U bent hier

Eddy IJs is zevende streekproduct voor Vorselaar : 70 jaar nostalgie

Vorselaar
19.04.2017 - 17.28u
Door: Herman Gezelle

Eddy IJs uit Vorselaar werd vanmiddag in De Wingerd officieel erkend als streekproduct. Eddy IJs is al 70 jaar een begrip in het dorp en krijgt nu ook die erkenning. Voor de gelegenheid liet de familie Van Hoof een replica-ijskar, een nieuw logo en een nieuwbakken frisco aanrukken.

Eddy IJs gaat al vier generaties mee. Eddy Van Hoof reed 52 jaar door Neteland met z'n roomijswagen.  Voor Vorselaar vanaf vandaag het zevende streekproduct.

Een levensverhaal van 70 jaar Eddy IJs...

Jolien Laenen, zaakvoerster van De Wingerd, is de dochter van Marina Van Hoof, en kleindochter en petekind van Eddy Van Hoof.

Jolien vertelt een boeiend levensverhaal samen met haar grootvader Eddy Van Hoof (foto's) :   '70 jaar geleden – net na de oorlog - begon Jules Van Hoof met het maken van 'consumptieijs'. Samen met zijn vrouw Jeanne draait hij ijs naar eigen recept en 'leuren' ze in Vorselaar en Grobbendonk Jules met de triporteur, Jeanne met paard en kar.

Hun zoon Eddy Van Hoof (geboren in 1939), groeit op in het gezin van de 'ijsventers', stapt reeds op jonge leeftijd mee in de zaak en leert de kneepjes van het vak van zijn vader. Het zit hem in de genen en in 1977 neemt EDDY de zaak over en wordt EDDY IJS.. Paard en kar zijn met de jaren al vervangen door auto's en bussen maar de recepture blijft ongewijzigd, het ambachtelijke recept blijft behouden.

Eddy rijdt samen met zijn vrouw door de straten van Vorselaar en aangrenzende gemeenten, in de begin jaren van Eddy Ijs was ook dochter Marina op de 'baan' te vinden, achter het stuur van een Renault Estafette.

EDDY IJS wordt een begrip in Vorselaar, Grobbendonk en Pulle. Tot op vandaag roept dit nog steeds nostalgische herinneringen op.

In 2007 rijdt EDDY voor de allerlaatste keer met zijn ijskar rond. Maar het verhaal van het ijs stopt niet, zijn dochter – Marina Van Hoof – opende in 2003 De Wingerd, waar ze zelf haar ijs maakte zoals geleerd van haar vader in de tijd dat ze mee de baan op ging.

Tot vandaag wordt er in De Wingerd nog EDDY IJS gemaakt, volgens recepture van toen. De FRISCO van 'den Eddy' werd afgelopen zomer terug gelanceerd door Marina en haar dochter Jolien, onder het toeziend oog van vader.

De pure nostalgie en populariteit van de FRISCO was plots terug van weggeweest. Dit jaar bestaat het Eddy-ijs 70 jaar. Net ook dit jaar dat Vorselaar 900 jaar bestaat, erkend het gemeentebestuur dit als Vorselaars streekproduct, iets waar wij – als rasechte Vorselarenaren – toch bijzonder fier om zijn.

Onze pa heeft de oude ijskar van mijn overgrootmoeder opnieuw gebouwd', vertelt Jolien Laenen. "We vonden daar een foto van en die diende als model. Met de kar trekken we naar evenementen, zoals de feestelijkheden rond 900 jaar Vorselaar. En ze kan worden gehuurd voor feestjes.

Gebouwd zoals vroeger, met unieke elementen met modern looks, enkel het ijs ... dat blijft traditioneel en ongewijzigd, pure ambacht van weleer,' besluit een fiere Jolien Laenen.

Burgemeester Lieven Janssens kwam een oorkonde overhandigen en oordeelde: "Dit is de beste crème van de Kempen..." (pp)

imageMeer nieuws

Zonnekijkdag ASH-Polaris

Zonnekijkdag ASH-Polaris
Herentals | Neteland 29.06.2022 - 14.27u

Geelse studenten Bouw realiseren projecten met impact

Geelse studenten Bouw realiseren projecten met impact
Kempen regio | Vlaanderen 29.06.2022 - 11.45u

Inflatie stijgt verder door naar 9,65 procent: naast energie is ook voeding een van de grote boosdoeners

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 29.06.2022 - 11.33u

Herbestemming oude pastorie in Meerhout-Centrum

Kempen regio 29.06.2022 - 09.49u

De Lakenpoortse reikt laatste cheque uit

De Lakenpoortse reikt laatste cheque uit
Herentals | Neteland 29.06.2022 - 08.57u

Wout van Aert verteert hogere trainingsarbeid: "Ik heb op het juiste moment afgeremd"

EU | Internationaal | Kempen regio | Neteland 29.06.2022 - 00.13u

Brigade Piron Nete & Aa houdt opendeur vol nostalgie

Brigade Piron Nete & Aa houdt opendeur vol nostalgie
Herentals | Internationaal | Nationaal | Neteland 28.06.2022 - 17.58u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto