Vandaag besliste de Ministerraad van de federale regering tot een ambitieus Actieplan ter Promotie van de fiets: BE CYCLIST.

De verschillende ministers en staatssecretarissen komen met concrete en meetbare fietspromotie-acties. Vicepremier en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet coördineert.

Het is de eerste keer dat een federale regering officieel van fietspromotie een gemeenschappelijke en gecoördineerde doelstelling maakt. De acties kaderen in de doelstelling in het regeerakkoord voor de modal shift en om meer mensen te overtuigen om te kiezen voor actieve en milieuvriendelijke vervoerswijzen.

Première: het allereerste federale fietsactieplan nu België het Wereldkampioenschap Wielrennen organiseert, aan het einde van de Week van de Mobiliteit, komt de regering voor het eerst met een federaal Actieplan ter Promotie van de Fiets.

Georges Gilkinet, Vicepremier en federaal Minister van Mobiliteit die het initiatief nam voor dit plan, is zeer tevreden: "Als meer mensen fietsen, is dat goed voor onze economie, want de kosten van files zijn torenhoog en het gaat om een belangrijke economische sector.

Fietsen is ook goed voor onze fysieke gezondheid en ons mentaal welzijn: fietsen maakt gelukkig en is een echte vrijheid. En uiteraard heeft fietsen ook een positieve impact op ons klimaat als alternatief voor vervoermiddelen op fossiele brandstoffen.

Ik ben dan ook zeer tevreden met het ambitieuze plan Be Cyclist, waarbij al mijn collega ministers en staatssecretarissen acties ondernemen."

52 maatregelen, 21 ministers en staatssecretarissen, een ploeg van 11 miljoen Belgen

Het plan omvat een brede waaier van in totaal 52 kleine en grote meetbare maatregelen volgens 3 grote assen:

1) Makkelijker op de fiets, om de praktische toegang tot fietsen te vergemakkelijken en meer mensen op de fiets te helpen
2) Veiliger en comfortabeler op de fiets: meer veiligheid en comfort door betere infrastructuur
3) Iedereen op de fiets: de keuze van de fiets vanzelfsprekend.

De bedoeling is om zo veel mogelijk Belgen te helpen om op de fiets te springen. In het regeerakkoord engageert de regering zich tot een ambitieuze "modal shift" en tot een daling van de broeikasgassen met
55% tegen 2030.

Meer fietsers is ook een manier om de files te verminderen. Die kosten ons nu jaarlijks 2,3 miljard, zo rekende het Federaal Planbureau recent nog voor.'  Foto : Vicepremier en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet / rr.