Wie een soep of lunchgerecht bestelt in de nieuwe pop-up van Foodmaker in Hasselt, krijgt die geserveerd in een eetbaar bord. Een innovatie van CEO Lieven Vanlommel en zijn team in Oevel in het kader van het verduurzamen van het bedrijf.

Op die manier wordt afval gespaard.

De borden zijn gemaakt van een mengeling van geplette groenten en granen zoals biet en tarwe.

Die worden vervolgens verwerkt tot een pap en in een mal gebakken. Je kan ze vergelijken met een cracker of een hostie.

De soep dringt geleidelijk in de kom, die tot een uur bruikbaar blijft. De borden voor de salades houden het langer uit, tot 4 uren. "De meeste mensen eten het soepbord mee op", leert Lieven Vanlommel na de eerste dagen.

"De borden van de slaatjes zijn dikker en harder. De meeste klanten bijten er wel eens in, maar daar blijft het bij. Hoe dan ook: wanneer we ze bij het groenafval gooien, zijn ze na 30 dagen gecomposteerd."

Gezond menu vol groenten
In de pop-up kunnen bezoekers een aantal biologische gerechten uit de Foodmakerkeuken ontdekken. Er zijn heerlijke biologische maaltijden en verrassende vegan soepen met verse groenten en kruidenmengelingen, geschikt voor mensen met allergieën (gluten en lactose).

Bio koffie in Jeroom-kopjes om bij te houden
Naast de warme maaltijden is er ook bio koffie verkrijgbaar bij Foodmaker. De koffie wordt geserveerd in kopjes ontworpen door Jeroom. Leuk detail: de kopjes hou je daarna gewoon bij, zo gaat niets verloren. Je betaalt 5 euro voor een mok inclusief koffie.

Zero waste
De gerechten van Foodmaker worden ter plaatse geserveerd in eetbaar servies. Foodmaker is er namelijk van overtuigd dat wie kiest voor een gezonde levensstijl en een duurzame voedselproductie, ook kiest voor een gelukkiger, langer en gezonder leven op een schonere planeet met zero waste.

Foodmaker streeft een constante verbetering van hun ecologisch en duurzaam verhaal na.

Geen toegevoegde bewaarmiddelen
In de verse gerechten van Foodmaker zitten geen toegevoegde bewaarmiddelen, geen toegevoegde smaakstoffen en geen geraffineerde suikers. Ze zitten wél boordevol groenten en gezonde voedingsstoffen. Foodmaker maakt het je zo makkelijk om lekkere en gezonde keuzes te maken.  (pb-pp) (CEO Lieven Vanlommel met o.a. Kim Clijsters en Stefan Everts / foto archief NNieuws).