Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'e-Rolstoelplateaufiets : uniek in Neteland, nieuw verhuurpunt in WZC De Troon Vorselaar'

WZC De Troon : rolstoelplateaufiets

Primeur voor rolstoelgebruikers. Op campus De Troon Vorselaar staan voortaan 2 rolstoelplateaufietsen ter beschikking voor wie een fietstocht wil maken met een rolstoelgebruiker.

De nieuwe fiets die vrijdag werd voorgesteld, is uiteraard een elektrisch model.

En dat scheelt heel wat kracht van de bestuurder,  vergeleken met het (oudere) model dat enkel op intense spierkracht van de bestuurder voortbeweegt.

De nieuwe e-fiets kost €11.000,  maar heeft een goudwaarde.  Geld dat werd verzameld door o.a.  Fietsersbond, Cera bank, gemeentebestuur Vorselaar, de Hoptimisten en serviceclub Kiwanis. Ook het 'Wielercomité Vorselaar' en Okra droegen hun steentje bij.   

Hoofddoel : mensen die door hun oudere leeftijd of een ziekte minder mobiel zijn,  toch mobiel te kunnen zijn door de hulp van een fietsbestuurder.

De vaste standplaats van de 2 rolstoelfietsen is campus De Troon aan Sassenhout. Iedereen die dat wil, kan de fiets huren onder het motto "iederéén op de fiets". Voor een halve dag betaal je €3,00, voor een volledige dag €5,00. Het is ook mogelijk om een vrijwilliger-fietsbestuurder in te schakelen. Afspraken maak je met Jan Vervoort - mobiel 0475-935917.

 

'Kennis over dit uniek systeem is belangrijk voor vlot gebruik'

“Het rijden met zo’n rolstoelplateaufiets vergt wel wat kennis, en vergt een korte opleiding”, zegt Jan Vervoort. “Het plateau vooraan is iets meer dan 1 meter breed. Op een smal fietspad ligt het niet altijd voor de hand om fietsverkeer dat uit de tegenovergestelde richting komt, veilig te kruisen. Ook over de manier waarop je met een rolstoel op het plateau moet rijden en hoe je alles stevig moet verankeren, is belangrijk.  Wees gerust : na één keer ben je al vertrokken."

Er is heel wat belangstelling, ook van buiten Vorselaar.  In het WZC De Troon, een tehuis voor mensen met een verstandelijke beperking, zijn al heel wat reservaties genoteerd.

Foto's Adrie de Kok / NNieuws.

Rolstoelplateaufiets : uniek in Neteland, nieuw verhuurpunt in WZC De Troon Vorselaar

Rolstoelplateaufiets : uniek in Neteland, nieuw verhuurpunt in WZC De Troon Vorselaar

Sassenhout 43, Vorselaar, België

WZC De Troon : rolstoelplateaufiets

Deel dit artikel