Ook in Frankrijk wordt volgende week een hittegolf verwacht. In Parijs en Lyon zou het tot 40 graden worden, heel ongebruikelijk voor Frankrijk en al zeker voor de maand juni. En nog opvallend: mogelijk wordt de gevoelstemperatuur in het noorden hoger dan aan de Azurenkust.

Vandaag al, bij zo'n dertig graden, zoeken veel Parijzenaars verfrissing in de fonteinen bij de Eifeltoren. Maar omdat het de komende dagen alleen maar warmer wordt neemt de overheid maatregelen. Bovendien zal in grootsteden als Parijs of Lyon de temperatuur nog hoger oplopen, door het fenomeen van warmte-eilanden (extra hitte tussen muren en beton).

Zondag en maandag situeert de grootste hitte zich nog in het zuiden. Maar vanaf woensdag kan de gevoelstemperatuur in het noordwestelijk deel hoger oplopen dan in het zuiden.

Ook bij de Belgische grens dus.

Nieuwszender BFM waarschuwt voor een AANVOELtemperatuur van maar liefst 48 graden.

Dat is het gevolg van de hogere luchtvochtigheid. De reële temperatuur valt gelukkig lager uit, maar kan toch oplopen tot minimaal 38 graden, en dus nog een paar graden meer in grote agglomeraties als Parijs en Lyon. (VRTNWS)