U bent hier

Extreem heet in Spanje en Portugal: temperaturen tot 50°C verwacht

Internationaal
02.08.2018 - 09.48u
Door: Mark Jaspers

Het lijkt er sterk op dat we vanaf donderdag opnieuw met een hittegolf te maken krijgen met temperaturen boven de 30 graden. Maar dat is nog niets in vergelijking met Spanje en Portugal. Daar wordt misschien een absoluut record gebroken.

De komende dagen worden er temperaturen tussen 45 en 51 graden voorspeld, en dat zou een record zijn van de hoogste temperatuur ooit op het Iberische schiereiland en in Europa.

Het is zo heet in Spanje en Portugal omdat er een hete luchtmassa van over het Afrikaanse continent noordwaarts richting Europa komt. Die extreme hittegolf strekt zich uit vanuit het zuidwesten over het centrum van het Iberische schiereiland, en duurt nog tot na het weekend.

In 27 van de 50 Spaanse provincies geldt de komende dagen een extreem hitterisico, vooral in de acht provincies in de zuidelijke regio Andalusië en het gebied rond hoofdstad Madrid. In andere provincies zullen de temperaturen iéts minder hoog oplopen, al is dat met maxima rond de 40 graden relatief. En ook 's nachts koelt het nauwelijks af: de minima blijven in het hele land boven de 20 graden.

Portugal

In buurland Portugal krijgen ze de komende dagen hetzelfde weer. Daar voorspelt weerinstituut IPMA een hittegolf van donderdag tot het weekend, met maximatemperaturen van 45 graden in sommige regio's.

De minima schommelen rond de 30 graden. Het ministerie van Gezondheid voor veel fijn stof in de lucht. Dat stof zou door de luchtstromen uit Noord-Afrika en een gebrek aan wind in Portugal terechtkomen.

Door de aanhoudende hitte en droogte stijgt ook het risico op bosbranden. Daarom staan bijna 11.000 brandweermannen en 56 blusvliegtuigen standby om eventuele brandhaarden snel te kunnen blussen. (VRTNWS)


imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto