Vlaams minister-president Kris Peeters legde vanmorgen de eerste steen met een handafdruk in beton voor een nieuw Europees distributiecentrum op Antwerp East Port in Grobbendonk.   Op het multimodale bedrijventerrein bouwt Groep Heylen een duurzame ontwikkeling voor Belspeed en haar nieuwe klant FNG Group.  Belspeed rolt vanuit dit ‘state of the art’-magazijn haar Europese omni channel distributiestrategie verder uit.  Er komen 250 extra jobs.

Vlaams minister-president Kris Peeters en afgevaardigden van Groep Heylen, Belspeed, FNG, NV De Scheepvaart en Port of Antwerp onderstreepten vanop de tentoonstellingsboot '75 jaar Albertkanaal'  het belang van Antwerp East Port én de spectaculaire groei van e-commerce. Wim Heylen Executive Chairman Groep Heylen overhandigde nog een Boretti-wielershirt aan de sportieve minister-president.  

Belspeed sterk groeiend ‘supply chain solution’ bedrijf

“Belspeed is een sterk groeiend ‘supply chain solution’ bedrijf, actief in de wereld van de fashion & lifestyle”, vertelt Marc Luyckx namens Antwerp East Port (AEP). ”Na de recente overname van concurrent TNT Fashion Logistics is Belspeed de op één na grootste logistieke dienstverlener in deze sector in Europa.”

Om deze explosieve groei te ondersteunen koos Belspeed voor een vestiging op de site van Antwerp East Port aan het Albertkanaal in Grobbendonk. Groep Heylen werd geëngageerd als partner voor het ontwerp, de investering en de bouw van het nieuw Europees distributiecentrum. Belspeed start op 1 juni in een bestaande hall van 11.500 m². Die is gelegen vlak naast het nieuwe bijkomende magazijn en de bijhorende kantoren,  die beiden momenteel volop in opbouw zijn.

Dit nieuwe magazijn  wordt opgeleverd op 1/9/2014. Het zal perfect uitgerust worden voor modern ‘omnichannel  e-fulfilment’ en voor het klassieke orderpicking. “Concreet betekent dit dat we hier een nieuw  magazijn bouwen met een vloeroppervlakte van 12.500 m²”, verduidelijkt Marc Luyckx. “Het magazijn biedt 12.20 m vrije hoogte en bevat 14 laadperrons (loading docks) en twee gelijkvloerse poorten.  Het gebouw omvat ook 1.250 m² kantoren en sociale ruimte,  met een mogelijkheid tot uitbreiding.

De bestaande hall  van 11.500 m²en 12  laadperrons, die vanaf 1 juni dient als startlocatie, wordt na ingebruikname van het nieuwbouw magazijn  de uitbreidingszone die plaats zal bieden aan de verwachtte groei van de Belspeed activiteiten.”

De vloer is voorzien om een stalen mezzanine constructie met 3 verdiepingen te dragen. “Dit betekent een totale  nuttige oppervlakte voor orderpicking van 4 keer 8.500 m²”, becijfert Marc Luyckx. “We bieden zo dus 34.000 m² nuttige ruimte, met daarbij nog een verpakkings- en expeditiezone van 4.000 m². Boven die expeditiezone is er nog een betonnen mezzanine van 2.500 m²”.

Conform de filosofie van Groep Heylen voldoet het nieuwe gebouw aan de hoogste eisen qua duurzaamheid en energie-efficiëntie. “We scoren zelfs nog een stuk beter dan de strengste normen”, beklemtoont Marc Luyckx. “Wij zijn blij dat we in Belspeed een partner vonden die dezelfde hoge standaard hanteert. Net zoals Groep Heylen altijd het hoogste haalbare nastreeft, mikt ook Belspeed steeds op die uitmuntendheid. En dat op alle mogelijke domeinen binnen hun expertise: distributie, logistiek, klantenservice, accountmanagement, douane, import en IT. We zijn oprecht trots dat een onderneming met deze ambitie voor ons koos.”

Ook voorzitter Wim Heylen van Groep Heylen toont zich uitermate tevreden met de keuze van Belspeed voor AEP. “Dit bewijst andermaal dat de logistiek een stuk van de economische toekomst van de regio Kempen en de provincie Antwerpen vormt. Bij een  volledige invulling van dit project mogen we dromen van een tewerkstelling van 250 FTE’s

Die mensen zullen jaarlijks ongeveer 40 miljoen stuks oppikken, inpakken en verzenden. We mogen het grote belang van de keuze van Belspeed voor AEP niet onderschatten. Het geeft aan dat AEP werkelijk dat verlengstuk van de grote Antwerpse haven is. Of om het in beeldspraak te zeggen: ‘Antwerp East Port geeft extra vermogen aan de motor van de Vlaamse economie.

De aanwezigheid van de Minister-President, die we bijzonder op prijs stellen, bevestigt dat. Hij en de ganse Vlaamse Regering hebben van bij het begin hun geloof in ons project getoond. Wij hopen dat de volgende Vlaamse regering met evenveel overtuiging zal geloven in het verhaal van de logistiek als economische pijler van de Kempense, Antwerpse en Vlaamse economie.”

Foto's Guy Verellen / Nnieuws.