U bent hier

Eerste hybride bussen in regio Mechelen

Kempen regio | Provincie Antwerpen
14.05.2020 - 16.08u
Door: Mark Jaspers

De Lijn rijdt voortaan met gloednieuwe hybride bussen op de stadslijnen in Mechelen. In een eerste fase gaat het om 11 hybride bussen. Tegen begin 2021 komen er nog eens 12 bij. De 23 hybride bussen worden verdeeld over Mechelen en Rumst.

Duurzaam Mechelen

Wie kiest voor openbaar vervoer om zich te verplaatsen, kiest sowieso voor het milieu. Maar door het inzetten van groene bussen draagt De Lijn nog een extra steentje bij aan een schone en dus gezondere leefomgeving.

De 23 nieuwe bussen vertegenwoordigen 17% van het totale Mechelse buspark. In Mechelen is men bijzonder verheugd over de nieuwe aanwinst.

Mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke: "Als stad zijn we blij dat er gehoor gegeven wordt aan onze vraag naar verduurzaming van de busvloot. Dat er een vloot van 13 nu al in Mechelen zal rijden, komt de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer en de zuurstof in onze stad alleen maar ten goede."

Minister van mobiliteit Lydia Peeters: "We willen tegen 2025 alle stadskernen emissievrij bedienen. Met de hybride bussen die binnenkort in regio Mechelen en Rumst zullen rijden, zetten we weer een stap vooruit in het vergroenen van de vloot.

Zo dragen we proactief bij aan het behalen van onze klimaatdoelen. Met de middelen die ik in 2019 nog heb kunnen vrijmaken kon De Lijn een recordaantal hybride bussen bestellen."

23 in totaal

De 13 gloednieuwe hybride bussen werden gebouwd door VDL en werden toegewezen aan de stelplaats Mechelen. Het betreft het eerste deel van een totale bestelling van 23 hybride bussen voor de regio Mechelen-Rumst. De resterende 10 worden de komende maanden verwacht.

Tegen het einde van 2020 zal Mechelen dus 23 spiksplinternieuwe, milieuvriendelijke hybride bussen hebben rondrijden. De duurzame nieuwkomers vervangen 23 oudere dieselbussen, en zijn dus een belangrijke aanwinst voor de bescherming van het milieu.

Groene bussen

De 23 hybride bussen maken deel uit van een totaal van 417 hybride bussen die De Lijn bestelde tussen 2010 en 2018. Na Antwerpen, Leuven, Gent, Brugge, Oostende, Hasselt-Genk en de Vlaamse Rand is het nu dus de beurt aan Mechelen en omgeving.

Hybride bussen combineren elektrische batterijen met een dieselmotor. Ze kunnen volledig elektrisch rijden over een bepaalde afstand, waardoor ze zonder uitlaatgassen door de stad kunnen rijden.

Op de streeklijnen rijden ze hybride, waarbij ze elektrische aandrijving afwisselen met dieselaandrijving. Hybride bussen kunnen bovendien, na aanpassing, volledig elektrisch rijden. Voorwaarde is wel dat er voldoende laadpalen langs het traject zijn.

Versnelde vergroening

Hybride bussen zijn een flinke stap voorwaarts in de vergroening van het openbaar vervoer. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de Vlaamse luchtkwaliteit en de klimaatdoelstellingen.

Ze zijn bovendien niet enkel veel milieuvriendelijker, ze rijden ook beduidend stiller. De Lijn bestelde in 2019 een recordaantal groene bussen, goed voor liefst 200 hybrides. In totaal worden er tussen 2020 en 2022 welgeteld 353 nieuwe hybride bussen verwacht.

Bijna één op de drie bussen van De Lijn zal dan groen zijn. Hiermee schakelt de Vlaamse vervoermaatschappij bewust een versnelling hoger om haar wagenpark aan een versneld tempo te vergroenen en te verjongen.

imageMeer nieuws

EMA: "Voordelen van J&J-vaccin wegen op tegen mogelijk klein risico"

EMA: "Voordelen van J&J-vaccin wegen op tegen mogelijk klein risico"
Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.04.2021 - 14.57u

Groep Heylen : 'Grootste logistieke campus van België verwelkomt eerste huurders'

Groep Heylen : 'Grootste logistieke campus van België verwelkomt eerste huurders'
Herentals | Nationaal | Vlaanderen 20.04.2021 - 14.51u

Politie Neteland : 'Wie telefoon niet opneemt, mag wijkagent verwachten'

Politie Neteland : 'Wie telefoon niet opneemt, mag wijkagent verwachten'
Grobbendonk | Herentals | Herenthout | Neteland | Olen | Vorselaar 20.04.2021 - 12.54u

Opnieuw chartervluchten vanuit Deurne

Provincie Antwerpen 20.04.2021 - 10.53u

SD Schrijnwerkerij & Interieurbouw neemt Biwood over

SD Schrijnwerkerij & Interieurbouw neemt Biwood over
Herentals | Kempen regio | Neteland 20.04.2021 - 10.43u

Neteland lanceert coronaproof alternatief voor officiële Buitenspeeldag

Neteland lanceert coronaproof alternatief voor officiële Buitenspeeldag
Grobbendonk | Herentals | Herenthout | Neteland | Olen | Vorselaar 19.04.2021 - 22.55u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto