Foodmaker uit Oevel, de gezonde restaurantketen en producent van ultraverse maaltijden, wint de prestigieuze Mercuriusprijs.

Comeos, de federatie voor handel en diensten in België, ging op zoek naar een concept dat innovatief en flexibel met de coronacrisis omging.  Foodmaker laat Ikea en Decathlon achter zich.

Naar een online concept in 2 weken tijd

Foodmaker kreeg flinke klappen in de coronacrisis. De dertien restaurants moesten sluiten maar ook de omzet van de supermarkten en de airlines stuikte in elkaar.

Op het hoogtepunt van de crisis draaide de productie op nog maar 10%. In amper twee weken tijd zijn ze overgeschakeld van een puur fysieke restaurantketen naar een online shop.

Nu bieden ze Vedge Bags aan, kant-en-klaarmaaltijden voor bedrijven of het gezin, en maaltijdboxen, waaronder Back-on-Track, een gezondheidskuur met twee weken lang enkel gezonde gerechten van Foodmaker: ontbijt, middagmaal, vieruurtje en avondmaal.

Kledinglijn ontworpen door Belgische Olympiërs

Maar het blijft voor Foodmaker niet bij voeding alleen, het is een gezonde levensstijl die ze willen promoten.

En daar hoort ook de gepaste kleding bij. Zo lanceren ze op 10 december een nieuw lifestyle merk, FDMKR. Sportieve vrijetijdskleding, ontworpen door Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée.

"Met FDMKR willen wij mensen inspireren om een gezonde en verantwoorde keuze te maken. Wij willen bijdragen aan een gezonde, gelukkige en actieve levensstijl," zegt Lieven Vanlommel.

"Wij willen bewegen stimuleren en binnenkort kan dat in onze FDMKR collectie. Niemand minder dan onze Belgische gouden medaille-winnaars Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée zijn de ontwerpers. We lanceren een black and white editie van hoodies, sweaters, t-shirts, sweatpants en polo's in een eerste drop."

Gamechangers

De zevenkoppige jury van Comeos, onder leiding van Professor Gino Van Ossel, was unaniem en beloont Foodmaker met de titel "winkelconcept van het jaar". De winnaar werd gekozen op basis van vijf criteria: snelheid, innovatie, schaal-en haalbaarheid, businessimpact op lange en korte termijn en maatschappelijke impact.

Gino Van Ossel, Professor Retail-en Trademarketing aan de Vlerick Business School: "Foodmaker beantwoordde aan alle criteria: ze zijn niet alleen snel en innovatief, ze hebben gebruik gemaakt van de coronacrisis om zich heruit te vinden.

Het zijn echte gamechangers, ook post-corona. Bovendien zijn ze erin geslaagd om het rendement per werknemer te verdubbelen tijdens de crisis en plannen ze expansies in heel Europa."

Snel schakelen met een klein team

Lieven Vanlommel, oprichter en CEO van Foodmaker, besliste om in de lockdown met een klein team te schakelen. "We moesten onszelf heruitvinden", zegt Vanlommel.

"Het idee van online bestellen en leveren zat al jaren in mijn hoofd maar door de constante groei van het bedrijf was er geen tijd om daarop te focussen. Dat was het positieve aan deze crisis.

Met een klein team zijn we zeer gefocust aan het werk gegaan. Twee weken later leverden we onze Vedge Bags bij de mensen thuis in heel België. De appreciatie bij de mensen was enorm. Het is ook zo relevant: mensen beseffen nu dat ze maar beter letten op hun voeding. Hoe sterker je lichaam, hoe sterker je staat tegenover het virus."

Lieven Vanlommel is vereerd en dolgelukkig met de overwinning. "Dit is een ongelofelijke bekroning voor ons harde werk in zeer moeilijke omstandig-heden," aldus Vanlommel.

"Dat een Belgisch horecaconcept nu wint van zulke grote en knappe bedrijven is fantastisch. En het moet ook nog eens gezegd worden. Wij maken een zeer relevant product.

Het is zo belangrijk om je lichaam te verzorgen en gezond te eten."

Foto's Nnieuws/ © Guy Verellen - archief.