Veilig naar school fietsen. Dat zou heel normaal moeten zijn. Jammer genoeg zijn er in Herentals nog heel wat plaatsen waar kinderen en jongeren zich onveilig voelen op de fiets.

Daarom organiseert de pas opgerichte Fietsersbond Herentals nu zondag 24 april om 14u een 'Kidical Mass' - vertrek op Grote Markt : een fietstocht op maat van kinderen en jongeren langs gevaarlijke situaties op weg naar school.

Tijdens deze fietstocht willen de fietsers tonen dat heel wat gevaarlijke situaties met eenvoudige aanpassingen op korte termijn veiliger gemaakt kunnen worden. De tocht gaat ook langs plaatsen die al veiliger geworden zijn.

Politieagenten op de fiets begeleiden de tocht.

Slecht fietsrapport : 5/10!

Herentals kreeg in februari een 5/10 op zijn fietsrapport, de tweejaarlijkse bevraging van de Fietsersbond nationaal en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

"Deze score stemt overeen met het gevoel dat fietsers hebben als ze in Herentals fietsen", zegt Wim Peersman, de kersverse voorzitter van Fietsersbond Herentals.

"Er is nog veel werk om van Herentals een stad te maken waar je veilig en aangenaam kan fietsen. Voor de duizenden kinderen en jongeren die school lopen in Herentals zijn er heel wat gevaarlijke punten die ze moeten omzeilen. Het is onze missie om iedereen, en zeker onze kinderen, keizerlijk te laten fietsen in de Keizerstede!"

Quick wins

Tijdens de Kidical Mass fietstocht zullen 150 fietsers waaronder veel kinderen en jongeren meefietsen.

Ook de burgemeester en schepenen zijn uitgenodigd, net als de scholen, de sportclubs en de verenigingen van de stad.

Wim Peersman: "We willen duidelijk maken dat met kleine aanpassingen op korte termijn heel wat mogelijk is. Het veranderen van een voorrang, het snoeien van een haag, het verplaatsen van een bloembak, verkeerslichten anders instellen, een fietssuggestiestrook schilderen, ... het zijn kleine dingen die weinig of niets kosten en die ervoor zorgen dat kinderen en jongeren veiliger naar school kunnen fietsen."

Aan het einde van de fietstocht krijgen de burgemeester en schepenen een rapport met aanbevelingen over quick wins die gerealiseerd kunnen worden tegen september, de start van het nieuwe schooljaar.

Na afloop van de fietstocht verzorgt de Herentalse circusschool Locorotondo een initiatie eenwieleren voor jong en minder jong bij de Kapel in de Wolstraat te Herentals.

Over de Fietsersbond Herentals

Keizerlijk fietsen in Herentals. Dat is de missie van de Fietsersbond Herentals. De Fietsersbond zet zich in voor aangenaam en veilig fietsen in de Keizerstede.

De afdeling Herentals werd opgericht in februari 2022 door een groep van 15 Herentalsenaren die zich willen inzetten om fietsen in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven aangenamer en veilig te maken.

De Fietsersbond is een onafhankelijke ledenvereniging met 23.000 leden, 120 afdelingen en 1.200 lokale vrijwilligers over heel Vlaanderen.
www.fietsersbond.be
https://www.facebook.com/FietsersbondHerentals