U bent hier

De Lijn lanceert verbeterde druktebarometer

Vlaanderen
01.12.2020 - 08.34u
Door: Mark Jaspers

De Lijn lanceert vandaag haar vernieuwde druktebarometer. Met de tool in de bestaande app van De Lijn kunnen reizigers zien hoe druk het is op hun bus of tram. In deze verbeterde versie kan de reiziger feedback geven op de drukte van de eigen rit.

Verbeterde versie van de druktebarometer

Eind oktober lanceerde De Lijn in haar app de druktebarometer. Reizigers die een halte opzoeken, zien naast de rit een gekleurd (van groen, over geel en oranje tot rood) icoon staan: dit icoon geeft aan hoe druk de specifieke rit is (bv. veel zitplaatsen vrij, enkele zitplaatsen vrij, enkel staanplaatsen vrij, amper staanplaatsen vrij).

Roger Kesteloot, directeur-generaal: 'De voorspelling van de drukte gebeurt op basis van de geregistreerde MOBIB-scans op de lijn tijdens de voorgaande week, aangevuld met fysieke tellingen die regelmatig uitgevoerd worden. Het is dus erg belangrijk dat reizigers altijd hun MOBIB-kaart scannen bij het opstappen.'

Hoe werkt de feedbackknop?

Geeft het icoon aan dat er nog veel zitplaatsen vrij zijn en klopt dat? Dan kan de reiziger dit bevestigen. Geeft het icoon aan dat er nog veel zitplaatsen vrij zijn, maar is dat eigenlijk niet zo? Dan kan de reiziger dit afwijzen en aanduiden hoe druk het is.

Op basis van die feedback kan het algoritme dat gebruikt wordt, verbeterd worden.

Lydia Peeters, minister van Mobiliteit: 'Deze extra tool komt zeker van pas naast de verschillende maatregelen die we samen met De Lijn al hebben genomen om het veilig gebruik van het openbaar vervoer tijdens de coronacrisis te garanderen.

Door de nieuwe feedbackfunctie van de druktebarometer in de De Lijn app, zal de informatie meer up-to-date zijn, waardoor reizigers een beter zicht krijgen op de drukte van de verschillende lijnen.'

Praktisch

Reizigers kunnen de app downloaden in de App Store, Google Play Store of via de website van De Lijn.

In de app kan de reiziger zijn halte ingeven.

De reiziger krijgt dan de lijn(en) te zien met doorkomsttijden.

Links naast het lijnnummer staat er een tram- of busicoontje. Dat was vroeger ook al zo, maar nu staat daar ook een groen, geel of rood icoontje bij. Dit icoontje geeft aan hoe druk de specifieke rit is.

In de nieuwe versie kan de reiziger feedback geven op dit icoontje door aan te duiden of dit klopt of niet.

imageMeer nieuws

EP-leden willen dat recht om offline te zijn een EU-grondrecht wordt

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 22.01.2021 - 18.43u

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'

'Containerterminal Beverdonk neemt maatregelen tegen geluidsoverlast'
Grobbendonk | Nationaal | Provincie Antwerpen 22.01.2021 - 17.54u

Gouverneur van Antwerpen Cathy Berx: "We houden ons hart vast"

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.01.2021 - 17.00u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto