact. De effectieve realisaties van de aansluitingspunten zijn een resultaat van de samenwerking en worden steeds afzonderlijk voorgelegd aan de raad van bestuur van De Lijn.
De raad van bestuur buigt zich vervolgens over de goedkeuring in functie van het investeringsprogramma en de gefaseerde uitrol van de elektrische bussystemen in Vlaanderen.
De postbodes van het sorteercentrum van Heist-op-den-Berg zijn terug aan het werk gegaan na hun staking van gisteren.
Vakbonden en directie hebben een akkoord bereikt. De postbodes hadden het werk neergelegd omwille van de te hoge werkdruk.
Lierse en Club NXT hebben het tweede deel van de competitie afgetrapt in 1e klasse B. Lierse nam revanche voor de eerdere nederlaag in de competitie, de enige zege voor de beloften van Club Brugge. Fessou Placca was met 3 goals het mannetje.
Vandaag is gebleken dat in het vierde (enkel klas 4B) en vijfde leerjaar van de GBS Hulshout drie kinderen besmet zijn met de Britse variant van het coronavirus.
De ouders van de kinderen in de betrokken klassen werden door de school verwittigd en hebben de nodige instructies ontvangen.
Testen en quarantaine
'De Japanse regering heeft het bericht van een grote Britse krant over een mogelijke afgelasting van de Olympische Spelen in Tokio deze zomer 100% ontkend', meldt vanmiddag NHK, de Japanse openbare omroep.
'The Times meldde donderdag dat de Japanse regering besloten heeft dat het evenement geannuleerd moet worden vanwege de coronavirus-pandemie.
Japan govt. denies report of Games cancellation https://t.co/F8pDom4hl3
Het Parlement pleit voor een Europese wet die werknemers het recht geeft buiten de werkuren offline te zijn zonder negatieve gevolgen te ondervinden.
De leden van het Europees Parlement verzoeken de Commissie een wet voor te stellen die werknemers in staat stelt buiten de werkuren offline te zijn.
Ze hebben hierover een wetsinitiatief aangenomen met 472 stemmen voor, 126 tegen en 83 onthoudingen.
Van Moer Logistics uit Zwijndrecht wil de containerterminal Beverdonk Grobbendonk ook 's nachts operationeel houden om te laden en te lossen.
Het Antwerpse bedrijf dit jaar nog een aantal lang verwachte aanpassingen doen om de geluidsoverlast te beperken voor de buurtbewoners aan de overzijde van het Albertkanaal.
Zo komt er een extra hoge geluidsmuur.
De Geelse Derdewereldraad heet vanaf nu Geelse Mondiale Raad. Deze adviesraad geeft advies aan stad Geel over mondiale thema's zoals wereldburgerschap, solidariteit en mondiale samenwerking.
Om Gelenaars bewust te maken van deze thema's, organiseert en ondersteunt deze adviesraad ook allerlei activiteiten zoals Zuidergekte, De Langste Tafel, Oxfam geschenkenbeurs, activiteiten voor projecten in het Zuiden ...
Het nieuwe Oxford Institute for Antimicrobial Resistance (AMR) van INEOS is opgericht waar de ontwikkeling van penicilline begon.
Resistentie tegen bestaande antibiotica is misschien wel de grootste gezondheidsuitdaging ter wereld, bekend als de 'stille pandemie'.
De donatie van INEOS is een van de grootste ooit aan een Britse universiteit en creëert een nieuw partnerschapsmodel om dit dringende wereldwijde probleem aan te pakken.
Grote complexiteit rond wetgeving en de inzet van 'personeel' bij organisatie vaccinatiecentra
Nu alle locaties van de 94 Vlaamse vaccinatiecentra bekend zijn, moet het razendsnel gaan. Steden en gemeenten staan voor de opdracht om op zeer korte termijn de infrastructuur en de praktische organisatie van lokale vaccinatiecentra op te zetten.
De Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx maakt zich zorgen over de evolutie van de coronacijfers.
"De cijfers op het terrein zien er veel slechter uit dan de cijfers die we te horen krijgen", zegt Berx in de coronacommissie van de Kamer.
"Er broeit wat. We houden ons hart vast". (VRTNWS)