Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Foodmaker (Oevel) zet eerste stappen in Duitsland

Lieven Vanlommel CEO Foodmaker & Kim Clijsters - foto NNieuws

Foodmaker, de gezonde restaurantketen en producent van ultraverse maaltijden, zet zijn eerste stappen in Duitsland.

Het bedrijf uit Oevel biedt zijn maaltijden nu ook aan in de Duitse supermarkten van retailer REWE. In eerste instantie enkel in Nordrhein-Westfalen. Het Belgische groeibedrijf is een referentie in gezonde voeding en wil na België (Delhaize), Nederland (Albert Heijn) en Frankrijk (Monoprix en Franprix), nu ook de Duitse markt veroveren.

De lancering in Duitsland is een logische stap in de internationale plannen van Foodmaker.

Het Duitse Wernsing Food Family is aandeelhouder van het bedrijf en telt negen productiesites in Duitsland, België, Nederland, Denemarken, Zweden, Polen en Spanje.

De missie van Foodmaker is gezonde voeding voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar maken. CEO Lieven Vanlommel richtte het bedrijf op in 2004 en kende sinds de start een constante groei met zijn baanbrekende visie. Het bedrijf produceert verse en gezonde pastasalades en maaltijden zonder toevoeging van bewaarmiddelen, smaakversterkers en geraffineerde suikers.

In de centrale keuken van 20.000 m² in Oevel  bereidt het zoveel mogelijk zelf. De groenten worden gewassen en gesneden, pasta’s en rijst worden gekookt en dressings worden gemaakt op basis van yoghurt. Het assortiment is seizoensgebonden en bestaat uit salades, pasta’s, broodjes, wraps, soepen, burrito’s, vegan hamburgers en warme maaltijden. 

Eigen biovelden

Foodmaker heeft zijn eigen biovelden en is de enige onderneming in België met het label van ‘Biocyclische-Veganlandbouw’. ​ Alle biologische kruiden en de duizenden kilo’s groenten die Foodmaker nodig heeft in zijn bereidingen komen van de eigen velden. Foodmaker experimenteert daar ook met spelt en quinoa en andere exotische gewassen. Vorig jaar oogstte het nog 50 ton zoete aardappel, een ingrediënt dat veel gebruikt wordt in de Foodmaker-recepten.

Healthy Food restaurants

Na enkele succesvolle jaren bij de grote Belgische retailers stak Foodmaker de grenzen over naar Frankrijk (Monoprix) en Nederland (Albert Heijn). Tien jaar geleden nam Foodmaker een restaurantketen over en na een grondige herstructurering ging het bedrijf van vijf restaurants naar twintig vestigingen.

De restaurants van Foodmaker bevinden zich in de ‘high-street’ locaties van grote Belgische steden (Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven en Hasselt) en in businessomgevingen zoals grote bedrijven. Ook in Nederland (Den Haag) en Frankrijk (Parijs) zijn er vestigingen. Die landen vallen onder een afgebakende groeistrategie. Het is de bedoeling om op korte termijn ook in Duitsland eigen restaurants te openen.. 

REWE

Foodmaker koos strategisch voor REWE en start voorlopig in de regio Noordrijn-Westfalen en zal alles vanuit de centrale keuken in België leveren aan de centrales van REWE in Koblenz en Keulen.

De bedoeling is om op termijn in heel Duitsland aan te leveren. REWE selecteerde maar liefst dertien Foodmaker-producten voor de opstart, waaronder een mix van pasta’s, salades en warme maaltijden. 

Lieven Vanlommel, oprichter en CEO van Foodmaker, is overtuigd van de slaagkansen. “We testen al een tijdje in Duitsland en de consument is heel positief over onze maaltijden. Bovendien is er een gigantisch potentieel. Noordrijn-Westfalen is qua inwoners de grootste deelstaat van Duitsland en met tal van grote steden en veel business, zien wij veel mogelijkheden. De intentie is om er ook onze eigen restaurants te openen en samen te werken met bedrijven. De gesprekken met grote spelers lopen,” besluit Vanlommel.

Link met topsporters

Foodmaker werkt al van bij de oprichting met tal van Olympische topatleten en professionele sportclubs die de maaltijden gebruiken. Samen met zijn partner Alpecin-Deceuninck, het professioneel wielerteam van onder andere wereldkampioen Mathieu Van der Poel, lanceerden ze dit jaar een mobiele voedingsapp om de renners te begeleiden op het vlak van voeding in relatie tot trainingsarbeid.

Foto boven : Lieven Vanlommel CEO Foodmaker met tennisicoon Kim Clijsters - foto's NNieuws Guy Verellen.

Foodmaker

Foodmaker

CEO Lieven Vanlommel

CEO Lieven Vanlommel

Nijverheidsstraat 50, Oevel Westerlo, België

Lieven Vanlommel CEO Foodmaker & Kim Clijsters - foto NNieuws

Deel dit artikel