Europa en Japan vormen vanaf vandaag de grootste vrijhandelszone ter wereld. Europeanen en Japanners zijn samen met 640 miljoen mensen. En sinds vanochtend zijn er dus heel wat barrières tussen de twee landen opgeheven en daar kunnen vooral bedrijven van profiteren.
En bedrijven die meer winst maken, dat is goed voor de economische groei. En daar profiteren de burgers dan weer van.
Europeanen en Japanners gaan samen voor een 'win-win', zoals dat heet.
Jarenlange onderhandelingen gingen er aan vooraf. Dagelijkse urenlange vergaderingen met juristen, handelsingenieurs, economen en diplomaten van beide zijden. En toen ze eindelijk waren uitgediscussieerd bedachten de onderhandelaars dat het kindje ook nog een naam moest krijgen.
Veel verbeelding legden ze daarbij helaas niet aan de dag. Het werd dan maar het 'Economic Partner Agreement', de 'Economische Partnerovereenkomst', of kortweg : EPA
Exportbedrijven likkebaarden
Vooral op de hoodfkwartieren van bedrijven die het van export (uitvoer naar het buitenland) moeten hebben knallen de champagnekurken. Hoe meer paperassen om in te vullen, hoe meer taksen ('invoerrechten') ze moeten betalen ook, hoe nefaster dat immers voor hun winst is.
Uiteraard moeten beide handelspartners hun voordeel kunnen doen met het akkoord.
Dus wordt het ook voor Japanse bedrijven makkelijker om hun producten naar Europa te exporteren. EPA gaat de handel tussen Europa en Japan echt wel fundamenteel beïnvloeden. Het vrijhandelsakkoord heeft betrekking op 90 % van de geëxporteerde goederen, vanuit Japan naar ons en vanuit Europa naar Japan.
Zaken doen MET en zaken doen IN Japan
Ook zaken doen in Japan zelf wordt voor Europese bedrijven een stuk makkelijker. Door het akkoord kunnen Europese bedrijven bijvoorbeeld makkelijker deelnemen aan openbare aanbestedingen (waarbij ondernemers een prijs-kwaliteit-offerte kunnen indienen).
Dit is een belangrijk signaal. Het groeiend protectionisme zoals we dat bijvoorbeeld bij Donald Trumps Amerika zien mag niet de nieuwe norm worden. (VRTNWS) Foto's archief Nnieuws.
Een Nijlens gezin verzamelt per jaar gemiddeld 75kg restafval. Daarmee zitten we bij de beste leerlingen in de Vlaamse klas maar het kan altijd beter.
Daarvoor gaat het lokaal bestuur scholen mee inschakelen en er is ook een filmpje over de nieuwe blauwe zak. Want die biedt kansen om nóg beter te recycleren. Daarover zo dadelijk meer, eerst iets over heel propere scholen.
Nijlense scholen doen mee aan operatie proper. Er worden filmpjes gemaakt met tips en tricks om de afvalberg verder te verkleinen.
Binnenkort een architectenbureau of kapperszaak in het oud-gemeentehuis van Poederlee? Het zou zomaar kunnen. De Lilse gemeenteraad besliste gisteren namelijk om het historische pand te verpachten.
Het gaat om een princiepsbeslissing. De juiste voorwaarden voor de verpachting moeten nog uitgewerkt worden.
Gisteren keurde de gemeenteraad een verordening goed die een duidelijk kader afbakent voor de realisatie van nieuwe weekendverblijven. Met de verordening wil de gemeente het natuurbehoud verzekeren, illegale bewoning tegengaan en bouwovertredingen voorkomen.
De gemeente wil op deze manier ook streven naar kwaliteitsvolle verblijven en een toeristische opwaardering van de zones voor weekendverblijven.
Zaterdag 27 februari start de Week van de Vrijwilligers
De duizenden vrijwilligers van Kempense verenigingen hebben een zwaar jaar achter de rug. Corona hakte stevig in op het verenigingsleven. Mensen samenbrengen, toch wat de hoofdtaak van verenigingen, kon niet meer.
Tussen de Ringlaan en de Keiheuvelstraat in Wezel komt een nieuwe verkaveling. De Koepel van het Mols Cultuurbeleid adviseerde om de nieuwe straat de naam 'Tussenstraat' te geven.
De gemeenteraad gaf in de zitting van 22 februari hierover definitieve goedkeuring. 'Tussenstraat' verwijst naar de locatie van de verkaveling gelegen 'tussen' de Ringlaan en de Keiheuvelstraat.
De Belgische reissector vraagt, via de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR) en de Union Professionnelle des Agences de Voyages (UPAV), vrijdag duidelijkheid van de overheid over het reisverbod. De verenigingen willen op het komend overlegcomité een duidelijk perspectief.
"De situatie in de reissector is kritiek. Niet alleen de reisbureaus, maar ook de reizigers willen van de overheid horen wanneer en onder welke voorwaarden toeristische reizen weer mogelijk zijn", zegt Koen van den Bosch van de VVR.
Sinds vorig najaar werkt een gespecialiseerd ontwerpteam aan een conceptstudie voor de toekomst van de as Augustijnenlaan, Belgiëlaan en Olympiadelaan (de ABO-as).
'Ze doen dat onder de naam L-ABO, een afkorting met de eerste letters van elke betrokken straat', zegt burgemeester Mien Van Olmen.
Er hing vandaag net als gisteren veel fijn stof in de Kempense lucht. Uit metingen van het meetstation in Dessel blijkt dat de waarschuwingsdrempel is overschreden.
Mensen met luchtwegproblemen kunnen dan best geen zware inspanningen doen.
Het fijn stof wordt veroorzaakt door de zuidelijke luchtstromingen waarin we nu al een week zitten. Die hebben zand uit de Sahara-woestijn in het noorden van Afrika tot hier gebracht.
Over het coronavaccin is al veel gezegd en geschreven, toch hebben nog veel mensen er vragen bij.
Daarom organiseren AZ Turnhout en de huisartsen uit de regio op dinsdagavond 2 maart samen een online infosessie over dit thema. Tijdens de infoavond geven artsen op een verstaanbare manier wetenschappelijke info over de vaccins.
Daarnaast vertellen ze ook meer de werking van de vaccinatiecentra van Turnhout en Weelde.
Op het vlak van digitale communicatie draait de wereld steeds sneller. De covid-crisis heeft dat alleen maar verder in de verf gezet. Niet in het minst bij ziekenhuizen, waar contact met familie en vrienden veel moeilijker bleek, dan het zou mogen zijn.
Samen met de vzw Digidak, dat de missie heeft om de digitale kloof te verkleinen en de sociale cohesie te vergroten, zette Intracto daarom de schouders onder een actie voor het Ziekenhuisnetwerk Kempen (Herentals, Mol, Turnhout & Geel).