Europa en Japan vormen vanaf vandaag de grootste vrijhandelszone ter wereld. Europeanen en Japanners zijn samen met 640 miljoen mensen. En sinds vanochtend zijn er dus heel wat barrières tussen de twee landen opgeheven en daar kunnen vooral bedrijven van profiteren.
En bedrijven die meer winst maken, dat is goed voor de economische groei. En daar profiteren de burgers dan weer van.
Europeanen en Japanners gaan samen voor een 'win-win', zoals dat heet.
Jarenlange onderhandelingen gingen er aan vooraf. Dagelijkse urenlange vergaderingen met juristen, handelsingenieurs, economen en diplomaten van beide zijden. En toen ze eindelijk waren uitgediscussieerd bedachten de onderhandelaars dat het kindje ook nog een naam moest krijgen.
Veel verbeelding legden ze daarbij helaas niet aan de dag. Het werd dan maar het 'Economic Partner Agreement', de 'Economische Partnerovereenkomst', of kortweg : EPA
Exportbedrijven likkebaarden
Vooral op de hoodfkwartieren van bedrijven die het van export (uitvoer naar het buitenland) moeten hebben knallen de champagnekurken. Hoe meer paperassen om in te vullen, hoe meer taksen ('invoerrechten') ze moeten betalen ook, hoe nefaster dat immers voor hun winst is.
Uiteraard moeten beide handelspartners hun voordeel kunnen doen met het akkoord.
Dus wordt het ook voor Japanse bedrijven makkelijker om hun producten naar Europa te exporteren. EPA gaat de handel tussen Europa en Japan echt wel fundamenteel beïnvloeden. Het vrijhandelsakkoord heeft betrekking op 90 % van de geëxporteerde goederen, vanuit Japan naar ons en vanuit Europa naar Japan.
Zaken doen MET en zaken doen IN Japan
Ook zaken doen in Japan zelf wordt voor Europese bedrijven een stuk makkelijker. Door het akkoord kunnen Europese bedrijven bijvoorbeeld makkelijker deelnemen aan openbare aanbestedingen (waarbij ondernemers een prijs-kwaliteit-offerte kunnen indienen).
Dit is een belangrijk signaal. Het groeiend protectionisme zoals we dat bijvoorbeeld bij Donald Trumps Amerika zien mag niet de nieuwe norm worden. (VRTNWS) Foto's archief Nnieuws.
VZW Herentaldum bestaat dit jaar 50 jaar. 'De Geschiedkundige Kring werd opgericht door een beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 mei 1972.
Een initiatief van destijds stadsarchivaris Jan Goris, het enige bestuurslid dat na 50 jaar vandaag nog actief is in de kring als secretaris. Goris was de opvolger van stadsarchivaris E.H. Remi Verellen, gewezen professor in het Sint-Jozefscollege en later pastoor van het Begijnhof.
De protestgroep 'De Geluidsdempers' uit de woonwijk Herentals Linkeroever heeft vanmiddag een stille protestactie aan Dompel gehouden naast de in opspraak gekomen zomerbar Bloom.
'De overlast in de weekends tijdens de zomermaanden juli en augustus bleef ook na na 22:00 uur aanhouden en de nachtrust voor de vele bewoners in de buurt werd daardoor niet gerespecteerd', klinkt het bij de protesterende buurtbewoners.
Nu zaterdag 20 augustus om 18.30u speelt VC Herentals in het kader van de Beker van Antwerpen tegen KFC Heikant.
Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer heeft een nieuwe blikvanger, op het strand prijkt een reuzegrote zonnebril.
Deze bril is 1,8 meter hoog en werd op vraag van het Zilvermeer geconstrueerd met de 3D-betonprinter van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw.
Studenten aan de bouwopleiding van de Thomas More Hogeschool deden op die manier kostbare praktijkervaring op.
Vanaf 1 september hoeven de Herentalsenaren niet langer een afspraak te maken voor een bezoek aan het recyclagepark Hemeldonk.
Het afsprakensysteem is niet meer nodig om de toegang tot het recyclagepark vlot te laten verlopen. Het stadsbestuur vroeg aan IOK Afvalbeheer om het afsprakensysteem stop te zetten. Omdat er geen praktische bezwaren zijn, wordt het afsprakensysteem dus stopgezet.
In Antwerpen is vanavond een korte maar hevige brand uitgebroken in de Boerentoren.
Intussen is de brand in een bijgebouw van de iconische toren onder controle. De toren is momenteel gesloten voor grote renovatiewerken.
Volgens de brandweer is er bij de brand geen asbest vrijgekomen. (VRTNWS)
Nafi Thiam heeft haar favorietenrol op de zevenkamp waargemaakt.
Onze landgenote had niet eens haar beste niveau nodig om haar Europese titel te verlengen.
Noor Vidts viel net als op de Olympische Spelen in Tokio (4e) en het WK in Eugene (5e) net naast het podium. (VRTNWS) Beelden Atletieknieuws.
Een tekort aan redders zorgt ervoor dat het grote publiek tijdens de week overdag niet meer kan gaan zwemmen in het zwembad van Nijlen.
Gezien de omvang van het zwembad zijn er twee redders nodig en die heeft Nijlen niet. (VRTNWS)
Geen publiekszwemmen meer tijdens schooluren in Nijlens zwembad: "Er zijn te weinig redders" https://t.co/6jAR4oi7hW #vrtnws
Bruno De Wever (UGent), expert over de geschiedenis van de Vlaamse beweging, roept de organisatie van de IJzerwake op "om radicaal te breken met hun neofascistische vleugel".
Hij doet dat naar aanleiding van het omstreden festival Frontnacht waarvan eerder deze week de vergunning werd ingetrokken.
De hele hetze rond Frontnacht doet volgens De Wever de Vlaamse beweging geen goed. (VRTNWS)
Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft eerder deze maand klacht ingediend tegen een hondenverkoper uit Kasterlee, omdat die aan verschillende klanten zieke puppy's zou hebben verkocht.
Vrijdag volgt er nog een tweede klacht tegen de handelaar, over een website die "puberpups" aanbiedt en die volgens GAIA misleidend zou zijn. (VRTNWS)